Имате ли проблем с алкохола? Тези два въпроса могат да ви кажат…

0

Отговорите на два прости въпроса могат да ви помогнат да разберете дали имате проблем с алкохола.

Това твърди изследване на учени от Университета в Лестър, Великобритания, публикувано наскоро в British Journal of General Practice. Екипът на д-р Алекс Мичъл ревизира 17 предишни изследвания, които обхващат 5646 души, за да установи дали превантивният скрининг с използването на един или два прости въпроса може да идентифицира хората с алкохолен проблем. Така д-р Мичъл и екипът му откриват, че двата въпроса, които могат да ви помогнат да разберете дали имате проблем с алкохола са:

1. Колко често консумирате по 6 или повече питиета наведнъж?
2. Бил ли е алкохолът причина в последната година за нещо, което бихте желали да не се беше случило?

Учените също така установяват, че използването на този прост тест успява да идентифицира хора, с потенциален алкохолен проблем в 87,2% от случаите. В същото време тестът успява да изключи хората, които нямат такъв проблем в 79,8% от случаите.

Тълкуването на отговорите от теста е елементарно. Ако отговорите положително и на двата въпроса – значи имате проблем с питиетата.

Този кратък, но гениално просто тест може да е от голяма полза най-вече за хора, които в резултат на употребата на алкохол са правили неща, за които по-късно са съжалявали. И това винаги ми е било като коректив – тоест да пия дотогава докато мога да се контролирам и знам какво върша, така че да не застрашавам себе си и да не изпадам в конфузни ситуации.

Ако искате да задълбаете в темата, може да използвате два други теста, които са по-прецизни и са препоръчани от д-р Алекс Мичъл и екипа му: въпросника CAGE, разработен от Джон Юинг през 1984 г. и теста, наречен AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identification Test), който използва десет въпроса.

Отговор