Поли, която превърна балет Нова в марка

След като приключва с художествената гимнастика, подобно на много свои приятелки и съотборнички, Поли се насочва към модерните танци. Първо се изявява в балет Дива, после се присъединява към екипа на балет Сатен в Шоуто на Слави. Когато се сформира балет Магаданс, тя решава да не се присъедини към тях, тъй като според нея там се танцува по-сериозна форма на гимнастика, а тя се вижда по по-различен начин.

09

Следващият експеримент, в който се втурва, е ученето. Записва Културология в Софийския университет. Още в края на първия семестър обаче осъзнава, че програмата там твърде много се разминава с очакванията й.

Аз си представях, че ще изучавам различни култури, а ме очакваха 6 семестъра траки и два семестъра елинска култура. Аз не съм чак такъв почитател на Древността и затова реших да приключа и с това начинание овреме. Пък и танците много ми липсваха“.

По това време нейна съученичка ú казва, че нова музикална телевизия смята да провежда кастинги за собствен танцов състав. Поли се свързва с хора от артистичните среди, които ú помагат да събере балет. Месец по-късно става ясно, че телевизията все пак няма да се реализира. Но екипът е събран. Момичетата междувременно са се харесали. И решават да се опитат да направят нещо заедно.

29133_104771676234104_6520728_n 1

Появяват се първите възможности за сценични изяви. Една от тях е на сцената на Мис България.

Излязохме готови, подготвени, помислили за всичко, изпипали всеки отделен детайл, но пропуснали да си измислим име. Започнаха да ни притискат с въпроси – как да ни представят, как да ни изпишат във финални надписи и т.н. И на нас ни се стори логично, щом сме нов балет, да се казваме Нова. Изобщо не ни е минавало през ум, че някой ден няма да сме нов балет. И ето, че 10 години по-късно ние все още се казваме Нова. Както наскоро една изпълнителка ни оцени: „На вас в името ви е заложено винаги да се стремите да сте нови“. И наистина – ние максимално се стараем, според възможностите си, да измисляме нови неща и да се отличаваме“.

Оттогава до днес Поли и новият-стар балет Нова са били с кого ли не на сцената. Ексклузивно винаги са до Ъпсурт и Лора Караджова. Това са най-добрите им приятели, артистите, с които са едно семейство. Танцуват още с Орлин Павлов, Сантра, Мария Илиева, 100 Кила, Спенс, Графа, Вензи, Криско, Маги Джанаварова, Орлин Горанов, дори Веселин Маринов.

Трудно ми е за изброявам, почти всички родни изпълнители. Сигурно ако се замисля, ще ми е по-лесно да кажа с кого НЕ сме били. Общо взето с всички, които харесваме, сме имали шанса да танцуваме. И слава Богу, работили сме добре и сме били доволни един от друг“.

83dd1232-5eac-43b1-832d-261da3d0eaa4 1

Мацките от Нова са били на сцената и с международни звезди, като Снап, Нана, Шаги, подгрявали са на Риана, Дженифър Лопес, Джару, Бъста Раймс, 50 Сент и т.н. Те са още част от концерти и турнета, от церемонии по връчване на награди, конкурси и реалитита, като Х-Фактор, Гласът на България, Като две капки вода, Танцувай с мен.

На тях залага и модерният поп-фолк. Те не танцуват фолк, но пък предлагат по-нестандартна хореография и визия. В годините, когато поне 80% от сценичните изяви са в сферата на фолка, логично и Нова се включват. Все пак сцената е сцена, а работата е работа.

Професионализмът не се влияе от емоции

Отнасяли сме много критика за тези ни участия, но категорично мога да заявя, че това е част от развитието на българската сцена, ние сме взели активна роля и не изпитваме абсолютно никакъв срам или притеснение от този факт“, казва Поли.

Снимки: Личен архив на Полина Василева и Балет Нова

През последните години мацките на балета красят сценичните изяви на определени изпълнители като Галена, Анелия, Цветелина Янева и Алисия. Това са едва десетина процента от участията на Нова, но Поли казва, че не биха се отказали от тях. Според нея, тези изпълнителки са от малкото в България, които работят по международните стандарти – мащабно, професионално и често правят проекти извън собствения си жанр. Повечето изпълнители от други жанрове все още се учат на това. Затова и балетът залага на сътрудничество с тях – заради качеството на работата, което е толкова важно и от което Нова не искат да отстъпват.

За операторското майсторство, школата и Господари на ефира – на следващата страница

Прочетете още:  30 в едно: Винаги новият балет Нова

 

Предишна страница
1
2
3
Следваща страница
СПОДЕЛИ
Предишна статияИран – една малко позната съкровищница
Следваща статияОбразцов дом/ЗАТВОРЕН
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор