Тери Крюз и зависимостта към порното

Порно и зависимости

Сещате ли се за онази реклама с тъмнокожия мускулест пич на кон? “Аз съм на кон…” Един от актьорите, които са рекламни лица на тази марка и се снимат на този кон, е  Тери Крюз. Бивш професионален американски футболист. Като актьор обаче е далеч по-известен. Играе в Геймър с Джерард Бътлър, в Улични крале с Киану Рийвс и Форест Уитакър, в Норбит с Еди Мърфи и др.

Terry Crews Old Spice000000000
Тери Крюз (вляво) и Исая Мустафа на кон в известна реклама

Преди броени седмици (в началото на 2016 г.) Тери Крюз взриви социалната мрежа Фейсбук, като открито заговори за проблема си. В серия от видеоклипчета-монолози той разкри, че

страда от зависимост към порното

Нарече видеата Мръсни малки тайни (Dirty Little Secrets).

За около месец те са гледани милиони пъти и провокират хиляди коментари. В тях той говори за това как да се разпознае проблема, до какви личностови изменения води и най-вече – как да се пребори човек с тази своеобразна наркомания.

Тери признава, че започнал да гледа порнография, когато бил едва 12-годишен.

Порното наистина обърка живота ми. Ако денят и нощта започнат да се сливат, а вие още гледате, значи имате проблем. Аз бях точно такъв случай. Това едва не ми коства семейството, с което се наложи временно да се разделя“.

Според него, порното те кара да гледаш на хората като на обекти – дори не тела, а само части от тях. “Превръщат се във вещи с конкретно предназначение, а не личности, които заслужават любовта ти“. И особено страшно е това, че този тип зависимост е от онези, които човек обикновено пази в дълбока тайна. А колкото по-скрита е, толкова по-силна е тя. Държи те в хватката си и не те пуска. В момента, в който огласиш проблема си, силата му отслабва.

Затова Тери Крюз започва да говори. Снима монолог след монолог. Включва се и съпругата му.

Terry 01
Тери Крюз, Photo credit: Gage Skidmore via Foter.com / CC BY-SA

Дали обаче на гледането на порно филми действително може да се гледа като на пристрастяване? Това е спорен въпрос. Според учени, цитирани от ВВС, в мозъците на хората, гледащи порно не протичат същите процеси, както в мозъците на хора, пристрастени към наркотици например. В същото време, техни колеги от Университета в Кембридж са доказали, че

при група мъже, на които е било пуснато порно, се е задействал същия мозъчен център, който се е задействал и при наркомани, виждащи любимата си дрога

Т.е. каквото и да става след това, първият процес е аналогичен. Но пък от друга страна, отново според специалисти, лечението на порно-манията със стандартните средства за лечение на зависимости, би било контрапродуктивно тъкмо, защото гледането на порно не е съпроводено със същите процеси на отговор в мозъка при подаден стимул.

hands-1167626_960_720
Порното може да има ефекта на дрога

Това, че гледането на порнографски материали не отговаря на характерните симптоми, свързани с наркоманиите, не успокоява хората, които се опитват да се отърват от тази си зависимост. А те са най-малкото хиляди. Друг американец, който се описва като пристрастен, обяснява проблема си по следния начин: “Сигурно сте чували, че порното е много яко, но не може да се сравнява с истинския секс. Е, когато си зависим, е точно обратното. Истинското е яко, но изобщо не може да се сравнява с порното“. Нищо чудно, че това съсипва семейства и обърква животи. А хората, които се описват като зависими, казват, че борбата да се откачат е изключително трудна. Дори да успеят да намалят броя на часовете, прекарани пред порно канала, много трудно успяват да се откажат за по-продължително време.

love-1216595_960_720
Порнозависимостите водят до проблеми

Порно-зависимостите много често водят след себе си цяла редица проблеми. От тревожност, проблеми с паметта и концентрацията и депресивност до еректилна дисфункция и липса на интерес за истински сексуален контакт.

Това, на което съпругата на Тери Крюз – Ребека обръща внимание, е че на практика порното е навсякъде, дори не така скрито, както наркотиците например. Докато децата ú правят домашното си на компютъра в интернет, на екрана често изскачат поп-ъп прозорци, подтикващи ги да посетят такива сайтове. Неслучайно и порно индустрията е толкова мощна.

На всичкото отгоре,

човек се чувства много зле

щом се осъзнае, че е в центрофугата. Трудно е да се пребориш със себе си и да признаеш, че имаш проблем и то такъв. Затова Тери Крюз казва: “Не можете да оцелеете с чувството на срам и вина“. И допълва, че сам не би могъл да се справи. Започнал е психотерапия, редом до откритото споделяне.

Terry 02
Тери Крюз, Photo credit: Mirka23 via Foter.com / CC BY-NC

Всеки знае за себе си от кои е. Но ако случайно откривате себе си, макар и частично, в горните редове, най-добре не губете време. Потърсете специалист, преди да сте разрушили истинския си интимен свят. Защото каквото и да си мислите – от истинското по-хубаво трудно може да се намери. И това далеч не важи само за секса.

Прочетете още: 

Каква е тайната на добрия секс в дългите връзки?

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияЖени, пазете се. Липсата на информация убива
Следваща статияОбратно в детството: Най-яките планински пързалки в света
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор