Тери Крюз и зависимостта към порното

0
Порно и зависимости

Сещате ли се за онази реклама с тъмнокожия мускулест пич на кон? “Аз съм на кон…” Един от актьорите, които са рекламни лица на тази марка и се снимат на този кон, е  Тери Крюз. Бивш професионален американски футболист. Като актьор обаче е далеч по-известен. Играе в Геймър с Джерард Бътлър, в Улични крале с Киану Рийвс и Форест Уитакър, в Норбит с Еди Мърфи и др.

Terry Crews Old Spice000000000
Тери Крюз (вляво) и Исая Мустафа на кон в известна реклама

Преди броени седмици (в началото на 2016 г.) Тери Крюз взриви социалната мрежа Фейсбук, като открито заговори за проблема си. В серия от видеоклипчета-монолози той разкри, че

страда от зависимост към порното

Нарече видеата Мръсни малки тайни (Dirty Little Secrets).

За около месец те са гледани милиони пъти и провокират хиляди коментари. В тях той говори за това как да се разпознае проблема, до какви личностови изменения води и най-вече – как да се пребори човек с тази своеобразна наркомания.

Тери признава, че започнал да гледа порнография, когато бил едва 12-годишен.

Порното наистина обърка живота ми. Ако денят и нощта започнат да се сливат, а вие още гледате, значи имате проблем. Аз бях точно такъв случай. Това едва не ми коства семейството, с което се наложи временно да се разделя“.

Според него, порното те кара да гледаш на хората като на обекти – дори не тела, а само части от тях. “Превръщат се във вещи с конкретно предназначение, а не личности, които заслужават любовта ти“. И особено страшно е това, че този тип зависимост е от онези, които човек обикновено пази в дълбока тайна. А колкото по-скрита е, толкова по-силна е тя. Държи те в хватката си и не те пуска. В момента, в който огласиш проблема си, силата му отслабва.

Затова Тери Крюз започва да говори. Снима монолог след монолог. Включва се и съпругата му.

Terry 01
Тери Крюз, Photo credit: Gage Skidmore via Foter.com / CC BY-SA

Дали обаче на гледането на порно филми действително може да се гледа като на пристрастяване? Това е спорен въпрос. Според учени, цитирани от ВВС, в мозъците на хората, гледащи порно не протичат същите процеси, както в мозъците на хора, пристрастени към наркотици например. В същото време, техни колеги от Университета в Кембридж са доказали, че

при група мъже, на които е било пуснато порно, се е задействал същия мозъчен център, който се е задействал и при наркомани, виждащи любимата си дрога

Т.е. каквото и да става след това, първият процес е аналогичен. Но пък от друга страна, отново според специалисти, лечението на порно-манията със стандартните средства за лечение на зависимости, би било контрапродуктивно тъкмо, защото гледането на порно не е съпроводено със същите процеси на отговор в мозъка при подаден стимул.

hands-1167626_960_720
Порното може да има ефекта на дрога

Това, че гледането на порнографски материали не отговаря на характерните симптоми, свързани с наркоманиите, не успокоява хората, които се опитват да се отърват от тази си зависимост. А те са най-малкото хиляди. Друг американец, който се описва като пристрастен, обяснява проблема си по следния начин: “Сигурно сте чували, че порното е много яко, но не може да се сравнява с истинския секс. Е, когато си зависим, е точно обратното. Истинското е яко, но изобщо не може да се сравнява с порното“. Нищо чудно, че това съсипва семейства и обърква животи. А хората, които се описват като зависими, казват, че борбата да се откачат е изключително трудна. Дори да успеят да намалят броя на часовете, прекарани пред порно канала, много трудно успяват да се откажат за по-продължително време.

love-1216595_960_720
Порнозависимостите водят до проблеми

Порно-зависимостите много често водят след себе си цяла редица проблеми. От тревожност, проблеми с паметта и концентрацията и депресивност до еректилна дисфункция и липса на интерес за истински сексуален контакт.

Това, на което съпругата на Тери Крюз – Ребека обръща внимание, е че на практика порното е навсякъде, дори не така скрито, както наркотиците например. Докато децата ú правят домашното си на компютъра в интернет, на екрана често изскачат поп-ъп прозорци, подтикващи ги да посетят такива сайтове. Неслучайно и порно индустрията е толкова мощна.

На всичкото отгоре,

човек се чувства много зле

щом се осъзнае, че е в центрофугата. Трудно е да се пребориш със себе си и да признаеш, че имаш проблем и то такъв. Затова Тери Крюз казва: “Не можете да оцелеете с чувството на срам и вина“. И допълва, че сам не би могъл да се справи. Започнал е психотерапия, редом до откритото споделяне.

Terry 02
Тери Крюз, Photo credit: Mirka23 via Foter.com / CC BY-NC

Всеки знае за себе си от кои е. Но ако случайно откривате себе си, макар и частично, в горните редове, най-добре не губете време. Потърсете специалист, преди да сте разрушили истинския си интимен свят. Защото каквото и да си мислите – от истинското по-хубаво трудно може да се намери. И това далеч не важи само за секса.

Прочетете още: 

Каква е тайната на добрия секс в дългите връзки?

 

Отговор