Как да впечатлим чужденци с български ястия

български ястия
Пълнени пиперки с кайма и ориз

Винаги съм бил влюбен в старите изпитани вкусове на бабините и мамини гозби. Предполагам, че повечето от българите изпитват същото. Наред с това много обичам да демонстрирам любовта си към традиционната кухня. Още по-хубаво е, когато популярните кулинарни рецепти на ястия в България се представят на чужденци, които знаят малко за страната ни.

пиле
Медитиращо пиле с масло, бира и пресни картофи.

Ще се опитам да ви разкажа как да направите това по най-добрия начин и гостите ви да се почувстват благодарни за това, че познават българи. Ще започна с уточнението, че е много трудно да се определи коя кулинарна рецепта от традиционната ни кухня е типично българска. Затова е най-правилно да се говори за

 традиционна балканска кухня от България

И така, както всички знаем, най-простите неща често са най-добри. Така е и с храната. Може да започнете с една салата, ако разполагате с пресни домати и краставици. Ако нямате, по-добре изобщо не правете нищо с безвкусни продукти, понеже в България най-ценното са зеленчуците и начинът, по който ги комбинираме в студени салати.

ястие
Пресните печени люти чушки с винен оцет, мед, олио, сол, магданоз, копър и чесън са супер добавка към обяда.

Затова е най-добре да посрещнете чуждестранните си гости на местна почва – у нас.
Тук пресните зеленчуци са най-добри и ще ви е трудно да намерите такива, ако приготвяте български рецепти в чужбина. Опитвайте се да пазарувате от малки, специализирани магазинчета. Внимателно избирайте всеки зеленчук. Пресните зеленчуци имат силен аромат, дори без да са разрязани. Искам да подчертая, че е много важно да избирате сезонни продукти, за което и да било от вашите ястия!

зрял фасул
Зрял фасул на фурна – едно лесно, но вкусно ястие, с което ще впечатлите чужденците.

Още по-добре ще е да си набавите продукти директно от производител. В повечето случаи за предпочитане са

продуктите на бабите, които идват от селата

да продават собствените си зеленчуци по пазарите на големите градове. Избирайте т. нар. “розови домати”, превъзхождат червените по качество, или още по-добрия сорт – “биволско сърце”. Той се среща по-рядко, но вкусът му е неподражаем.

За традиционни рецепти, били те за салати или просто за добавка към хубавите български вина, използвайте страхотните български сирена. Когато наистина са направени от мляко, те са същински деликатес не само за чужденците, но и за нас – българите.

ястия
Пълнени тиквички.

Т. нар. пресни сирена, които се предлагат сезонно по пазарите, са невероятни. Аз лично обичам да си ги набавям от бабите на Графа и Шести септември (в София), когато ги има. Безсолни и крехки, те предоставят възможността да се насладите на аромата на истински млечен продукт.

Най-голям деликатес

са прясното овче и биволско сирене. Сирената, били те пресни или саламурени, са от продуктите, чието качество не може да се прецени само на външен вид. Винаги изисквайте да опитате вкуса им. И знайте, че с нещо толкова простичко като комбинацията на български сирена с розови домати или домати биволско сърце ще оставите хубав спомен у чуждестранните си гости!

ястие
Пълнена агнешка плешка с картофки. Снимки: Авторът

В традиционната балканска кухня от България присъстват страхотни месни рецепти. За тях винаги купувайте месо от проверени и сигурни магазини. Избягвайте вакуумирани разфасовки от големите вериги. За предпочитане са специализираните месарници, където личният контакт с месарите е възможен.

Пачи крак
Пачи крак задушен с масълце, вино, чесън и девисил.

Дори, когато трябва да правите нещо с мляно месо, никога не го купувайте предварително смляно. Избирайте си свежи парчета месо и помолете месарите да го смелят за вас. Така ще бъдете сигурни в продукта, който купувате. За

нашите български рецепти и ястия

основното използвано месо е свинското.

Ако държите на първоначалния “уау ефект” се придържайте към по-големи цели парчета печени или задушени меса. Сервирани в цялост на масата с подходяща гарнитура ще направят страхотно впечатление на гостите ви с вида си.

суджук ястия
Суров биволски суджук на скара

Освен с прекрасните български зеленчуци, всички видове меса в традиционната кулинария чудесно се комбинират с горски гъби. Малко хора знаят, че България е един от най-големите износители на манатарки и пачи крак в Европа.

манатарки
Пресни манатарки задушени с масло, вино малко чесън и девисил.

Ако сте поканили за вечеря гостенин от чужбина, без притеснени може да му направите хубаво свинско месо с горски гъби в гювеч. Като добавите и сушени плодове например. За предпочитане сини сливи – те са добра добавка към гювечи, в които има и зеленчуци.
Сушените плодове придават много приятна ненатрапчива сладост и лекота на иначе тежките меса.

Почти задължително е да се използват за дивеч, който върви добре и със стерилизиран или кисел чесън. Важи за филета от елен или сърна. А ако предпочитате да сготвите зимно ястие, винаги използвайте сушени пиперки.
Знайте, че

всеки един от народите на Балканите имат предпочитани подправки

За турците това е джодженът. Те го наричат гьозум. Гърците слагат риган на почти всяко ястие, което приготвят. Типично българската подправка, която наистина почти не се използва дори от нашите съседи е сушената и прясно ронена планинска чубрица.

За вкусно агнешко печено използвайте масло и пресен девисил, освен най-популярните подправки. Така печеното ви ще има различен вкус от този на турците или гърците.

сърми
Зелеви сърми и пълнени сухи пиперки с кълцано месо и ориз – едно от прекрасните родни ястия.

Много полезно е да се знае и че в старите рецепти по нашите земи чесънът се използва като универсална подправка във всички ястия, като изключим десертите. В различни варианти като подправка, бил той и като чеснова паста или в друг вариант, чесънът е едно завършване на овкусяването на ястията.

Като казвам това не си представяйте манджа, която мирише на чесън. Неслучайно обръщам внимание на приложението му като подправка – в един три литров глинен съд със сготвено месо и зеленчуци се използва стрит чесън на върха на чаена лъжичка, а не повече.

агнешко
Агнешко с ориз и сушени манатарки на фурна.

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТРАДИЦИОННИ РЕЦЕПТИ С МЕСО Е ПОЧТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ГЛИНЕНИ СЪДОВЕ. Те придават автентичен вкус на всички ястия, защото в тях се готви бавно, което кара месото да приеме структурата на полуразтопено масло, когато попадне под небцето ви.

Ако месото не е от дивеч, винаги преди да го сложите в глинения съд за готвене, го запечатвайте на полусух тиган на силна температура за кратко време.

пържола ястия
Вратна пържола на скара.

Същата работа върши и предварителното минаване на парчетата месо на нагорещена скара. Така впоследствие соковете на месото остават в него, а и самото ястие придобива апетитен цвят.

Глинените съдове са атракция на масата

дори сами по себе си. Неизменна част от истинската българска атмосфера. Препоръчвам троянски керамици, но и другите ще ви свършат работа.

баница
Баницата е една от най-обичаните български храни.

За десертите също подхождайте според сезона. Аз лично много обичам киселото биволско мляко, поднесено в симпатични купички и гарнирано с някое от нашите бабини сладка. Било то от смокини, сливи с орехи или сладко от вишни.

Гостите ви ще са много очаровани и от двете разновидности на баницата, като млечната такава или карамелената баница, за която ако ме попитате бих могъл да ви дам рецепта. Зимно време печената тиква с мед и орехи или печената ябълка с канела също са добър избор за десерт.


Вижте още: Деликатесите на дедите ни 

Отговор