IKEA пусна сглобяеми къщи за бежанци

0
Мобилните къщи са разработени от IKEA Foundation и Върховния комисариат на ООН за бежанците.
ikea5-1074x806
Сглобяемите къщи IKEA побират между 5 и 7 души.

Шведската компания IKEA реши да приложи ноухауто си в производството на мебели и пусна първите в света сгъваеми къщи за бежанци.

Мобилните къщи са разработени от IKEA Foundation и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Новите сглобяеми къщи IKEA са снабдени със слънчеви батерии и могат да осигурят временно жилище в случай на природно бедствие или хуманитарна криза, като тази в Сирия.

Сглобяемите къщи тежат 170 кг и са опаковани в кашони, което прави транспортирането им изключително лесно.

Къщите се сглобяват за около четири часа и площта им е 17,5 кв. м.

Те побират между 5 и 7 души или два пъти повече от обикновените палатки, използвани досега от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Къщите са снабдени с два вентилационни отвора, издържат на вятър със скорост 18 км/час, а покривът им на натоварване от сняг, равняващо се на 10 кг на кв. м.

Ikea-Builds-Affordable-Better-Shelter-Refugees (1)
Площта на къщите е 17,5 кв.м

Къщите IKEA са снабдени с слънчев панел, вграден в покрива им, което позволява на обитателите им да произвеждат свое електричество, като по този начин се избягва нуждата от свещи и керосинове лампи. Покривът също така отразява до 70% от слънчевата топлина. По този начин вътрешността на къщата е хладна през деня и топла през нощта.

Цената на сглобяемите къщи е $1000, като има опции те да бъдат доставени с изолация за зимни условия. Засега не е ясно дали IKEA ще пусне къщите за масовия потребител, но съдейки по коментарите в интернет, интересът към тях е голям. През 2015 г. къщите са закупени за страни като Чад, Джибути, Германия, Гърция, Ирак, Македония, Непал и Швейцария.

Повече за сглобяемите къщи IKEA на официалния сайт на проекта.

Прочетете още…

ИКЕА: Успехът е в простотата

Отговор