Джак Ма за бъдещето на образованието

0
Джак Ма за бъдещето
Джак Ма казва, че все повече хората трябва да се съсредоточат върху "ценности, вяра, самостоятелно мислене, работа в екип, грижа за другите".

По традиция в началото на всяка година в швейцарския град Давос се провежда Световният икономически форум. Срещат се политици, икономисти, интелектуалци, журналисти, за да обсъждат най-важните световни теми. През 2018 г. за пореден път сред специалните гости беше и един изключителен бизнесмен – Джак Ма.

Джак Ма
Бизнесменът Джак Ма – един от най-влиятелните предприемачи в света. Photo by World Economic Forum on Foter.com / CC BY-NC-SA

Джак Ма е най-богатият човек в Китай и в цяла Азия

със състояние, което се оценява на над 20 млрд. долара. Един от най-успешните и влиятелни предприемачи в световен мащаб. Изключително борбен, креативен, резултатен бизнесмен. Основател и изпълнителен директор на Аlibaba Group Holding Ltd. – компания за електронна търговия, нови технологии и т.н. Една от най-големите в света. Всеки ден от нея пазаруват над 100 милиона купувачи. Създава я през 1999 г. в апартамента си в Китай, заедно с още 18 души. Той е от първите хора в страната си, които прозират какъв огромен потенциал има Интернет.

Въпреки огромните си постижения, Джак Ма говори като обикновен човек. Превежда всичко сложно на прост език, за да бъде разбран от широка аудитория. За да достигне до слушателите си и да им предаде това, което смята за важно. В следващите редове от Lifebites.bg извадихме няколко акцента от речта му в Давос през 2018 г. Специално внимание обръщаме на финала на цитатите – визията на Джак Ма за

бъдещето на света и специално на образованието:

“Светът е в етап на огромна трансформация заради развитието на технологиите. Новите технологии ще създадат много успешни хора и интересни кариери. Но ако трябва да сме честни, ще създадат и сериозни социални проблеми.”


“Хората се тревожат заради изкуствения интелект, роботите, компютрите, информацията, поверителността, сигурността и т.н. Но дали се тревожите или не, то идва. Случва се. Следователно въпросът е как ще се промените вие самите.”


“Ако има трета световна война, тя трябва да е срещу болестите, замърсяването на околната среда, бедността. Всички заедно трябва да се борим за справянето с тези проблеми. Не трябва да водим войни помежду си. Но ако не сме единни в това виждане, ако не използваме новите технологии за решаването на тези проблеми, ние отново ще се сбием помежду си. Защото подобно на всяка технологична революция, тази в момента също ще наруши баланса в света.”


“Ако сега сте между 20 и 30-годишни, намерете си добра работа, добър шеф, когото да следвате и добра компания, в която да се учите как да правите нещата по правилния начин. Ако сте между 30 и 40-годишни и искате да направите сами нещо, просто го направете. Все още можете да си позволите да загубите или дори да се провалите. Ако сте 40 до 50-годишни, предлагам да правите неща, в които сте добри, а не такива, които са ви интересни и искате да опитате. На тази възраст това вече може да е опасно за вас. Ако сте на 50 до 60-годишна възраст, тогава отделяйте време да учите младите. А ако сте над 60 – по-добре си гледайте внуците.”


Джак Ма
Джак Ма на Световния икономически форум в Давос през януари 2018 г.

“Учете се от грешките – от тези на другите хора. Няма значение колко сте умни, грешките на другите ще споходят и вас. Да учиш от грешките не значи да се предпазиш да не ги правиш. А означава да знаеш какво да правиш и как да разрешиш ситуацията, когато дойде грешката. Искам да напиша след време книга Али Баба: 1001 грешки. Това е най-ценният капитал, който имам. В моя живот не е важно колко сме постигнали. Важно е как сме преминали през трудностите и грешките.”


“Образованието е изправено пред голямо предизвикателство днес. Ако не променим начина, по който преподаваме, след 30 години ще имаме сериозен проблем. Защото начинът, по който сега преподаваме, нещата, които даваме на децата си, са онези отпреди 200 години. Те се базират на знания. А с тях няма да можем да научим децата да се конкурират с машините – машините са по-умни.

Учителите трябва да спрат да преподават знания. Трябва да преподаваме на децата нещо уникално, което машините не могат да придобият или наваксат. Говоря за т.нар. soft skills. Ценности, вяра, самостоятелно мислене, работа в екип, грижа за другите. Това са тези неща, които със знания не се придобиват.

Ето защо смятам, че трябва да учим децата си по друг начин – с повече спорт, музика, рисуване, изкуства. Изобщо, да направим така, че да сме сигурни, че хората са различни. Всичко, което преподаваме, трябва да е различно от това, което машините могат да дадат. Ако машината може да направи нещо по-добре, тогава трябва да се замислим.”

Вижте частта от речта на Джак Ма, която се отнася до образованието


Вижте още как се оценява образованието по света

Отговор