Най-опасната книга на света

Моята борба на Адолф Хитлер става със свободни авторски права в края на тази година. Какво ще стане, когато германските власти не могат повече да контролират публикуването и разпространението й?

0

Тази година се навършват 70 години от смъртта на Адолф Хитлер, което означава, че книгата му Моята борба, в която са изложени идеите на националсоциализма става със свободни авторски права. С други думи всеки, който пожелае може да я публикува и разпространява сводобно. Според мнозина това представлява огромен проблем.

“Има добра причина този факт да бъде взет насериозно, защото книгата е отворена към погрешно интрепретиране. Въпреки, че Хитлер я пише през 20-те, всичко, което той казва в нея, по-късно го изпълнява – ако хората бяха обърнали малко повече внимание на нея навремето, те вероятно щяха да разпознаят опасността”, казва Джон Мърфи, чийто дядо е автор на пълното издание на книгата на английски през 1936 г.

PAY-Adolf-Hitlers-personal-copy-of-Mein-Kampf (1)
Първото издание на Моята борба е публикувано през 1925 г.

Хитлер започва да пише Моята борба, докато е в затвора за измяна след неуспешния опит за преврат през 1923 г.

В нея той описва расистките си, антисемитски възгледи. Десетилетие по-късно той е на власт и Моята борба се превръща в настолна книга за режима на националсоциализма. От нея са отпечатани 12 млн. екземпляра, като книгата е раздавана на току-що сключилите брак двойки, а луксозни издания от нея са изложени на видно място в домовете на държавните служители.

Според специалиста по редки книги Щефан Келнер нацистите искат да подменят Библията с Моята Борба, като я превръщат в централната книга на идеологията на Третия Райх.

hitler_main-634x885
Хитлер пише Моята борба през 1924 г., докато е в затвора.

 

В края на Втората световна война, когато американската армия конфискува собствеността на издателството Eher Verlag, което държи правата върху Моята борба, контролът върху книгата е поет от властите на Бавария. Те правят така, че тя да може да бъде преиздавана единствено в Германия и то при специални условия.

Моята борба все още е опасна книга – има проблеми с неонацистите, както и опасност за хората да я интрепретират погрешно, ако е извадена от контекста”, казва Джон Мърфи.

Mein-Kampf

Но според сп. New Yorker едва ли някой би се решил за я публикува. Изданието пише, че Моята борба е “пълна с бомбастични, трудни изпълними постановки, досадни исторически детайли, и объркани идеологически възгледи и както неонацистите, така и сериозните историци я отбягват.”

Колкото и да е странно Моята борба е особено популярна сред политиците с националистически въжделения в Индия.

“Моята борба е смятана за много важна книга за самопомощ. Ако извадите елементите на антисемитизъм от нея, историята в нея е за един малък човек, който е в затвора и който си мечтае да покори света”, обяснява Атрайе Сен, преподавател по съвременна религия в университета на Манчестър.

PAY-Adolf-Hitlers-personal-copy-of-Mein-Kampf
През 2014 г. копие на Моята борба, принадлежало на самия Хитлер беше продадено на търг за 19 хил. паунда.

Когато авторските права на Моята борба изтекат, Институтът за съвременна история в Мюнхен планира да публикува ново издание на книгата, което комбинира оригиналния текст с коментар, който посочва пропуснатите или изопачени истини. Някои жертви на нацизма са против този подход и баварското правителство оттегли подкрепата си към института след критики от страна на оцелели в Холокоста.

И все пак ограничаването на публикуването на книгата не е най-добрата тактика – в редакционен коментар в. New York Times твърди, че “младото поколение трябва да бъде ваксинирано против бацила на нацизма и е по-добре то да се сблъска с думите на Хитлер, вместо омразните му писания да бъдат пазени в сянката на нелегалното”.

Прочетете още:

15 цитата от Адолф Хитлер

Отговор