Тъжното лице на Америка през обектива на Доротеа Ланг

Доротея Ланг
Доротея Ланг, заснета от втория си съпруг . Пол Тейлър през 1934 г.

За мнозина Доротеа Ланг е гений в социалната фотография. Без съмнение тя е един от най-влиятелните фотографи на 20-и век. Жената, запечатала с камерата си едни от най-ярките образи по време на Голямата депресия. Ланг заснема тези кадри докато работи за Farm Security Administration – организация, основана през 1935 г., която се бори с бедността в селските райони в Америка по онова време.

Доротеа Ланг
Доротеа Ланг
Снимка: Rondal Partridge – This image is available from the United States Library of Congress‘s Prints and Photographs divisionunder the digital ID fsa.8b27245.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, Link

Коя е Доротеа Ланг

Тя се ражда на 26 май 1895 г. в един от кварталите на Ню Джърси под името Доротеа Маргарета Нуцхорн. Заменя бащиното си име Нуцхорн с фамилното име на майка си – Ланг, след като баща ú Хайнрих напуска семейството. Тежък момент да бъдещата звезда на фотографията, която тогава е 12-годишна.

Това е втората голяма травма в живота на Ланг. На седемгодишна възраст Доротеа се разболява от детска парализа, десният ù крак остава по-къс и тя окуцява за цял живот.

Това събитие променя живота ù:

“То ме формира, упъти ме, даде ми инструкции, помогна ми и ме унижи”

– казва фотографката и допълва, че никога не успява да преодолее тази травма.

Не си правете прибързани изводи, че Доротеа Ланг живее тежък живот. Тя е от онези галеници на съдбата, които разбират отрано какво е призванието им в живота и му се отдава с цялата си душа и талант. Човек, който следва сърцето, а не модите, политиката и изгодата.

След като завършва фотография в Колумбийския университет в Ню Йорк, Ланг стажува в няколко местни фотографски студия. Младата американка жадува да пътува и види света, но пътешествието ù приключва в Сан Франциско. Там Доротеа се установява, след като става жертва на обир.

Всяко зло за добро

Тази поговорка е напълно валидна и в този случай. Не след дълго младата и амбициозна фотографка успява да отвори фото студио, специализирано в портретна фотография. Пред обектива ù застава местния елит. Доротея се влюбва в художника Майнрид Диксън, двамата създават семейство и стават родители на две деца.

Най-хубавото тепърва предстои. Случва се след като Доротеа излиза от студиото на улицата. Привлича я тъгата, трудният път, мизерията, които повечето американци с добър стандарт тогава подминават като несъществуващи. Ланг пренасочва обектива си от добре облечените си и осигурени съграждани към бедните и бездомните. Онези, за които животът не е радост, а борба, която са готови да водят.

Калифорния, 1936 г.
Калифорния, 1936 г.

Снимките на Доротеа са забелязани и тя получава възможност, за която мечтае от години. Най-сетне, след близо 15 години, има шанс да пътува – макар и в Америка, след като приема предложение за работа от Farm Security Administration.

Започва нова епоха

не само в професионален, но и в личен план. Ланг се развежда с Диксън и се омъжва за икономиста Пол Шустър Тейлър. През следващите пет години двамата документират бедността в селските райони. Фантастичните кадри на Доротеа приковават вниманието към тежкото ежедневие на работниците в тази част на Америка, към непосилния труд и мизерията, в която живеят имигрантите по време на Голямата депресия. Към тъжните лица, набраздени от тревоги, недоимък и изтощение.

Едно от тях, заснето от Доротеа през тези командировки, се превръща в символ на този период. Снимката, която виждате по-долу, става известна по цял свят като Migrant mother.

Калифорния, 1936 г.
Калифорния, 1936 г.

Вижте още… цялата история на жената, превърнала се в символ на Голямата депресия 


Опашка за хляб. Сан Франциско. 1933 г.
Опашка за хляб. Сан Франциско. 1933 г.

Скид роу в Модесто, Калифорния, 1937 г.
Скид роу в Модесто, Калифорния, 1937 г.

Семейство с пет деца, което върви по магистралата.
Семейство с пет деца, което върви по магистралата. Оклахома, юни 1938 г.

Ресторант Сегрегация, Мисисипи, 1938 г.
Ресторант Сегрегация, Мисисипи, 1938 г.

Магазин в Северна Каролина, юли 1939 г.
Магазин в Северна Каролина, юли 1939 г.

След Голямата депресия светът се сблъсква с още по-голямо предизвикателство – Втората Световна война. През 1941 г. Доротеа Ланг е удостоена с престижната стипендия Гугенхайм, от която обаче се отказва.

Работник на памукова плантация. Аризона, 1940 г.
Работник на памукова плантация. Аризона, 1940 г.

Вместо това, тя заминава да заснеме принудителното изселване на японците в Америка след атаката на Пърл Харбър. Част от историята на Америка, за която по онова време не се говори. Снимките на Ланг са забранени за публикуване и разпространение по време на войната, но стават обществено достояние след края ú.

На тях за заснети

семейства с купища багаж

чакащи автобуси за евакуация. Хора, обезкуражени от страха на неизвестното. Доротеа Ланг запечатва и шокиращи кадри на малки япончета, родени в Америка, които се кълнат във вярност на Америка, малко преди да бъдат откарани в лагери. Снимки, които според критици, свидетелстват за манипулативната политика на тогавашното американско правителство.

Сан Франциско, Калифорния, 1942 г.
Сан Франциско, Калифорния, 1942 г.
В очакване на автобуса за евакуация. Калифорния, 1942 г.
В очакване на автобуса за евакуация след атаката на Пърл Харбър. Калифорния, 1942 г.

Калифорния, 1942 г.
Калифорния, 1942 г.

Колежани от японски произход. Калифорния, 1942 г.
Колежани от японски произход. Калифорния, 1942 г.

Държавен център в Калифорния, 1942 г.
Държавен център в Калифорния, 1942 г.

Работничка на МакДоналд авеню, Ричмънд. 1943 г.
Работничка на МакДоналд авеню, Ричмънд. 1943 г.

Доротеа Ланг умира от рак на 70-годишна възраст. Остава в историята като една от най-известните американки, получава купища отличия, нейни снимки обикалят света. От 2006 г. нейното име носи начално училище в Калифорния.


Вижте още… историята зад снимката Американско момиче в Италия

Отговор