Топ 10 на туристическите дестинации в Русия

0
дестинации в Русия
Олхонски район - не е от най-популярните, но определено е от онези дестинации в Русия, които си струва да бъдат посетени.

Русия е сред водещите пазари за българския туризъм, като за 2015 г. България е посетена над 485 хил. нейни граждани. Руските туристи през последното лято са били близо 400 хил. души, което представлява 10% дял в общия туристопоток, а приходите от посещенията им само през летния сезон са около 400 млн. лв. Доколко обаче може да се говори за обратната тенденция – българи да посещават прочути дестинации в Русия?

Величествени езера и планини, забележителни градове, вековна история и еко курорти… Тази необятна страна определено има какво да предложи на изкушените от пътуванията. Вижтекласацията на в. Гардиън на

10-те по-малко познати туристически дестинации в Русия

Може би тя ще ви вдъхнови за следващото ви пътуване…

1. Парка Рускеала в Карелия
дестинации в Русия
Карелия – по границата с Финландия, определено с възможности да е сред най-привлекателните дестинации в Русия.

Областта Карелия е известна като едно от най-красивите места в Русия. Особен интерес представлява планинския парк Рускеала и фантастичната гледка, която се открива от намиращия се в него Мраморен каньон. Мрамор от тези места е използван в изграждането на едни от най-красивите постройки в Санкт Петербург и неговите дворцови предградия. Можете да наемете лодка, да се гмуркате или да обикаляте планинските върхове.

2. Ленските стълбове
дестинации в Русия
Източен Сибир е дом на Ленските стълбове.

Ленските стълбове е името, дадено на природно скално образувание по бреговете на река Лена, Източен Сибир. Стълбовете са 150-300 м високи и са се образували през Камбрийската ера около морски басейни. Мястото е популярна дестинация за любителите на планинското катерене.

3. Велики Новгород
дестинации в Русия
Родното място на Русия – Велики Новгород.

Велики Новгород е град в Северозападна Русия, често наричан “родното място на Русия”. Градът е суверенна област до присъединяването към Московската Рус през 1478 г., което е важна стъпка към обединена Русия. Една от най-важните забележителности е Музеят на традиционната дървена архитектура. Крепостта Кремъл е една от най-старите в Русия и е построена през XI век.

4. Петропавловск Камчатски
дестинации в Русия
Остров Баракчин.

Петропавловск Камчатски се намира на полуостров Камчатка в далечния Изток на Русия и е най-източно разположения град в Северното полукълбо. Районът предлага развит екотуризъм с най-различни занимания, като изкачване на планини и вулкани, ветроходство, каране на каяк, лов и риболов. Освен това е рай за почитателите на кулинарията – камчатските раци са известен деликатес в района.

5. Казан
дестинации в Русия
Приказно красивият Казан.

Татарстанският град Казан има хилядолетна история и винаги е бил еклектично място, което балансира между православната руска и мюсюлманската култури, в него църкви и катедрали съжителстват с джамии. Една от забележителностите на града е кулата Сююмбике, която се намира в Казанския Кремъл. Кръстена е на последната царица на града, която според легендата се е хвърлила от нея. Храната е микс от руска и татарска кухня.

6. Езерото Байкал
дестинации в Русия
Езерото Байкал – най-дълбокото в света.

Байкал е най-дълбокото езеро в света. Много руснаци казват, че гледката е незабравимо преживяване, а други разказват истории за байкалското чудовище, които удивително напомнят на тези за Лох Нес. Около езерото Байкал има много туристически пътеки, а през лятото можете да плувате в него, въпреки че водата е студена дори през август. Бреговете на Байкал са осеяни с курорти, хотели и къмпинги, като повечето от тях са от времената на СССР.

7. Есентуки
дестинации в Русия
Есентуки – за любителите на здравословното и топлите минерални извори.

Това е име, което можете да видите на рафтовете на руските бакалии по света – този исторически курортен град е известен с минералните си и горещи извори и е дал името си на прословутата солена минерална вода. Есентуки е изборът на хората, които си падат по здравословния начин на живот от XIX век.

8. Калининград
дестинации в Русия
Калининград с неговата повече европейска, отколкото руска архитектура.

Малко кътче от Русия в Европа, Калининград е известен още като Кьонигсберг и архитектурата в стария му град е повече европейска отколкото руска. Следите от германското наследство могат да бъдат видени в оцелялата Бранденбургска врата и рибарското селище – туристическа атракция, която представлява ансамбъл от сгради в средновековен стил. Битпазарите тук са най-добрите в Русия и много колекционери от цял свят посещават града в издирване на предмети от Втората световна война.

9. Владивосток
дестинации в Русия
Владивосток в Далечния Изток.

Далечният Изток е мечтана дестинация за повечето руснаци и Владивосток, разположен на тихоокеанското крайбрежие, от двете страни на залива Златен рог, е несъмнено най-важният град. Летата в него са топли и влажни, а есените и зимите слънчеви. Климатът е белязан от близостта до море и планини. Средната температура на въздуха е 18 °C през лятото и -13 °C през зимата. Близкото разположение до руско-китайската граница прави Владивосток единственото място в Русия, в което добрата китайска храна се среща навсякъде.

10. Алтай
дестинации в Русия
Планината Алтай – сред приказно красивите туристически дестинации в Русия.

Екотуризмът в района на Алтай процъфтява с нови курорти и хотели, които никнат като гъби. Предлагат се множество планински турове, които следват местата от древните легенди. Ветроходството, карането на каяк и риболовът също се радват на особена популярност. Алтай е известен също така с меда и билките си, както и с чайните церемонии, които се предлагат в местните курорти.


Прочетете още: Ермитажът – шедьовърът на Екатерина Велика

Отговор