30 в едно: Винаги новият балет Нова

0
балет Нова
Балет Нова

Всички сме ги виждали на сцената. Със сигурност. Балет Нова са плътно до Ъпсурт и Лора Караджова. Танцували са с Дичо, Галя и Миро от бившия дует Каризма, Орлин Павлов, Сантра, Мария Илиева, 100 Кила, Спенс, Графа, Вензи, Криско, Маги Джанаварова, Миро, Орлин Горанов, Веселин Маринов и кой ли още не! Казват, че им е трудно да изброяват с кого от родните изпълнители са работили, далеч по-лесно би било да кажат с кого не са били на една сцена.

Те са не просто атрактивни мадами и супер професионалисти. Те са марка! Това е балетът, който през последните 10 години е на почти всяка сцена в родния шоубизнес – Нова.

балет Нова
Балет Нова – не просто балет, а марка.

Мацките от

балет Нова са танцували и с международни звезди

като Снап, Нана, Шаги, подгрявали са на Риана, Дженифър Лопес, Джару, 50 Сент и т. н. Редовно са част от концерти и турнета, от церемонии по връчване на награди, гостуват на конкурси и реалитита, като Х-Фактор, Гласът на България, Като две капки вода, Танцувай с мен и т.н.

балет Нова
Сиско и балет Нова. Снимки: Личен архив на Полина Василева и Балет Нова

Изявяват се успешно и в професионални области, които нямат общо с танците. В Нова са танцували кино оператор, рекламист, юрист, ди-джей. Място в балета намират всякакви спортистки и танцьорки – от художествената гимнастика и народните танци, през класическия балет до синхронното плуване. Това вероятно е основното, което ги отличава от другите балети.

Въпреки че са толкова популярни и разпознаваеми като формация, малцина от нас само знаят повече за тези български танцьорки. Днес Lifebites.bg ще надигне завесата и ще ви разкаже по нещичко за някои от знаковите фигури, които през годините са били или все още са част от този култов балет. Няма да повярвате, но освен красиви и пластични, те са умни, креативни и бизнес ориентирани. Ето ги и тях:

балет Нова
Поли – човекът, който носи отговорността за всичко в балет Нова.

Поли

Посвещава детството си на художествената гимнастика. Впоследствие учи културология и операторско майсторство в НАТФИЗ. Носител е на награди за операторската си работа. Тя е създател на балета и негов мениджър.Основният отговорник за всичко, както сама обича да казва.

Историята на Поли и създаването на балета четете тук


балет Нова
Хореографът на балет Нова – Тамара.

Тамара

Тя е бивша танцьорка от култовия ансамбъл за народни танци Филип Кутев и солистка на Етника, познати от турнетата на Слави Трифонов и Ку-ку Бенд. Произходът й е българско-украински.

Все още танцува, но освен това е и главният хореограф на балета вече няколко години.

Тамара се занимава и с хореографията на адреналинките от Господари на ефира.


Жени

балет Нова
Момичето със златните ръце Жени.

Ексцентричната на външен вид Жени може от най-невзрачния парцал да създаде супер атрактивен тоалет. Тя отговаря за визията на момичетата от Нова (т.е. техен официален стилист е) и все още се случва да танцува, но само и единствено на участия на група Ъпсурт. Тя е момичето до фронтмена на хитовата банда – Ицо Хазарта и мама на малката му дъщеричка Лора.


балет Нова
Симона – човекът-реклама на балет Нова.

Симона

В годините, когато танцува, Симона често е наричана сладкото бебе на балета.

Тя е бивш акаунт-мениджър в голяма рекламна агенция и е отговаряла за рекламата на мултинационални компании и водещи брандове (като Opel, L’Oreal и Nescafe). В момента се изявява на отговорна позиция в международна компания на българския пазар.


балет Нова
Мария, която освен в танците умело се изявява и в правото.

Мария

Тя пък известно време успява да съчетава кариерата си на юрист-консулт в голяма банка с танцьорка в балета.

По времето, когато танцува казва, че няма нищо по-разтоварващо от репетицията в танцовата зала, след тежък ден, изкаран из софийските съдилища.


балет Нова
Криси или DJ Cass – най-успешната жена диджей в България.

Криси

Известна повече като DJ CASS, също е момиче от балет Нова.

В един момент решават да експериментират със собствен DJ за една от програмите на балета. Бат Венци от Ъпсурт дава на Криси първите уроци и двамата с изненада установяват, че е доста даровита.

Днес е най-успешната жена DJ в България и често гостува на партита в чужбина. Голямата й страст са моторите.


С времето съставът на балета се разширява и към него се присъединяват танцьорки от телевизионни шоу програми, целият национален ансамбъл по естетическа гимнастика за 2008-2010 г., а също и едни от най-добрите free-dance танцьори от елитните столични хаус и R&B клубове.

Как започва всичко?

В началото са само шест момичета. Събират се уж като балет за поредната българска музикална телевизия. Но в крайна сметка поемат по самостоятелен път. Първата им запомняща се изява е с група Ъпсурт и безспорния хит „Три в едно“. 

Намират се случайно. За видеоклипа към “Три в едно” момчетата от Ъпсурт търсят балет и Нова са им препоръчани. Излизат веднъж заедно и на сцена, и решават, че си допадат – че всъщност балет от ефектни мацки е много готино допълнение към бунтарска мъжка група като Ъпсурт. Така се ражда

първият тандем изпълнител-балет
в историята на новата българска музика

който впоследствие се възприема и от много други родни звезди от различни жанрове. И неслучайно на момичетата им излиза името – “балетът на Ъпсурт”. Действително, оттогава са като скачени съдове – винаги заедно на сцена. Все едно дали на частно парти, в самостоятелен концерт или подгряващи на звезди от ранга на Бъста Раймс.

балет Нова Ъпсурт
Ъпсурт са на сцената само и единствено с балет Нова.
Тези музиканти с друг балет, но и без балета, просто не вървят

А за този балет тази група е основен приоритет. Свързват ги много години история, лоялност, подкрепа и дори любов. Както е в едно истинско семейство.

Десет години по-късно Нова вече са близо 30 на брой. Всяка от тях има пълната свобода да се развива като танцьорка както в рамките на балета, така и самостоятелно. Животът им не се ограничава от сцената, той става дори още по-интересен извън нея. Печелят награди както с балета, така и в другите си професионални направления. И твърдят, че дължат много на времето, прекарано в Нова – заради дисциплината, която се изисква, гъвкавостта и умението да се импровизира на българската сцена, заради екипната работа, която ги вдъхновява и заради удоволствието да правиш това, което обичаш.

балет Нова
Работата им определено не остава незабелязана.

Вижте още историята на основателката на балета – Поли, която тя сподели специално за читателите на Lifebites.bg.

Отговор