Най-вълнуващите речи от наградите Оскар

Ето как реагират едни от най-големите в Холивуд, когато получат наградата на Американската академия за филмови изкуства

наградите Оскар
И Оскарът отива при...

Колко ли малки момиченца са слагали перлите на майките си, заставали са пред огледалото с флакон от дезодорант или туба от шампоан и са изказали с вълнение своите благодарствени речи след спечеления във фантазиите им Оскар. А колко момченца са приглаждали назад косите си и с преправен дебел глас са се опитвали да изглеждат мъжкарски, размахвайки небрежно

татковата пяна за бръснене вместо Оскара…

Всеки един, който е решил да приеме съдбата на кинаджията като своя, където и да е роден по света, във фантазиите си почти винаги печели най-престижната статуетка. Малцина обаче са щастливците, които наистина успяват да достигнат до така заветния Оскар, а моментът, в който чуят името си, завинаги остава в съзнанието им, наред със сватбения ден и раждането на децата им.

Мартин Скорсезе
Мартин Скорсезе стиска здраво награда Оскар

Петдесет секунди, в които искаш да кажеш всичко, което си мечтал да кажеш и да благодариш на всички, без да забравиш някой, понякога са твърде недостатъчни.

През годините историята помни много комични, затрогващи и скучни изказвания от сцената по време наградите на Академията. Защото да се озовеш с тази статуетка в ръка не е никак лесно, макар и така жадувано! Lifebites.bg избра за вас десет от най-емоционалните и запомнящи се речи на церемонията по връчването на наградите Оскар.


1. Незабравимата и супер емоционална реч на Куба Гудинг–Джуниър

Той печели награда за най-добра поддържаща мъжка роля за Джери Макгуайър през 1997 г. А речта му на церемонията вдигна на крака цялата зала.

“Знам, че имам съвсем малко време и затова ще побързам да кажа всичко, отрежете ме аз няма да ви се сърдя. Никога не бих забравил да благодаря на моята ученическа любов и майка на децата ми: “Скъпа, обичам те!” На родителите ми – много ви благодаря, благодаря на Господ, че тази вечер съм тук и съм щастлив. Обичам ви, всички въвлечени в този филм. Том Круз, обичам те, братко! Камерън Кроу, обичам те! Обичам ви, обичам ви, обичам ви всички!”


2. Прекрасният Роберто Бенини

Режисьорът печели Оскар за най-добър чуждестранен филм за невероятния Животът е прекрасен. Връчва му го иконата София Лорен. Речта му, разбира се, е страхотна!

“Благодаря ви! Това е момент на щастие и аз искам да нацелувам всички вас, защото вие сте едно огромно море от щедрост и аз мога да се удавя в този океан. Искам да благодаря на майка ми и баща ми, които са в малко италианско селце. Те ми дадоха най-големия подарък – бедността и аз искам да им благодаря. Искам да благодаря и за любовта, защото всичко е въпрос на любов.”


3. Хали Бери и моментът, в който красавицата потъна в сълзи

Актрисата се разплака, когато чу името си и не спря да плаче през цялото време, докато беше на сцената, за да получи Оскар за най-добра актриса за филма Балът на чудовищата – 2002 г. Ами, няма как да не се съгласим, Хали! Този момент наистина е от онези, в който е позволено да не спираш да плачеш пред целия свят. И защото е възможност, освен да благодариш на всички важни хора, да отправиш към този свят, вперил очи в теб и важно послание. Ето го и нейното:

“Този момент е толкова важен за мен. Този момент е важен за всички цветнокожи жени актриси, защото точно сега вратите за тях вече са отворени.”


4. Очарователният Ейдриън Броуди 

Той изигра невероятна роля в Пианистът и абсолютно заслужено спечели Оскар в категория Главна мъжка роля през 2003 г. Речта му развълнува всички:

“Не съм си подготвил реч, защото всеки път когато го правех не печелех нищо. В живота на човек идва момент, в който като че ли всичко придобива смисъл. Този момент не е от тях. Въпреки безсънието и паническите атаки, това беше едно невероятно приключение. Аз съм много щастлив, но и много тъжен, защото получавам награда в едни много странни времена. Независимо дали вярвате в Господ или в Аллах, който е над вас, трябва да се молим за мир и за мирно решение на всички конфликти.”


5. Страхотният Робин Уилямс

Той, както винаги, развълнува всички с речта си, след като спечели Оскар за ролята си на психиатър в Добрият Уил Хънтинг през 1998 г.

“Благодаря ви. Това е може би единственият момент в моя живот, в който аз съм без думи. Благодаря на Академията, че ме сложи в една категория с тези невероятни актьори. Благодаря на Бен Афлек и Мат Деймън. Все още чакам да видя личните ви карти. Благодаря на Марша, съпругата ми, която пали огън в душата ми всяка сутрин. Искам да благодаря и на баща ми там горе. Когато му казах, че ще ставам актьор, той ми каза – Това е много хубаво, но си намери и резервна професия, например заварчик.”


6. Най-добрата актриса, по-добрата Маргарет Тачър – Мерил Стрийп

Тя беше невероятна в Желязната лейди, за което заслужено получи поредния си Оскар за най-добра главна женска роля през 2012 г.

В речта си тя се шегува:

“Половин Америка в момента си казва: “Е, неее! Пак ли тя?! Ноо, както и да е…”


7. Емоционалната Октавия Спенсър

Тя беше отличена с Оскар за най-добра поддържаща женска роля за Южнячки. Прекрасен филм и една запомняща се сцена с един шоколадов сладкиш и рецептата на героинята на Октавия за неговата направа. Много емоционална и вълнуваща реч.

“Благодаря на Академията, че се намирам на едно място с най-секси мъжа. Благодаря на семейството си в Алабама. Благодаря и на това в Ел Ей! Благодаря на всички в екипа. Благодаря… мисля, че полудявам. Извинявайте, благодаря.”


8. Кейт Уинслет и сбъдната ú детска си мечта

И това стана в момента, в който чу, че печели награда Оскар за най-добра главна женска роля за Четецът през 2008 г.

“Ще излъжа, ако кажа, че не съм си представяла тази реч, когато бях на 8 г. в тясната баня с туба шампоан в ръка. Е, това сега не е шампоан. Чувствам се много щастлива, че изминах този път от тогава до сега. Искам да благодаря на родителите ми, които са тук някъде в залата. Татко, моля те, изсвири с уста, защото не знам къде си. Благодаря на целия екип, на всички актьори, на съпруга ми и децата ми, че ме обичат такава каквато съм. Мисля, че всички ние, които сме номинирани, не можем да повярваме, че сме в една категория с Мерил Стрийп. Съжалявам, Мерил, но ще трябва да го преглътнеш.”


9. Мартин Скорсезе и онзи Оскар, връчен му от трима титани

Наградата за най-добър режисьор му връчват Джордж Лукас, Стивън Спилбърг и Франсис Форд Копола. Това се случва един път в живота! Да се видят всички тези титани на сцената е незабравимо. Диалогът им преди да връчат наградата също!

Франсис Форд Копола: “Ние тримата сме тук, защото знаем какво удоволствие е да спечелиш Оскар за най-добра режисура.”

Стивън Спилбърг: “Най-голямата, която съм получавал…”

Джордж Лукас: “Момчета, аз никога не съм печелил Оскар за режисура.”

Стивън Спилбърг: “Защо си тук?”

Джордж Лукас: “Е, имам няколко номинации…”

Франсис Форд Копола: “Добре, само двама от нас знаят, какво удоволствие е да спечелиш Оскар за режисура…”

Джордж Лукас: “Мисля, че е по-добре да даваш, отколкото да получаваш!”

Стивън Спилбърг и Франсис Форд Копола: “Не, не е!!!”


10. Джон Пеши и най-кратката реч, произнасяна някога на сцената на наградите Оскар

Ами, дами и господа, мистър Джо Пеши… с награда на поддържаща роля през 1991 г. Кратък, ясен и абсолютно изчерпателен:

”За мен е привилегия, благодаря!”


Прочетете още… Десет от най-големите роли на Робърт Де Ниро

Отговор