Защо хората изневеряват

изневеряват
Има 8 основни причини хората да изневеряват на партньорите си.

ИЗНЕВЕРЯВАТ СЛАБИТЕ, СИЛНИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ТЕ ОБИЧАТ И СИ ТРЪГВАТ.                                                                         Тиша Кембъл

Такава ли е простата истина или има нещо повече? Може ли да обичаш един човек и въпреки това да му изневериш? Какво кара щастливо (за нещастно е ясно) женените хора да изневеряват на половинките си? Тези и още много въпроси по темата съм си задавала нееднократно. Изпитването на симпатии към определени хора от срещуположния пол е нещо нормално и заложено във всички нас. Но къде е границата и защо хората понякога я прекрачват?

Представата относно това

какво е изневяра и допустима ли е тя

в дадена връзка за всяка двойка е различна. Според някои, всеки жест на нежност, проявен към друг човек, а не към официалната му половинка, е вид изневяра (макар и да е психологическа, а не физическа). Според други, да целунеш някой друг, нищо, че имаш сериозна връзка не е кой знае какво, дори можело да освежи връзката ви и не се брои за изневяра, стига да не се стигне до нещо повече.

изневеряват
Понякога щастливо женените хора също изневеряват.

Понякога в дългите връзки или бракове се случва единият (или и двамата) партньори да започнат отношения с човек извън двойката. Това обикновено става, когато нещо в семейния живот не върви или партньорите са неудовлетворени от взаимоотношенията помежду си. Но има и случаи, в които

изневеряват и хора

които наистина обичат половинката си и двамата са щастливо женени. Факт е, че и до днес хората, както и психолозите нямат едно единствено и конкретно определение за това какво е изневяра и защо някои хора имат нужда от допълнителни извънбрачни отношения.

Lifebites.bg потърси отговорите на някои въпроси, свързани с изневерята. Доверихме се и ще цитираме тук данни, публикувани в изданието Psychology Today.

По мнение на изследователката от Utah State UniversityСара Тулейн, изневерите са пряко свързани с нарастващия брой на разводите в съвременния свят. Но не може да се отрече и факта, че партньорите в много на брой щастливо женени двойки също си изневеряват, а никога не се разделят или развеждат. Процентът на изневерите сред двойките варира между 10% и 13%. Този процент обаче

рязко се покачва при хората над 40-годишна възраст

Продължителността и видът на извънбрачните афери могат да са най-разнообразни. От случайни еднократни контакти до паралелно вървящи с основната връзка отношения в продължение на месеци, а понякога дори години.

[Вижте още: Хроника на една любовна афера]

Причините, поради които хората изневеряват на партньорите си, могат да бъдат разделени в 8 основни категории, показва проучване направено от психоложката Джулия Омарзу.

изневяра
Освен физическа незадоволеност във връзката, липсата на емоционална близост между партньорите е също толкова голям фактор за изневяра.

Омарзу се допитва до 22 мъже и 55 жени на възраст от 23 до 63 години и обобщава следните резултати: Най-често посочваната причина, довела до изневяра, според отговорите на участниците в изследването е

ЛИПСА НА СЕКСУАЛНО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ МЕЖДУ ПАРТНЬОРИТЕ

Спомнете си, че по-големият брой участници в него са жени. Но както жените, така и мъжете, започващи любовна афера го правят с цел да подобрят сексуалния си живот. Между основните партньори може да има разбирателство и да се радват на много други неща, които правят заедно, но сексът помежду им просто да не върви или да не ги задоволява.

Втората причина, която регистрира изследването, е –

НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЕКСУАЛНИ КОНТАКТИ

Възможно е за голяма част от изневеряващите хора именно тя да е основна за започване на извънбрачна афера, но да се срамуват да си го признаят или да го изрекат на глас, защото може да се приеме зле в обществото или от другия човек. Според психолозите това може да изглежда социално неприемливо нещо в очите на хората. За пример – един от мъжете в групата споделил, че имал нужда от повече секс,  като награда за професионалните си успехи и добре свършена от него професионална работа.

Номер три в списъка с причини за изневяра е:

ЛИПСАТА НА ЕМОЦИОНАЛНА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ВЪВ ВРЪЗКАТА

Търсенето на емоционална близост може да е също толкова голям стимул за изневяра, колкото и търсенето на физическа такава. Голям брой от участниците в изследването посочили именно тази причина. Те отбелязали, че са изпитвали нужда от емоционална  близост и затова се впуснали в изневяра, също потвърдили, че такава липсвала в отношенията им с официалната им половинка.

изневяра
Рядко хората изневеряват, защото са се влюбили в друг човек.

ЖЕЛАНИЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ ОТ НЯКОГО ДРУГИГО

също е основен мотив, показват резултатите от изследването. Да бъдат оценени от човека отсреща е ключовият фактор за силна емоционална връзка между двама партньори. Хората в двойката понякога може да започнат да се отдалечават емоционално един от друг, а когато това се случи те се отдалечават и от това да си дават сметка за нуждите, които всеки от тях изпитва. Както и да спрат да оценяват и поощряват човека до себе си.

Сравнително рядко посочвана от участниците в проучването на Омарзу е:

ДА СПРЕШ ДА ОБИЧАШ ПАРТНЬОРА СИ

Може би защото любовта е трудно за описване и дефиниция понятие. Но ако се погледне глобално на нещата, изглежда, че сексуалната и емоционална близост са сигурен коз за опазването на любовта в една връзка.

ВЛЮБВАНЕ В ДРУГ ЧОВЕК

Противно на очакванията, едва няколко човека са посочили влюбване в друг човек, като причина за своята изневяра. Отново сексуалната и емоционална близост (както и липсата на такива) се оказват по-важният фактор за здравината на една връзка, или за нейното разпадане и посягане към друг мъж/жена.

ЖЕЛАНИЕ ДА ОТМЪСТИШ

Когато една връзка вече е пострадала от изневяра, се появява неустоимо желание от страна на наранения партньор да си отмъсти. Разбира се, както се казва в поговорката – “Око за око, зъб за зъб” – като също изневери на прегрешилата си половинка. Това, като причина за изневеряване е сред най-рядко посочваните в изследването на Омарзу.

Top-Signs-Of-Infidelity-380x380
Ако една връзка вече е пострадала от изневяра, понякога в наранения партньор се появява желание да си отмъсти.

ЛЮБОПИТСТВО И ТЪРСЕНЕ НА НОВИ ИЗЖИВЯВАНИЯ

Хората посочили тази причина, за да изневерят на постоянните си партньори казват, че имали нужда да изпитат нещо ново и различно. Но

мотивацията им надхвърлила любопитството

и се превърнала в известен смисъл в нещо като състезание за доказване на сексуалната им мощ.

Изневерите са доказателство за сложната система от мисли, чувства, желания и нужда от близост – физическа и психическа при хората. Но едно нещо е сигурно – човек е склонен да изневери на своя партньор най-вече тогава, когато нещо във връзка куца, не е наред или не е в достатъчно количество.

Вижте още: Каква е тайната на добрия секс в дългите връзки

1 КОМЕНТАР

  1. “Силни”, “слаби” – едни от тъпите определения, които хората лепят като етикети в бакалията в напразен опит да си наредят нещата в главата и да си докарат измисления комфорт – “ето, ясно ми е!”. U don’t know shit! Изневяра ли е да срещнеш “твоя човек”? Пълни глупости! Никой извън една връзка не може да се изказва за нея. Партньорите са скачени съдове, и двамата играят играта.

Отговор