Иран – една малко позната съкровищница

Иран
Иран и неговите перли

Иран много често се слага от хората под общ знаменател с останалите мюсюлмански държави от Близкия изток. За местните и за всички любопитни туристи това е една дестинация, която впечатлява с красотата, историята и необятната си природа.

Има хиляди места в Иран, които си заслужава да посетите. Затова днес в Lifebites.bg избрахме някои от най-знаковите от тях. Вижте

далечния и непознат Иран

Приятно пътуване!

[Вижте още… Иранска мъдрост, нарисувана и разказана като за деца]

Град Язд (Yazd)

Град Язд
Град Язд

Град Язд е наричан още Градът-оазис. Той е скътан дълбоко сред пустинните пясъци, а най-характерното там са уникалната архитектура от глинени къщи и религиозните паметници.

Язд е център на Зороастрийската култура. Зороастризмът е бил основната религия по време на Персийската империя – преди навлизането на исляма в страната. Ако сте в Язд, можете да се насладите на разходка или сафари в пустинята.

Селото Масуле (Masouleh)

2.Masouleh

В Масуле можете да изживеете нещо наистина магично – да се разхождате по покривите на къщите.

Това е възможно, защото именно те оформят уличките в селото. Сама по себе си тази архитектура е уникална и си заслужава да бъде видяна – на живо или поне виртуално.

Селото Кяндован (Kandovan)

Селото Кяндован
Кяндован

Това село е пример за изкуствени скални жилища, създадени от човешка ръка, в които и до днес живеят хора. Прокопаните в скалите жилища са наречени от местните хора “караан”. В Кяндован е построен третият в света скален хотел – Лале.

Град Исфахан (Isfahan)

Исфахан
Исфахан

За Исфахан казват, че е половината свят.

Откъде да започнем в изреждането на красотите на този град? Може би от красивите мостове, които се издигат над реката и после минем през Зороастрийския храм – Атешкяде. Струва си да видим клатещите се минарета, музея на Арменската църква, в който се съхранява най-малката книжка в света и писание върху косъм, което се вижда само под микроскоп. И да стигнем чак до магичния дворец – Чехел Сотун с неговите 20 колони, които след отражение в езерото, се виждат като 40. Това са една малка част от богатствата на града. Така, че ако имате път към Иран – това е едно от местата, които на всяка цена трябва да посетите.

Пещерата Алисадр (Ali-Sadr cave)

5
Снимки: Уикипедия

Пещерата Алисадр е най-голямата водна пещера в света.

Дължината й е 11 километра. Красивата пещера може да бъде посетена от туристи, които се придвижват посредством водно колело и прикачени към него лодки.

Персеполис (Persepolis)

Персеполис
Персеполис

Персеполис е гръцкото име на древния град Парса, който е една от столиците на Персийската империя. Разкриването на останките от Персеполис започва едва през 30-те години на миналия век. Във величествения комплекс могат да се видят прецизни изображения върху камък с различна символика, древни текстове, гробници на владетели и др. Навремето градът бил опожарен от Александър Македонски.

Нагш-е Рустам (Naqsh-e Rustam)

Нагш-е Рустам
Нагш-е Рустам

Старинната гробница високо в скалите, известна още като Некрополис, се намира на 12 км. северозападно от Персеполис. На това място са погребани легендарния персийски цар Дарий I и неговите наследници.

Ако искате да вкусите още малко от културата и красотата на Иран – тази малко-позната страна, разгледайте галерията по-долу. Снимките в галерията бяха любезно предоставени на Lifebites.bg от наш читател и приятел.

Вижте още как са изглеждали жените в миналото на Иран и Афганистан

Отговор