ИКЕА: Успехът е в простотата и икономията

ИКЕА
Каталог на ИКЕА от 1969 г.

Не знам дали, когато през далечната 1943 г. Ингвар Кампрад основава ИКЕА, си представя какви мащаби ще достигне идеята му. А тя е простичка. Да се правят мебели за хора с ограничени финансови възможности, които да изглеждат така че и богатите да пожелаят да обзаведат домовете си с тях.

Именно простотата, ефективността и икономията са в основата на мебелната компания, която основава 17-годишният швед. Ингвар Кампрад започва да се занимава с мебели пет години по-късно, а първият мебелен магазин на фирмата отваря врати през 1958 г.

Функционалността и простотата се крият дори и зад името на мебелния гигант. Замисляли ли сте се

какво всъщност означава ИКЕА

Нищо. Това е съкращение от първите букви на думите Ингвар, Кампрад, Елмтарюд и Агунарюд – имената на основателя, фермата, в която е отраснал и родния му град. Симпатично, ясно, кратко и най-вече лесно за запомняне.

Ingvar_Kamprad_1
Ингвар Кампрад

Не е така с имената на продуктите им. Всеки от тях се идентифицира по една дума. Повечето от тях са със скандинавски корен.

Продуктите получават наименованията си по специална система, развита от самата ИКЕА.

Например меката мебел, кафе масичките, ратановите мебели, библиотечките и шкафетата обикновено се кръщават на местности в Швеция, леглата и гардеробите на места в Норвегия, масите за хранене и столовете на такива в Норвегия, а килимите – на датски местности и градове. Сериите мебели за баня носят имена на

скандинавски езера, реки и заливи

Столовете и бюрата имат мъжки имена, а платовете и завесите – женски.

За градинската мебел обикновено се търси име на шведски остров. Артикулите за деца се кръщават на птици и бозайници, използват се и прилагателни, спалното бельо – на растения, цветя и скъпоценни камъни.

111003_r21350_g2048-932
Ингвар показва стол ÖGLA, пуснат за продажба през 1961 г.

Както казва Ингвар Кампрад в бизнес стратегията си Свидетелството на един продавач на мебели от 1976 г.:

“Ние сме компания с визия”

И никой не може да го отрече. Днес името му е включено в списъка на най-богатите хора, а към август 2017 г. фирмата му притежава 400 магазина в 49 страни. Внушително, нали?!

Какво още споделя за развитието на компанията си преди близо 40 години г-н Кампард? Според него разковничетата за успеха на една фирма са пет:

ентусиазъм, пестеливост, отговорност, скромност и простота

Lifebites.bg ви предлага да разгледате част от старите каталози на световния гигант в галерията по-долу. Някои от моделите си от средата на миналия век ИКЕА връща отново на пазара. Може ли да разпознаете някой?

Отговор