Майката, превърнала се в символ на Голямата депресия

0
Голямата депресия
Фотогряфията е толкова известна, че през 1998 г. е отпечатана на пощенска марка.

Снимката Migrant Mother, заснета от американската фотографка Доротеа Ланг (1895-1965) през 1936 г. е вероятно най-известният образ от Голямата депресия и една от най-легендарните фотографии на всички времена. И въпреки това, в продължение на десетилетия, жената заснета на нея остава анонимна. Това е историята на Флорънс Томпсън – майката, превърнала се в символ на Америка в криза, но надарена с невероятен инстинкт за оцеляване.

Снимката Migrant Mother
Снимката Migrant Mother е една от най-известните снимки от времето на Голямата депресия

Флорънс Томпсън е родена апрез 1903 г. в днешния щат Оклахома, в семейството на индианци чероки, прокудени от племенните им територии. Тя се омъжва на 17 години и създава семейство, което издържа с работа във фермите и

мелниците на Северна Калифорния

През 1931 г. Флорънс ражда шестото си дете, шест месеца след като съпругът ú умира от туберкулоза.

В следващите години ражда още едно на калифорнийски бизнесмен и други три на Джим Хил – собственик на бар и касапин от Лос Анджелис. През цялото това време Флорънс работи на най-различни места, за да изхранва семейството си – в един от най-тежките периоди за Америка – Голямата депресия.

http-%2F%2Fa.amz.mshcdn.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F05%2Fmigrantmother-5
Флорънс Томпсън с две от децата си.

“Работех в болници. Бях барманка. Готвех. Работех на полето. Правила съм от всичко по малко, за да изхранвам децата си”

 казва Флорънс.

Един мартенски ден на 1936 г. тя и съпругът ú Джим Хил поемат по магистрала 101, надявайки се да намерят работа като берачи на маруля, когато колата им се счупва край градчето Нипомо. Те отсядат в лагер, в който има близо 3500 берачи на грах, които са останали без работа след като посевите са разрушени от мразовит дъжд.

6_dorothea_lange_on_car_roof
Доротеа Ланг през 1936 г.

Докато съпругът на Флорънс и синовете ú отиват в градчето да търсят части за колата, тя и дъщерите ú чакат в

барака край пътя

Към тях се приближава жена, която носи камера Graflex.

Това е фотографката Доротеа Ланг, която се завръща от едномесечна командировка, по време на която е заснела живота на сезонните работници из Калифорния по поръчка на Farm Security Administration – организация, основана през 1935 г., която се бори с бедността в селските райони на Америка по време на депресията.

“Видях гладната и отчаяна майка и се приближих към нея сякаш привлечена от магнит. Не помня какво ú казах за себе си и камерата, но тя не ми зададе никакви въпроси”, разказва по-късно пред американски медии Ланг.

http-%2F%2Fa.amz.mshcdn.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F05%2Fmigrantmother-3
Флорънс е едва на 33 години, но тежкият начин на живот се е отпечатал върху лицето й.

Тя прави шест кадъра на Флорънс и дъщерите ú в продължение на десет минути и дори не пита за имената им. Фотографката напуска лагера и изпраща снимките на Farm Security Administration, както и до в. San Francisco News. На 11 март шестата снимка на Флорънс, която днес е най-известна, излиза в различни американски вестници.


Още по темата: Мистерията с перфорираните черно-бели фотографии


Децата на Флорънс виждат фотографията и я показват на майка си, но от нейна страна няма особена реакция. В следващите години фотографията Migrant Mother се превръща в иконичен образ на

Америка по време на Голямата депресия

Флорънс продължава да работи неуморно от сутрин до вечер, за да издържа семейството си и се установява в Модесто, Калифорния. Историята не приключва до тук. Сред Втората световна война тя се жени за болничния администратор Джордж Томпсън и финансовото ú положение се подобрява.

Голямата депресия
Флорънс с децата си в шатра край градчето Нипомо, Калифорния по време на Голямата депресия.

“Майка ми беше жена, която обичаше да се радва на живота, която обичаше децата си. Тя обичаше музиката и танците. Натъжавам се, когато гледам тази нейна снимка, защото не искам да я запомня по този начин”

 казва години по-късно една от дъщерите на Флорънс Норма Ридлевски.

Screen Shot 2016-08-05 at 14.06.16
Флорънс с три от дъщерите си през 1979 г., 43 години след заснемането на легендарната фотография Migrant Mother.

Самоличността на Флорънс остава мистерия до 1978 г. Фотографията ú става световно известна, но нито тя, нито децата ú извличат някакви ползи от това. През 1983 г. Флорънс се разболява от рак, а разходите по лечението ú не са по силите на семейството ú.

Ето защо дъщерите ú публикуват обява, за да съберат средства. Пристигат дарения от цялата страна, като някои от тях са придружени от писма, в които пише, че

Флорънс е била източник на вдъхновение и пример

Семейството събира повече от $35 хил. под формата на дарения.

21325119_1422563270
Надгробната плоча на Флорънс Томпсън в Хюсън, Калифорния.

На 16 септември 1983 г. Флорънс Томпсън умира, заобиколена от най-близките си. На надгробния ú камък в гробището в Хюсън, Калифорния пише –

“Сезонна майка – легенда за силата на американското майчинство.”

Вижте още…

Една легендарна снимка: Американско момиче в Италия

Отговор