В снимки: Ямайка в края на 19-и век

Ямайка
Снимки: Caribbean Photo Archive / Autograph ABP

Ямайка, като останалите острови в Карибския район, е късче от рая. С тюркоазено сини води, които мият бреговете ú, гъсти гори и живописни водопади. Преди векове това късче райска земя е населявано от мирното индианско племе араваки.

На 4 май 1494 г. Христофор Колумб открива Ямайка за останалата част от цивилизования свят и променя това място завинаги. Не само ландшафта, но и лицето на острова. Мореплавателят

обявява Ямайка за испанско владение

и превръща в роби местните жители. Всъщност много от тях умират, заразени от болести, донесени от европейците. В комбинация с тежкия, непосилен труд, на който е подложено, коренното население постепенно се стопява и изчезва.

Какво правят находчивите и предприемчиви европейски колонизатори? Внасят още роби. Кораби, натоварени с роби от Африка, докарват прислуга за белите господари и работна ръка за множащите се плантации. В началото на 19-и век заради робството и икономиката, изградена почти изцяло на печалби от плантациите със захарна тръстика, съотношението между бели и черни е 1 към 20. Лицето на Ямайка се променя до неузнаваемост и днес над 90% от жителите ú са с африкански корени.


Вижте още… Викториански Лондон в изумителни цветове


През 1670 г. островът става

част от британската империя

Към края на 19-и век робството е премахнато, а на 6 август 1962 г. Ямайка е обявена за независима република. Днес тя е парламентарна държава, чийто държавен глава е британската кралица, представена от генерал-губернатор.

Днес Lifebites.bg ви предлага да разгледате селекция от архивни снимки, които показват как изглежда страната в края на 19-и век – и по-точно през 1890 г. Снимки, на които ще видите една по-различна Ямайка от тази, която може би си представяте всеки път, когато чуете името на тази държава.

Отговор