Световните звезди в обектива на Илзе Руперт

Германската фотографка заснема мнозина световноизвестни актьори, музиканти, певци, режисьори, модни дизайнери, писатели и художници - от Джим Джармуш и Денис Хопър до Кийт Ричардс и Франк Запа

0
Актьорът Денис Хопър, заснет от Илзе Руперт през 1992 г.

Преди време ви разказахме за германската фотографка Илзе Рупeрт – вероятно най-известният хроникьор на пънк и ню уейв субкултурите в Германия. През 70-те Руперт живее в Ню Йорк, а по-късно в Париж, Берлин, Лондон и Хамбург, където се запознава както със звездите на световната пънк и ню уейв сцена от началото на 80-те години, така и с най-известните представители на тези музикални течения в родината си.

Илзе Руперт
Илзе Руперт през юни, 2015 г. на откриването на изложбата си Genial Dilletantes. German subculture in the 1980s в Мюнхен.

Фотографката заснема портрети на множество легендарни групи и изпълнители като Ramones, Kraftwerk и Madness, които са обединени в серията Tribes (Племена).

Но творчеството на Илзе Руперт има и една друга страна – паралелно с хрониката на пънка и ню уейва, германската фотографка запечатва портретите на десетки популярни личности, които по онова време са на върха на славата. Сред моделите ú са световноизвестни днес актьори, музиканти, певци, режисьори, модни дизайнери, писатели и художници – от Джим Джармуш и Денис Хопър до

Кийт Ричардс и Франк Запа

Ilse_Ruppert_E_Book_Cover
Албумът “Artists of the Eighties” на Илзе Руперт.

Миналата година портретите на известни личности на Илзе Руперт бяха публикувани в албума Artists Of The Eighties. Този албум критиците определиха като “завладяваща панорама на попкултурата от осемдесетте”, както и като “изключително интимен, честен и истински”.

Портретите на Руперт грабват със своята атмосфера, артистичност и композиция и са придружени от кратка история на заснемането им, което дава контекст на фотографиите и връща читателите назад във времето.

Кийт Ричардс, заснет в парижкия хотел Ritz.
Кийт Ричардс, заснет от Илзе Руперт в парижкия хотел Ritz.

“Така например снимката на китариста на The Rolling Stones Кийт Ричардс с пръстен с формата на череп беше заснета в парижкия хотел Ritz. Ричардс дойде за интервю с бутилка уиски и десет цигари, които постави на масата. Разговорът приключи няколко часа по-късно, когато Ричардс изпи бутилката и изпуши цигарите”

– спомня си Руперт.


Вижте още… Непопулярни снимки на известни личности


Илзе Руперт е родена в Меспелбрун, Долна Франкония през 1947 г. Тя започва да снима през 1978 г. и днес живее и работи като фотограф на свободна практика в Берлин.

Вижте част от забележителните портрети на Илзе Руперт от албума Photos of the 80s в галерията по-долу. 

Отговор