Лорън Сингър: Живот без отпадъци

За две години младата американка е "произвела" по-малко от един буркан боклуци

0
Лорън Сингър с боклука си от последните две години.

Замисляли ли сте се някога колко отпадъци изхвърляте на ден? А на година? Средностатистическият жител на Земята “произвежда” около 2 кг боклук на ден, което прави около 730 кг годишно. Не е никак малко, нали?

Именно тази тревожна статистика вдъхновява 24-годишната нюйоркчанка Лорън Сингър да започне

да живее така, че да не изхвърля никакъв боклук

Днес Сингър събира всичките си отпадъци от последните две години в буркан от 475 мл. и се опитва да научи света да прави същото.

Zero-Waste-Woman-1020x610
Боклукът на Сингър за две години се побира в един буркан.

Всичко започва преди четири години по време на курс по проблемите на природната среда в Нюйоркския университет. Сингър наблюдава как състудентите ú си носят обяд в пластмасови торбички и как пият от пластмасови бутилки за вода. Това я вбесява толкова, че решава да вземе нещата в ръце.

“Един ден се прибрах вкъщи и реших да приготвя вечеря. Отворих вратата на фризера и замръзнах. Осъзнах, че всяко нещо там беше опаковано по един или друг начин в пластмаса”, спомня си младата американка.

Първото нещо, което Сингър прави, за да се отърве от пластмасовите опаковки е да започне да произвежда повечето си продукти сама.

One-Month-Trash-537x354
Боклукът на Сингър за един ден.

“В това влизаше всичко – от паста за зъби до продукти за почистване. Всички онези неща, които преди това не знаех как да произвеждам и рецептите за които научих в интернет”, казва тя.

Следващата стъпка, която Лорън Сингър прави е да пренесе мисията си онлайн чрез блога Trash is for Tossers. В него споделя знанията и уменията си като дава съвети

как да си правим паста за зъби

лосион за тяло и препарат за отпушване на канали сами. Сингър не просто агитира да живеем природосъобразно, тя посочва конкретни решения. В блога си предлага екологични алтернативни продукти като биоразградими четки за зъби, сменяеми ножчета за бръснене и неопакован сапун.

Lauren-Singer
Сингър предпочита насипните храни, които освен всичко друго са и по-здравословни.

Младата американка започва да пазарува само дрехи втора употреба и продава или подарява голяма част от нещата, които притежава. Като

шестте еднакви шпатули за готвене

десетте чифта дънки, които не е носила от гимназията и безброй дребни предмети, които не означават нищо за нея. Сингър също така се отказва от сламките в коктейлите, пластмасови или хартиени торбички и касовите бележки.

Olive Oil
Сингър купува зехтин в буркан, който си носи.

Разбира се, промяната не идва веднага. След около година, много положени усилия и променени навици, младата жена най-сетне успява да заживее така, че да не изхвърля никакъв боклук. Предимствата на живота с малко отпадъци са много.

Сингър пести пари, защото прави списък за пазаруване

и избягва купуването на излишни продукти.

Храни се по-добре, защото купува неопаковани храни, а там нездравословните продукти са доста малко.

По-щастлива е, защото пазарува веднъж седмично и не тича до супермаркета в момента преди да затвори, не поръчва храна отвън и чисти по-малко, защото има по-малко вещи.

IMG_5198
Лорън Сингър избягва пластмасовите торбички и пазарува всичко в платнени чанти.

“Никога не съм очаквала, че изборът ми да не изхвърлям боклук ще повиши качеството ми на живот. Мислех, че просто няма да ми се налага да изхвърлям боклука”, признава Лорън Сингър.

Вижте още: Човекът, който се раздели с вещите си

Отговор