Кисели краставички на 150 години и други съкровища от един потънал кораб

0
Чифт ботуши, открити на борда на Arabia след изкопаването му през 1988 г.

През 1856 г., американският параход Arabia се отправя на поредното си пътешествие по поречието на река Мисури, натоварен с провизии за 16-те града по пътя си.

Корабът напуска град Канзас с 200 тона ценни стоки и никой не подозира, че това ще е последното му пътуване. На няколко километра по течението на реката Arabia се сблъсква с масивен орехов дънер, който пробива дебелата кърма на парахода. Водата нахлува в трюма и Arabia потъва за няколко минути. Пътниците на борда, както и екипажът се спасяват като по чудо. Единствената жертва в катастрофата е муле, завързано за палубата на парахода.

ArabiaMuralsX2ForNori
Потъването на Arabia.

В следващите няколко дни Arabia е отнесен от течението на Мисури в незнайна посока и изчезва безследно. С годините реката променя курса си и

корабът остава затрупан под тонове тиня

 Междувременно историята на Arabia и товара му се превръщат в легенда, която започва да се предава от поколение на поколение. Това вдъхновява Боб Хоули, един жителите на Казас, да открие кораба.

arabia6-930x576
Момент от разкопките на кораба Arabia.

Хоули и синовете му използват стари карти, както и протонен магнитометър и в края на 1988 г. локализират останките от кораба, които се намират на територията на частна ферма. Собствениците ú дават разрешение на Хоули и синовете му да започнат разкопки, при условия, че те приключат преди пролетната сеитба.

arabiaexcavation
Мястото, където е открит парахода Arabia.

Хоули и синовете му наемат няколко багера и 100-тонен кран и започват работа. Две седмици по-късно се натъкват на първите находки – колелото на парахода и черна кожена обувка.

arabia16-930x698
Параходът е натоварен с 4 хил. чифта обувки, които днес са изложени в музея на Arabia.

На 26 ноември, 1988 г., 132 години след потъването си, Arabia най-накрая вижда бял свят.

200-тонният товар на парахода е непокътнат и крие множество изненади. Като например дървена щайга, пълна с изящен порцелан, който е перфектно запазен благодарение на гъстата кал.

arabiafood-930x686

Една от най-впечатляващите находки в трюма на Arabia обаче са стотиците консерви с храна, която все още става за ядене, както свидетелстват работниците, които първи опитват киселите краставички на 150 години.

arabiadishes-930x716
При разкопките е открит и този перфектно запазен порцеланов сервиз.

Друга необичайна находка са няколко шишета с френски парфюми, които не са изгубила аромата си до ден днешен.

arabia5-930x698
Сред находките са и няколко бутилки с френски парфюми.

Освен храна, на борда на Arabia има и множество лекарства, някои от които отдавна забравени от съвременната медицина, като няколко бутилки от популярния тоник против болки в корема Dr. J. Hostetter’s Stomach Bitters.

arabia
Кисели краставички на 150 години, които според опиталите ги имат същия все така свеж вкус.

Находките от Arabia днес са изложени в малък музей в Канзас Сити, наречен Arabia Steamboat Museum. В него може да бъде видян и скелета на единствената жертва при потъването на парахода – мулето, завързано на борда му… 

Вижте още…

Кораб-призрак плува без екипаж четири десетилетия

Забравеното изкуство на корабните флагове

15 изумителни останки от кораби