Една легендарна снимка: Американско момиче в Италия

0
Американско момиче в Италия
Легандарната фотография “Американско момиче в Италия” е заснета през 1951 г.

Снимката по-горе се нарича Американско момиче в Италия и е един от легендарните кадри в историята на фотографията. На нея американката Нинали Джинкс Алън Крейг преминава покрай тълпа от петнадесет италиански мъже във Флоренция, докато те я гледат с нескрит интерес. Годината е 1951-ва и 23-годишната Нинали току-що е напуснала работата си в Ню Йорк, за да обикаля Европа сама –

нещо, което жените рядко правят в онези дни

Нинали намира хотел във Флоренция за $1 на ден и там се запознава с друга американка – Рут Оркин, която също пътува сама. Оркин е 29-годишна начинаеща фотографка. Тя предлага на Нинали, 180-сантиметрова красавица, да обединят усилията си и да създават фоторепортаж за това какво е да си жена, пътуваща сама в Европа през 50-те.

bd885cbf2494c5c3ee9aae7886b369e5
Рут Оркин през 1940-те.

В поредицата фотографии, заснети от Оркин Нинали пазарува, посещава забележителности, вози се на файтон и флиртува с италианци… От десетките заснети кадри обаче най-известен става

Американско момиче в Италия

През годините мнозина спекулират, че снимката вероятно е нагласена, но Нинали категорично отрича това. Друго доказателство за автентичността ú е, че от цялата сцена са заснети само два кадъра, което говори за спонтанността на сцената.

След като Американско момиче в Италия става известна, мъжът, който се държи за чатала, вляво от Нинали, е цензуриран от редакторите на вестници и списания в продължение на десетилетия. Но самата Нинали твърди, че той, както и останалите италианци са били безобидни и не са се опитвали да я задяват.

jinx
Нинали със същия оранжев шал, който носи на легендарната снимка преди повече от 60 години.

“Малцина от тези мъже имаха работа. Италия се възстановяваше от войната и беше наистина опустошена от нея… Мога да ви кажа, че никой от мъжете там нямаше намерение да се закача с мен”, казва Нинали. Тя допълва, че в момента, в който е уловена да крачи по улиците на Флоренция, не е изпитала капка страх от мъжете около себе си. “Това беше най-вълнуващият миг в живота ми”, признава в интервю за CNN американката.


Вижте още… Париж и хората му през погледа на Робер Доано


Малко след заснемането на Американско момиче в Италия Нинали Крейг се омъжва за италианец и се премества да живее с него в Милано за няколко години. Бракът не продължава дълго и американката се връща обратно в Ню Йорк, като накрая се установява с новия си канадски съпруг в Торонто. В момента тя е баба на десет внучета и прабаба на седем други.

Вижте останалите снимки от серията Американско момиче в Италия в галерията по-долу:

Отговор