Поли, която превърна балет Нова в марка

0

С годините, до огромна степен благодарение на инициативността на Поли, балетът почти е успял да затвори производствената си верига, грубо казано. Разполагат със собствена зала, богат гардероб, личен стилист, хореограф. Това им дава възможност да експериментират, да работят извънредно по собствени проекти, за да предлагат по-различен продукт от останалите балети.

Даже учих в НАТФИЗ само и единствено когато ми се каже, че нещо не може да се случи, аз да имам предложение – с технически език, с практически поглед и ясна визия, че може да стане“.

58b60ad7-7b8e-4e23-a5a3-df2aa7d15bee 1

 

Като студент по операторско майсторство в НАТФИЗ, Поли жъне поредица от успехи. Всяка година снима различни курсови задачи, които без изключение взимат награди. „Първото ми клипче беше един танцов етюд. Изпълних го разфокусирано – ангели в тунел, черно-бяло, много минималистично. И до колкото ми е известно, то все още се показва на студентите като пример за етюд Движение. Втората година пък ми дадоха наградата Оператор на годината в академията. И тази награда беше много специална, тъй като освен, че бях от първите курсове, аз съм и първата жена, която я е получила. И да, отнесох доста неприятни погледи тогава. Една моя реклама пък беше селектирана за международен фестивал“.

Въпреки бляскавото бъдеще, което й чертаят специалисти във филмовите среди, Поли решава да не се отклонява от основната си отговорност и най-любимото си начинание – балет Нова.

fd62de8d-484e-4bb2-82fb-461453a156fe 1

Снима ми се, но няма как да съчетая две толкова изискващи дейности“. Пък и в балета има толкова мечти, които трябва да сбъдне.

От няколко години Нова си има собствена школа, в която се учат на танци млади момичета. „В нашата школа може да се запише абсолютно всеки, който има желание да танцува. Ние нямаме плакати, афиши, не сме разположени в някое читалище, през което преминават заинтересовани хора. При нас идват момичета, които искат да танцуват точно в балет Нова. И най-хубавото е, че после за тях има реална изява. Много от момичетата танцуват в различни наши участия, когато сме в по-разширен състав – на концерти, във видеоклипове. Може би именно това е нещото, което най-много ги привлича – реализацията“.

13

Един от по-специалните проекти на балет Нова през последните две години е работата за култовото шоу Господари на ефира. Когато продуцентската компания разширява продукцията си, залагайки на нови шоу програми, логично разширяват и екипите, с които работят. След събеседване, балет Нова печелят работата, свързана с подготовката на адреналинките. Проект, за който Поли казва, че е изключително приятен и много специален, защото в него се учи на работа в телевизионна среда.

Една от новите адреналинки на Господари на ефира – Диди, е кадър на балет Нова. Чудя се дали това е било жертва от страна на балета или не. Поли е категорична – „Да, определено беше жертва. Това е един от най-добрите ни кадри, едно от най-разпознаваемите лица на балета. Нейният успех едновременно ме радва и натъжава. Аз чета книги на тема управление на кадри, мениджмънт и т.н. и много се старая да си говоря достатъчно с всички. И когато едно момиче дойде при теб и ти каже, че иска да се развива, неминуемо те заболява. За мен балет Нова е моето дете. Боли, но не можеш да спреш човек, когото обичаш и който ти е дал много. Диди много искаше да стане адреналинка. И ние я подкрепихме. Дадохме й собствените си препоръки – какво най-много се изисква, за да бъдеш в продължение на 3 години успешна адреналинка, тъй като за нея това е много голяма промяна в начина на живот и работа“.

img16x9_1443011646

В края на разговора отново питам каква е Поли. И този път получавам отговора, за който съм трупала впечатления през последните 6 години, откакто я познавам.

Много обичам да си поставям цели и да си сбъдвам мечтите. Не мога да се сетя за нещо, което да съм искала и да не съм намерила начин да осъществя. Между другото, само нещата, свързани с дома ми са в единствено число, за всичко други мечтая в множествено число. Като започнем с местата, които искам да посетя и стигнем до видеата, които искам да заснемем. Веднъж си пожелах да имаме група. Всеки ми казваше, че е невъзможно, но ние го направихме. Събрахме група, записахме парче, заснехме клип. И си сбъднахме мечтата. В крайна сметка всичко е въпрос на желание и много работа“.

Снимки: Личен архив на Полина Василева и Балет Нова

Поли твърди, че е 100 процентов пример за липса на злопаметност и никога не помни лошото, което е преживяла. Разочарова се само от липсата на желание у отсрещната страна. Дразни я, когато хората не искат да си свършат работата и когато на усмивката се отговаря с намръщена гримаса. Неприятен ú е негативизмът.

Оценява се като щастлив човек. И казва, че според нея проблемът на българите не е, че са нещастни, а “че си обясняваме подобни неща. В крайна сметка, щастието е в сравнението“.

5ca30868-462c-4df2-8472-38b2348a98de 1

Прочетете още:  30 в едно: Винаги новият балет Нова

Отговор