Защо тийнейджърите постоянно се чувстват пренебрегнати?

В новата си книга „Тийнейджърският мозък“ неврологът Франсис Елизабет Дженсън обяснява на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите и хейтърското им отношение към света.
В поредица от статии ви представяме най-важните въпроси и техните отговори, поставени в книгата на д-р Дженсън, относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст.

Ето и днешните:

ЗАЩО СЕ ЧУВСТВАТ ТОРМОЗЕНИ?
Дали от учителите, които ги дават за пример на останалите, родителите , които са винаги „нечестни“ към тях, или така наречените приятели, които се съюзяват с други банди и ги изоставят, тийнейджърите постоянно се чувстват пренебрегнати от някого.
Това е така, защото повече от всякога емоциите са тези, които ръководят живота на юношите и тяхната реакция към всичко се определя повече от чувствата, отколкото от взимането на рационални решения.

yell-2
Емоциите са обвързани с работата на амигдалата в мозъка, която е отговорна за нашите най-примитивни чувства и реакции: страх, гняв, омраза, паника и тъга.
И тъй като в сравнение с възрастните, при тийнейджърите има понижена функция на фронталния лоб – частта на мозъка, отговаряща за контрола ни над емоциите – за тях тези негативни чувства се оказват твърде хитри, за да успеят да се справят с тях.
Ръка за ръка със силните емоции, например, когато останат извън списъка с гости за някое парти или бъдат изоставени от „най-добрия си приятел“, се появява стресът.
Негативните чувства при подрастващите се усложняват поради факта, че хормонът тетрахидро прегнанолон (THP), който се освобождава при всички хора в резултат на стреса, за да потуши тревожността, всъщност има обратен ефект върху тях и изостря чувството на притеснение.
КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Бъдете бдителни, ако нещо по-сериозно се случва с детето ви, например дълбоко затормозяване, депресия или хранителни разстройства, в противен случай просто му осигурете верен слушател във ваше лице.
Независимо дали го искат или не, за тийнейджърите е важно да знаят, че сте там, за да овладеете заедно с тях бурята от емоциите им и да ги успокоите, като потвърдите че скоро „ще плуват в по-спокойни води“.

Ако сте пропуснали да прочетете защо тийнейджърството е най-подходящата възраст за учене на езици, защо забравят тийнейджърите или Опасни ли са телефоните за тийнейджърите, направете го сега.

Отговор