Рисът се завръща в България. Дано!

Рисът
Рисът е изключително потайно животно. Снимка от Dollarphotoclub

Норка, Момин жерав, Колхидски фазан, Голямо мъхово водно конче, Брадат лешояд – това са имената на една малка част от изчезналите животински видове на територията на България. Рисът е записан в същата категория (изчезнал) в Червената книга на България в началото на 40-те години на миналия век. Допреди няколко години това животно се смяташе за тотално изчезнало от нашите географски ширини.

Една от причините за това e прекомерна човешка намеса, довела до липсата на достатъчно гори, където тази голяма, мистериозна котка да живее необозпокоявана. В такива случаи рисът се чувства застрашен и се отправя на

дълго пътешествие в търсене на нов дом

Актуална информация, предоставена на Lifebites.bg от WWF България, показва, че в последните няколко години, въпреки че за популация на рисове в България още не може да се говори, данните за завръщането му на наша земя са наистина обнадеждаващи. Има доказателства от фотокапани за отделни индивиди, които идват на наша територия, както и хора, които твърдят, че са видели рис.

рисът карта
Карта на Диана Златанова – експерт по хищниците от Биологическия факултет на СУ

Картата показва местата у нас, за които има сведения за присъствие на рис, но не и за трайно заселване.

Един и същи женски рис е заснет от фотокапани в продължение на няколко години. Има и 2 мъжки индивида. Те идват по време на размножителния период. Тук е мястото, където може би (женската – бел. ред.) намира партньор. Котило не е засичано. По всяка вероятност е от другата страна на границата. Животните идват от Македония и Сърбия“ – разказва пред Lifebites.bg Елена Ганчева от WWF.

И допълва, че възстановяването на естествената среда на дадено животно е най-добрият начин за неговото опазване и съхраняване като вид. Така животните ще бъдат необезпокоявани, ще намират лесно храна и места за укритие.

Ето защо едно от най-важните условия за завръщането на риса у нас, както и за съхраняването на други животински и растителни видове е да защитим природата и вековните гори на страната ни.

рисът
Рисът в България. Снимка: Диана Златанова и БФБ

Именно по този начин ще можем да опазим риса и други застрашени горски обитатели – като им осигурим спокойствие, възможност да си намират храна и места за укритие и размножаване“ – казват от природозащитната организация.

За никого не е тайна, че

незаконната сеч и бракониерството са
основните вредители върху българската природа и биоразнообразие

Ето защо приоритет номер едно на дружеството е опазването и съхраняването на старите гори. Днес те са едва 2,5% от горите в България. Макар и повечето от тях да се намират в отдалечени места, те са под постоянна заплаха.

Добрата новина е, че всеки от нас може да помогне  в кампаниите на WWF България за завръщането на риса в България и за опазването на дивата природа. За повече информация посетете официалния сайт на WWF България или Фейсбук страницата на организацията.

(Още любопитни подробности за НАЙ-ГОЛЯМАТА КОТКА в Европа можете да откриете на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА)

Отговор