Поли, която превърна балет Нова в марка

0

След като приключва с художествената гимнастика, подобно на много свои приятелки и съотборнички, Поли се насочва към модерните танци. Първо се изявява в балет Дива, после се присъединява към екипа на балет Сатен в Шоуто на Слави. Когато се сформира балет Магаданс, тя решава да не се присъедини към тях, тъй като според нея там се танцува по-сериозна форма на гимнастика, а тя се вижда по по-различен начин.

09

Следващият експеримент, в който се втурва, е ученето. Записва Културология в Софийския университет. Още в края на първия семестър обаче осъзнава, че програмата там твърде много се разминава с очакванията й.

Аз си представях, че ще изучавам различни култури, а ме очакваха 6 семестъра траки и два семестъра елинска култура. Аз не съм чак такъв почитател на Древността и затова реших да приключа и с това начинание овреме. Пък и танците много ми липсваха“.

По това време нейна съученичка ú казва, че нова музикална телевизия смята да провежда кастинги за собствен танцов състав. Поли се свързва с хора от артистичните среди, които ú помагат да събере балет. Месец по-късно става ясно, че телевизията все пак няма да се реализира. Но екипът е събран. Момичетата междувременно са се харесали. И решават да се опитат да направят нещо заедно.

29133_104771676234104_6520728_n 1

Появяват се първите възможности за сценични изяви. Една от тях е на сцената на Мис България.

Излязохме готови, подготвени, помислили за всичко, изпипали всеки отделен детайл, но пропуснали да си измислим име. Започнаха да ни притискат с въпроси – как да ни представят, как да ни изпишат във финални надписи и т.н. И на нас ни се стори логично, щом сме нов балет, да се казваме Нова. Изобщо не ни е минавало през ум, че някой ден няма да сме нов балет. И ето, че 10 години по-късно ние все още се казваме Нова. Както наскоро една изпълнителка ни оцени: „На вас в името ви е заложено винаги да се стремите да сте нови“. И наистина – ние максимално се стараем, според възможностите си, да измисляме нови неща и да се отличаваме“.

Оттогава до днес Поли и новият-стар балет Нова са били с кого ли не на сцената. Ексклузивно винаги са до Ъпсурт и Лора Караджова. Това са най-добрите им приятели, артистите, с които са едно семейство. Танцуват още с Орлин Павлов, Сантра, Мария Илиева, 100 Кила, Спенс, Графа, Вензи, Криско, Маги Джанаварова, Орлин Горанов, дори Веселин Маринов.

Трудно ми е за изброявам, почти всички родни изпълнители. Сигурно ако се замисля, ще ми е по-лесно да кажа с кого НЕ сме били. Общо взето с всички, които харесваме, сме имали шанса да танцуваме. И слава Богу, работили сме добре и сме били доволни един от друг“.

83dd1232-5eac-43b1-832d-261da3d0eaa4 1

Мацките от Нова са били на сцената и с международни звезди, като Снап, Нана, Шаги, подгрявали са на Риана, Дженифър Лопес, Джару, Бъста Раймс, 50 Сент и т.н. Те са още част от концерти и турнета, от церемонии по връчване на награди, конкурси и реалитита, като Х-Фактор, Гласът на България, Като две капки вода, Танцувай с мен.

На тях залага и модерният поп-фолк. Те не танцуват фолк, но пък предлагат по-нестандартна хореография и визия. В годините, когато поне 80% от сценичните изяви са в сферата на фолка, логично и Нова се включват. Все пак сцената е сцена, а работата е работа.

Професионализмът не се влияе от емоции

Отнасяли сме много критика за тези ни участия, но категорично мога да заявя, че това е част от развитието на българската сцена, ние сме взели активна роля и не изпитваме абсолютно никакъв срам или притеснение от този факт“, казва Поли.

Снимки: Личен архив на Полина Василева и Балет Нова

През последните години мацките на балета красят сценичните изяви на определени изпълнители като Галена, Анелия, Цветелина Янева и Алисия. Това са едва десетина процента от участията на Нова, но Поли казва, че не биха се отказали от тях. Според нея, тези изпълнителки са от малкото в България, които работят по международните стандарти – мащабно, професионално и често правят проекти извън собствения си жанр. Повечето изпълнители от други жанрове все още се учат на това. Затова и балетът залага на сътрудничество с тях – заради качеството на работата, което е толкова важно и от което Нова не искат да отстъпват.

За операторското майсторство, школата и Господари на ефира – на следващата страница

Прочетете още:  30 в едно: Винаги новият балет Нова

 

Отговор