Предлагат велосипеда за Нобелова награда за мир

0

Мартин Лутър Кинг, Майка Тереза, Кофи Анан, Нелсън Мандела… Според двама италиански радиоводещи, велосипедът заслужава да се нареди до тези знаменити личности, като бъде награден с Нобелова награда за мир.

Въпреки, че Нобеловата награда за мир от 1901 г. насам се дава само на хора и организации, Масимо Сирус и Сара Замботи от италианското Rai Radio 2 смятат, че

велосипедът е най-заслужилият канидат тази година

Все пак кога е последният път, когато две страни са воювали за велосипедно гориво?

Мартин Лутър Кинг на колело.
Мартин Лутър Кинг на колело.

“Велосипедът е оръдие на мира”, пишат журналистите на блога на воденото от тях предаване, наречено Caterpillar – “Той е най-демократичното средство за транспорт за цялото човечество – не предизвиква войни и замърсяване на околната среда и намалява автомобилните инциденти.”

Водещите също така отбелязват, че велосипедът премахва дистанцията, помага на децата да се развиват и понякога дори е спасявал живота на стотици хора.

gino-bartali-7
Италианският състезател Джино Бартали спасява 800 евреи от нацистите, като пренася фалшивите им документи, скрити в рамката на колелото си.

Като например в случая с италианския велосипеден състезател Джино Бартали, който спасява 800 евреи по време на Втората световна война, като транспортира фалшивите им документи, скрити в рамката на колелото си.

Журналистите канят всички, които подкрепят идеята им, да подпишат петицията Bike the Nobel, която през февруари, след събирането на необходимия брой подписи, ще бъде връчена на комитета, присъждащ Нобеловите награди в Осло. Това, разбира се, ще направи куриер на велосипед…

Отговор