Хелън Келър: Животът ти или е огромно приключение, или е нищо

Снимка: michaelyan- via Foter.com / CC BY-NC-ND

Казват, че когато животът ти отнема нещо, винаги ти дава друго в замяна. Именно това потвърждава уникалният случай на американската писателка Хелън Келър. Тя е родена като всички здрави хора – способна да вижда и чува. Но когато е едва на година и 7 месеца изкарва тежко заболяване, заради което губи своето зрение и слух.

220px-Helen_KellerA

Можем да се опитаме да си представим какво е да живееш по този начин, но едва ли бихме усетили истинския ужас такъв, какъвто е бил той на практика за Хелън. И все пак, съдбата не е само лоша към това момиче. Тя се оказва толкова

борбена, талантлива и силна

че ако не броим придобитите увреждания, всеки би ú завидял.

Благословена е да срещне своята уникална учителка Ан Съливън, благодарение на която се научава да говори и пише. Тяхната връзка на учител и ученик прераства в дългогодишно силно и истинско приятелство. Когато всичко започва, Съливън се премества да живее в дома на Келър и става нейна лична гувернантка. Неуморната учителка дава всичко от себе си, за да научи Хелън да произнася думи, назоваващи нещата от заобикалящия я свят. Това става чрез изтощителни тренировки – като Ан пише върху дланта на Келър, докато поставя предмет в другата ú ръка.

Photo credit photographer padawan (xava du) via Foter.com CC BY-NC-ND

Успехът от труда на двете дами е наистина невероятен. Келър не само се научава да говори и пише, но успява да завърши Колежа Радклиф, а впоследствие да стане прочута писателка. Тя издава общо 12 книги и прави няколко публикации в медиите. Става защитник на хората в неравностойно положение. Човек със силна гражданска позиция и политически активист на социалистическата партия.

Хелън Келър е близък приятел

с някои от най-емблемите личности на своето време – Александър Бел, Чарли Чаплин, Марк Твен и други.

Lifebites.bg ви представя 15 вдъхновяващи цитата от Хелън Келър, които, надяваме се, ще ви усмихнат:

“Най-добрите и хубави неща на света не могат да бъдат видени или докоснати – те трябва да се усетят със сърцето.”


“Да бродиш с приятел в тъмното е по-хубаво, отколкото да се разхождаш сам по светло.”


“Никога не скланяй главата си. Винаги я дръж изправена. Гледай света право в очите!”


“Характер не се гради сред спокойствие и тишина. Само чрез низ от преживявания и страдания душата може да стане силна, амбицията – вдъхновена, а успехът – постигнат.”


“Никога не можем да изгубим това, на което сме се насладили някога. Всичко, което обичаме силно, става част от самите нас.”


“Животът ти или е огромно приключение, или е нищо.”


“Твоят успех и твоето щастие са вътре в теб. Вземи решение да бъдеш щастлив и твоята радост, и ти ще сътворите заедно един непобедим съюзник срещу трудностите.”


Снимка: Mitra Mirshahidi- via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: Mitra Mirshahidi- via Foter.com / CC BY-NC-ND

“Никога не бихме се научили да бъдем смели и търпеливи, ако в света имаше само радост.”


“Да избягваш опасността не е по-малко опасно в дългото бягане, като при изригналата експлозия. Тя засяга страхливците също толкова, колкото и смелите.”


“Най-жалкият човек на света е този, който вижда, но няма поглед над нещата.”


“Може и да сме открили лекове за повечето злини, но не сме открили лекарство за най-лошата сред тях – апатията на човешкия род.”


“Чудесно е колко много време добрите хора посвещават на борбата си с Дявола. Само че, ако отделяха толкова много енергия, за да обичат ближните си, Дяволът щеше сам да си умре – от скука.”


“Хората не обичат да мислят. Когато някой мисли, той стига до заключения. А заключенията невинаги са приятно нещо.”


“Никой няма право да получава щастие, ако не създава такова.”


“Оптимизмът е тази вяра, която те води до постижения. Нищо не може да се получи без надежда и увереност.”


Прочетете още… Безумната цена на мечтите, които дават смисъл

Отговор