Затворникът, който си заши устата: Само мисълта за дъщеря ми ме крепи

Историята, която ще прочетете по-долу, е част от уникалната рубрика, публикувана всяка събота във вестник “България Днес”: “Най-страшните български убийци”.

В нея тандемът Борислав Радославов и Борислав Трошев се среща с едни от най-бруталните и хладнокръвни килъри в държавата ни. Lifebites.bg ще публикува част от материалите, които колегите ни предоставят (целите текстове може да намерите на сайта на изданието.)

Днес на вашето внимание ексклузивно и за първи път пред медиите проговаря Добри Куртев, осъден доживот за зверското убийство на учителя Борис Бишуров.

BMT_1719

“Знам, че ще умра в затвора. Искам само да кажа на дъщеря си, че я обичкам много. Липсва ми страшно много. Ако попадне на бандит и той й посегне, ще го убия. И не само него – а наред. Загубих си семейството… “.

С тази емоционална изповед започва срещата ни с Добри Куртев в затвора в Пазарджик. Сълзите напират в очите на огромния татуиран затворник, а сцената досущ наподобява на героя Джон Кофи от “Зеления път”.

Килърът е осъден да лежи доживот зад решетките за убийството на 55-годишния учител от Техникума по селско стопанство в града Борис Бишуров, за да му вземе заплатата от 200 лева, сочат данни от разследването.

Навръх Великден през 2003 г. Куртев и приятелят му Георги Борисов канят преподавателя на разпивка. Двамата предварително планирали убийството, сочи обвинението. Знаели, че мъжът е взел заплата и умъртвили нищо неподозиращия човек с жестоки удари с камък по главата и го намушкали няколко пъти с нож. Два дни по-късно убийците са заловени, а година след това осъдени.

BMT_1852

В крайна сметка Куртев е пратен до края на дните си зад решетките, докато Георги Борисов е осъден на 20 години затвор.

Въпреки тежката присъда Куртев не е изгубил вяра, че някой ден ще излезе на свобода. Надеждите му са свързани с промени в законодателството, които да заменят доживотните наказания с максимум 30 години лишаване от свобода.

“Поставете се само за секунда на мое място. Да не сте убили човек и да лежите доживотна присъда. Имам към 30 години лежано в затвора и още се държа. Семейството отиде по дяволите. Никак не е лесно при мисълта, че ще лежиш тук до края на дните си. Никога не съм си помислял да сложа край на живота. Но понякога нервите ми са много изострени. Избягвам да мисля и мечтая, защото няма да се случи нищо. Гледам снимките на дъщеря ми и това е. На 56 години съм. Просто живея ден за ден. Като ми дойде времето Господ ще ме вземе и това”, разказва Куртев.

Другата година щерка му ще бъде абитуриентка. Идвала е в затвора едва веднъж – когато била на 12. Или шест години след като баща й попаднал в пандиза. Държала се студено.

BMT_1696
Добри Куртев се разплака, когато заговори за дъщеря си.

“Тя се стегна, беше отвикнала. Викам й – ела татко. Не говореше. Загубих си семейството… Гадно е да имаш такава присъда, но се примиряваш. Просто нямаш избор. Жената също не идва. Имам писмо от нея, още като бях в ареста. Казва: “Знам, че не си го убил ти, но сега трябва да доказваш, че не си ти”, казва осъденият доживот.

Цялата история на Добри Куртев четете в сайта на вестник „България Днес”.

Още по темата:

Осъденият доживот Стефан Петков: Удуших пазач, разкайвам се!

Приключенията на най-ловкия български крадец

Убиецът на варненската студентка Женя стана набожен в затвора

Най-жестокият български килър иска да емигрира

 

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияИмето Мария – отредено за царици
Следваща статияТукдам – най-близкото стъпало до Бога
Борислав Радославов, Борислав Трошев
Борислав Радославов е журналист с 10-годишен опит основно в съдебно-криминалната журналистика. От първите месеци в университета тръгва по стъпките в разследващия жанр. Започва като репортер в изданието "Параграф 22". След това е репортер в предаването "На чисто" по Нова Телевизия, където през 2008 г. получава голямата награда "Вероника Герин" от ирландското посолство за "Системно и с активна гражданска позиция отразяване на проблемите с разпространението и употребата на наркотици в България, в защита на подрастващото поколение и в помощ на страдащите семейства". След това е редактор на първия български съдебен сериал с истински криминални истории от родното правосъдие "Доказване на противното" също по Нова Телевизия, където получава специална награда в категория "Реформа в съдебната система" на медийния фестивал "Българската Европа" през 2010 г. Следват новинарският сайт Livenews.bg и вестник "България Днес", в епицентъра, на които също са социалните и съдебно-криминални събития. Борислав Трошев е български фотожурналист, който стартира професионалната си кариера през 2008 г. в най-големия по това време седмичник в България - вестник "168 часа", а от 2010 г. насам е стаф фотограф в един от най-тиражираните ежедневници - вестник "България Днес". В работата си през годините отразява множество значими политически, социални и спортни събития в страната и чужбина. Неговата работа е оценявана и публикувана от редица местни печатни и онлайн издания, както и от някои чуждестранни агенции. През последната година насочва професионалното си развитие предимно към документалната фотография и създаването на дългосрочни проекти от социален и спортен характер. През 2015 г. е удостоен с номинация за най-добра снимка на годината в раздел "Репортаж" на престижния конкурс "Canon България".

Отговор