Рики Манета: Един различен MMA боец

Рики Манета
Рики става инструктор по Крав Мага, за да помага на жертвите на тормоз в училище.

Той не е част само от филмите, които гледаме, а самата реалност. Училищният тормоз е кошмар за много деца и тийнейджъри. Както в България, така и по света. MMA инструкторът Рики Манета решава, че поне частично може да промени ситуацията. От години той обучава тормозени в училище деца (а и други хора) да се защитават и им помага да си върнат отдавна изгубеното самочувствие.

Пътуването на Рики в света на бойните изкуства започва, когато е на 9 години. В продължение на 3 десетилетия той изучава различни стилове и бойни техники. Работи с много от най-именитите треньори  в MMA средите.

Рики Манета не крие факта, че в ученическите си години е бил

жертва на системен тормоз

от свои съученици. Вероятно това е основната причина в крайна сметка да избере да стане инструктор именно по MMA Крав Мага. Това е уникална система за самозащита. При нея ръкопашният бой се използва като средство за оцеляване, а не като типична бойна практика. Разчита се на естествени, прости движения, реакции и  механизми за самозащита. В изучаването на Крав Мага се отделя голямо внимание и на ситуациите, когато срещу теб стои въоръжен противник. Пръчки, ножове, бутилки и всевъзможни предмети от бита, дори огнестрелни оръжия могат да бъдат победени със силата и мъдростта на отбранителната Ем Ем Ей техника. Рики разказва пред BBC:

Рики Манета
Рики Манета учи тормозени в училище деца на самозащита.

„Отворих свой салон по бойни изкуства и фитнес зала, но, ако трябва да съм честен, повечето неща, които правим, са насочени срещу тормоза и към повишаване самоувереността на хората.”

Талантливият Рики Манета

добре знае, че психическият и физически тормоз са заели твърде голямо място в съвременния свят. С охота предава наученото през годините на своите последователи и прави живота по-лек и поносим за тях. Освен треньор той е и близък приятел за своите възпитаници.

„Рики винаги е насреща. Можеш да му се обадиш по всяко време, независимо за какво и колкото и глупаво да е то. Той винаги ще вдигне телефона си. Винаги ще е там за теб.“

Думите са на Харисън – един от учениците на ММА инструктора. Момчето е обект на тормоз от съученици в продължение на 3 години. За негов късмет среща Рики и животът придобива изцяло нов смисъл за него.

Рики Манета
Крав Мага е стил в Ем Ем Ей, който е фокусиран върху самозащитата.

През школата на Манета минават стотици деца и възрастни всяка година. Той провежда курсове и семинари основно в Англия и съседните ѝ държави. ММА треньорът вярва, че не друго, а

собствената му уязвимост го прави толкова ценен

в очите на последователите му. Както и фактът, че винаги е готов да сподели с тях личната си история.

„Мисля, че мъченията над мен започнаха, когато бях на 8 или 9 години. По това време бях жертва на вербален тормоз. Но когато станах на 11, 12, 13 едно момче идваше всяко лято, носеше нож и ме заплашваше, че ще ми пререже гърлото. Така че с идването на лятото аз се затварях дълбоко в себе си.“

Така полека-лека малкият Рики Манета започва да проявява интерес към бойните изкуства. Първоначално се записва на бокс. И неусетно

от жертва се превръща в побойник

От страх да не бъде нападнат, самият той започва да напада. В един момент осъзнава, че „се е превърнал в това, от което най-много се е страхувал“. Този урок се оказва изключително ценен. Сега, когато работи с деца в неговото положение, той разбира напълно как се чувстват те и какво е важно да ги научи, за да не се подхлъзнат като него.

Във видеото Рики Манета показва отбранителна техника при нападение с нож.


Вижте още: Дан Колов в скандал с уредени схватки

Отговор