Тукдам – най-близкото стъпало до Бога

Чували ли сте за състоянието, наречено тукдам и знаете ли какво представлява то? Ако отговорът ви е НЕ, този текст е точно за вас.

Будистите вярват, че най–способните и духовно израснали Лами могат да се превърнат в Буда. За целта те трябва да преминат през

10 етапа на своето развитие

И да успеят да наложат пълен контрол над мислите и тялото си.

Последното ниво е известно като тукдам. Когато някой е в него – той се намира в изключително дълбока медитация и трябва да осъществи „пълна абсорбация“.

Това е състояние, в което будистите вярват, че срещат своята изначална майка. Ако я признаят и засвидетелстват обичта си към нея – изцяло ще се разтворят в прегръдката й и така ще получат мечтаното просветление.

Тукдам
Статуя на Буда в Индия

Д-р Бари Кързън, известен монах и лекар на самия Далай Лама, казва: “Аз съм имал привилегията да се грижа за няколко медитатори, които са били в положение тукдам. Ако човек успее да се задържи в това състояние повече от 3 седмици – което рядко се случва – тялото му постепенно се свива и накрая всичко, което остава от човека, са косата, ноктите и дрехите му. В такива случаи близките на монаха, които живеят с него, виждат дъга, която сияе в небето в продължение на няколко дни. Това означава, че той е открил „тялото на дъгата“ – най-близкото ниво до Будисткия Бог“.

монаси
Група будистки монаси в манастир в Тибет

Когато е в тукдам монахът не изглежда мъртъв, а заспал

Неговото присъствие е осезаемо за околните. Тялото му има нормален цвят и излъчва топлина. Кожата остава мека и еластична. Важното е човекът да не се докосва и да се пази абсолютна тишина около него, за да не бъде нарушена неговата концентрация.

В определен момент, умишлено или по волята на други сили, духът на медитиращия напуска физическото му тяло. Най-просветените будистките Лами са прекарвали в състояние тукдам изключително дълго време. Понякога повече от век, твърдят вярващи в тази теория будисти.

тукдам
200-годишната мумия, открита в поза Лотус.

През 2015 година в Монголия беше открита мумия на около 200 години.

Интересното е, че според учени от Mонголския институт за будисткото изкуство, монахът не е мъртъв, а все още се намира в изключително дълбока медитация. За това свидетелства позата на тялото, в която е открит, казват те.

Мумията в състояние тукдам била предназначена за продажба на черния пазар. Благодарение на органите на реда обаче, които намерили ценната реликва, закътана в постройка в провинцията, престъплението било предотвратено.


Вижте още: 5 навика, показващи, че израствате духовно

Отговор