Цветни фотографии от България от 1913-1918 г.

0

В периода между Балканската и Междусъюзническата войни, френският банкер и филантроп Албер Кан, който също така е и един от новаторите в областта на цветната фотография, обикаля живописните Балкани и запечатва живота на местните народи в поредица от уникални снимки.

Albert_Kahn_(1860-1940)_US (1)
Албер Кан (1860-1940).

Турът на Кан из Балканите е само част от околосветското му пътешествие, резултатът от което е грандиозната колекция The Archives of the Planet, която се състои от повече от 72 хил. цветни снимки, които обхващат над 50 страни в период от повече от 20 години.

Александър-Невски
Св. Александър Невски

The Archives of the Planet включва първите цветни снимки на Сфинкса в Гиза, Тадж Махал и Великата китайска стена, както и на личности като индийският писател и философ Рабиндранат Тагор, гръцкия министър на външните работи Николаос Политис и британският министър-председател Джеймс Рамзи Макдоналд.

[Прочетете още… Невероятни цветни снимки на България през 1932 г.]
A022730
Цветен портрет на Рабиндранат Тагор.

Разбира се реализирането на колекцията The Archives of the Planet не е по силите на един-единствен човек и затова Албер Кан наема множество фотографи, които пътуват на негова сметка и запечатват сцени от бита на различните народи за бъдещите поколения.

Мелник1
Пейзаж от Мелник.

През 1913-1918 Кан изпраща двама от фотографите си в България. Стефан Пасе и Леон Буси заснемат общо 66 фотографии от София и Мелник, които влизат в колекцията The Archives of the Planet. Албер Кан банкрутира след краха на Уолстрийт през 1929 г. и умира през 1940-а, но снимките му остават като уникално свидетелство от миналото.

Вижте снимките на Албер Кан от България в галерията по-долу!

Още интересни фотографии от страната ни може да разгледате тук: България през 1947 г. през обектива на легендарния фотограф Дейвид Дъглас Дънкан
Вижте още:
Немски военен фотограф снима България през 1942 г.
Уникални снимки на България от 1961 г.

Отговор