Поли, която превърна балет Нова в марка

Когато я интервюирах за първи път преди няколко години, на въпроса каква е Поли, ми отговори:

На сцената съм мацка на токчета и с корсет. В живота съм момиче с кецове и дънки“.

Когато зададох същия въпрос наскоро в интервюто за читателите на Lifebites.bg, тя първо замълча. После каза – „Аз често чувам, че съм шефката на балет Нова, но в действителност съм човекът, който отговаря за всичко. Все по-рядко танцувам, почти не правя хореографии. А в живота съм домошар, който много обича хората около себе си“.

06Полина Василева е мениджърът и създател на балет Нова. Много дейна, креативна и енергична в работата си. Притежава изключителен бизнес нюх, макар никога да не е учила Икономика. Предан и всеотдаен приятел, до степен на жертвоготовност. Печели почитатели с лекота, макар да не съм сигурна доколко е осъзнато, тъй като не се стреми да е в центъра на вниманието. А то неминуемо се случва, защото тя е ведра и забавна и винаги има нещо интересно за разказване. Спокойна и позитивна. Науми ли си нещо – нищо и никой не може да я спре. Сметките не излизали, инвестицията можело да не се върне – това не са аргументи, които да са в състояние да я замислят. Особено, ако това, към което се стреми, е свързано с голямата й любов – балет Нова.

Поли казва, че танците са най-естественото продължение на любимия й спорт, с който е имала шанса да се занимава като дете – художествената гимнастика. Още от съвсем малка се възхищавала на гимнастичките по телевизията. „Подгъвах си чорапите така, че да изглеждам като гимнастичка, адаптирах разни предмети вкъщи, за да приличат на уредите в гимнастиката и се разнасях навсякъде с тях, изпълнявайки някакви собствени съчетания в пространство не по-голямо от 2-3 кв.м. Много често правех разни бели удома, докато изхвърлях във въздуха топки и псевдо-обръчи. Много обичах да си играя на гимнастика“.

Сама се записва в спортното училище на Славия, където учи още от първи клас. Далеч е от дома ú, но пък е най-близкото от спортните училища в София.

Първата тренировка беше страхотен трепет за мен. Помня, че на влизане в залата, от вратата се затичах към центъра на залата и с плонж се приземих на шпагат. Огромно желание имах, горях направо“.

04
Снимки: Личен архив на Полина Василева и Балет Нова
Клубът, в който тренира, е от най-бедните

Момичетата са изложени на тежки условия – студ през зимата, липса на средства за подготовка през цялата година, недостатъчно уреди и трика за състезателките. Но това не я отказва чак до 16-годишна възраст, когато се налага да вземе решение дали да отдаде следващите години от живота си изцяло на спорта, без да е сигурна, че ще има безспорно голям успех или да се опита да намери друг път. Решава, че няма какво повече да даде на любимата си гимнастика и се отказва от активна спортна дейност. Но много държи на уточнението, че благодарение на спорта никога не е пропушила, до 16-17 годишна възраст не е стъпвала в дискотека и се е опазила от всички рискове и изкушения, които дебнат там.

За решението ú да спре със спорта има и още един фактор, който звучи направо невероятно – ръстът ú.

Аз бях по-едра от останалите до степен да се срамувам от това. В момента съм 169 см. А тогава израснах много бързо за годините си и това беше видимо. Имам много силен спомен от едно състезание, което приключи направо комично. Още бях в категорията на децата – първи или втори клас. И понеже бях по-висока от останалите, ме бяха поставили като капитан на отбора най-отпред. При награждаването обявиха, че сме на трето място и аз трябваше да изляза да взема грамотата. А аз бях най-малката от всички, макар и най-висока, не можех да чета гладко и в този момент преживях страхотен стрес, защото си представих, че ако изляза, ще ме накарат да прочета нещо (виждах грамотата, щом ще ми подават лист, явно ще трябва да се чете). И като във филмова комедия всички отзад започнаха да ме подбутват, да ме изтикват напред, а аз усърдно се дърпах и правех крачка след крачка назад“.

Как се създава балет Нова – четете на следващата страница

Прочетете още: 30 в едно: Винаги новият балет Нова

 

1
2
3
Следваща страница
СПОДЕЛИ
Предишна статияИран – една малко позната съкровищница
Следваща статияОбразцов дом/ЗАТВОРЕН
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор