Георги Линев: Българският Бен Афлек, чиято музика покорява Холивуд

"Бях много щастлив, когато поискаха да включат парчето Like I need you към трейлър на американския гигант HBO", казва нашенецът

Георги Линев
Георги Линев

Определят го като един от най-успешните български музиканти отвъд океана, в списание Rolling Stone го нареждат сред 10-те от най-обещаващи нови изпълнители за 2015 г., но Георги Линев не разчита особено много на позитивните мнения за музиката на групата си KAN WAKAN.

“Не ме интересуват особено тези неща. Разбира се, че е добре, че те оценяват и се изказват в твоя полза, но публиката е най-важната. Случвало ми се е да правят интервюта с мен за работата ми и се оказва, че дори не са ме чували. Защо го правиш това интервю тогава? Но разбира се, има и хора, на които им личи, че имат отношение към моята музика, към музиката като цяло.”

Ще попиташ какъв е стилът на KAN WAKAN? Този въпрос напомня на “Ти каква музика слушаш?”. Не знаеш какво да отговориш, а клишето е – “Хубава”! Имаш възможност да чуеш, да видиш и усетиш

какъв артист е Георги Линев

– българинът, който живее в Лос Анджелис, но все още изпитва сантимент към София, не е забравил родния си език, както и времето, в което е живял тук.

Георги Линев
Георги Линев живее в Америка, но не пропуска възможност да се срещне и с българската публика.
Георги, колко време си вече в София?

Тук съм от 6 септември и не съм се спрял. Моите приятели ме водят на различни места всяка вечер и всичко това продължава до 4 сутринта. Нощният живот тук е доста интензивен. Хаха, не ми прощават моите стари и нови приятели, една от виновните за всичко това е Рут Колева.

Заминаваш на 14 години, каква е равносметката ти за града и за времето, в което не живееш в София?

Тази година се прибирам за втори път, но преди това не бях идвал в България около 9 години. Най-далечните ми спомени са от 1994 г., която свързвам със Световното по футбол, приятелите ми, семейството, хората в града, културата, баба ми. Сега обаче гледам на София по друг начин, променена е. Има много активна музикална сцена, както и изключителни артисти, с които се срещнах. За първите 10 дена от престоя си посетих 6 концерта. Слушах и DAYO, които много харесах и поканих да свирят на 24 септември.

В Лос Анджелис със сигурност има много музиканти, които искат да пробият, какво на теб ти помогна, за да се превърнеш в успешен артист?

Много труд, много късмет, помощ от подходящите хора, малко талант /смее се/. За съжаление има доста хора, които са талантливи, но не успяват да се реализират. Другият проблем е, че когато срещнеш правилните хора, те всъщност може и да не поискат да ти помогнат, бизнесът е такъв, всички искат да успеят!

Кои бяха твоите правилни хора? 

Моят мениджър, хората от Verve Records, агентът ми, който се грижи за концертите, както и други колеги музиканти, с които се запознах.

Георги Линев на сцената
Георги Линев на сцената.
Какво те очаква след като се завърнеш в САЩ?

Прибирам се в края на септември. На 16 октомври с KAN WAKAN подгряваме моя много любима певица Lianne La Havas, а след това имаме концерт в House of blues в Orange County. Рут Колева ще дойде като гост, за да изпее няколко песни. Аз съм музикален продуцент на последния ú албум. Имаме още работа върху записите със симфоничния оркестър с диригент Владо Джамбазов, след това пък трябва да запишем и браз секцията. Мисля, че този албум ще бъде голяма стъпка и за Рут като певица, както и за мен като продуцент.

Как се запознахте с Рут?

Хаха, не беше много романтично. Тя ме намери във facebook, беше чула за KAN WAKAN, както и че съм българин, така решила да се свърже с мен. Попита ме дали имам интерес да работя с нея върху албума ú. Аз се съгласих и 4-5 месеца по-късно тя дойде в ЕлЕй в студиото на Red Bull, където работихме много сериозно по 13-14 часа на ден.

Какви други музиканти продуцираш ти?

Един певец Moses Somney, който е нов на сцената и доста напомня на Lianne La Havas. Той е един от най-талантливите певци, които съм чувал и за мен е чест да работя с него.

За какво мечтаеш?

Голяма слабост ми е музиката за филми. Много ми харесва да работя върху записите с оркестър. Много е вдъхновяващо. За това бях и много щастлив, когато поискаха да включат парчето Like I need you към трейлър на американския гигант HBO.

Какво ти казаха?

Всъщност от HBO се обадиха, попитаха дали могат да ползват песента, уредиха се нещата с правата и така песента стана саундтрак към техния трейлър, който включва сцени от предстоящите сезони на продукции като Game of Thrones, Silicon Valey, True Blood, The Leftovers и други.


Вижте още… Съвременни приказки с Гери Турийска


Тук понякога има проблеми с уреждането на правата, някои си позволяват да ползват музика дори без да попитат авторите.

В САЩ такова нещо е изключено. Хората в ЕлЕй се страхуват от съд, защото няма прошка. Можеш да ги съдиш за много пари. Ще си платят много повече, ако постъпят некоректно, отколкото ако си минат по стандартната процедура. Така се действа там, хората се съдят, когато са им нарушени правата и няма значение дали водиш дело срещу голяма фирма, в нарушение ли е – плаща. Много е важно да се оценява изкуството, което хората създават, защото това всъщност е тяхната работа!

Много ми приличаш на Бен Афлек. Бъркат ли те с него?

Хахаха, о да! Когато наближаваше церемонията по връчването на Оскарите, един човек дойде и ми каза:

“Good luck with the Oscars”

(“Успех на Оскарите”). Аз му благодарих, беше много смешно. След това бях на концерт и двама дойдоха при мен и ме попитаха дали съм Бен Афлек, аз им отговорих – Да! Снимаха се с мен, искаха автографи. Да, аз съм Бен Афлек.

Прибира ли ти се вече в EлЕй?

Още не, много ми е приятно да съм тук, не мисля за ЕлЕй. Чувствам се добре, срещам се с много интересни хора, не ми се прибира още.

Какво те разпитват твоите американски приятели за България?

Питат ме как са жените, защото българките имат репутация на много красиви. Другите въпроси са за шопска салата и ракия. Аз лично всеки ден ям шопска салата и софийска баница. С ракията го давам лека-полека, привърженик съм повече на бирата.

Повече за музиката и участията на KAN WAKAN на http://www.kanwakan.com/

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕсента в книгите – литературна красота
Следваща статияИзчезващите видове: хора, които трябва да видите
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!

Отговор