Бъдете най-добри приятели първо на самите себе си

0

Ще ви разкажа една история за най-добри приятели. За нуждата от споделяне, забавление и доверие. За новите хора в живота и за промените, които често трябва да направим, за да запазим някого около себе си.

“Едно изследване показва, че можем да живеем по-дълъг и по-щастлив живот, ако имаме приятели. Затова и когато намерите приятел, вие се опитвате да го сграбчите”

– казва в лекция на TED д-р Шарън Ливингстън, основател на The Livingston Group for Marketing. Точно това е направила и тя, когато в живота ú се появила една специална жена.

Двете си допаднали от първата среща. Пазаруване, разходки, разговори, смях… всичко, от което една жена има нужда. Станали страшно близки.

Най-добри приятели

Докато един ден, нейната нова приятелка не ú казала нещо, което шокирало д-р Ливингстън. Казала ú, че трябва да се промени. Но любовта и приятелството не търпят изисквания. Напротив! Условията бавно убиват такива истински отношения.

най-добри приятели - Шарън Ливингстън
Шарън Линивнгстън

Съвсем скоро последвал нов шок. Приятелката на Шарън изненадващо ú заявила, че повече не желае да поддържа контакт с нея, тъй като не била направила нищо, за да се промени. И всичко свършило. Било

повече от болезнено

Шарън Ливингстън била отхвърлена от близък човек, защото била себе си. Болката продължила дълго, но започнала да отминава.

И така една сутрин Шарън преминала покрай огледалото, погледнала се и си казала: “Знаеш ли, вече аз ще бъда твоята най-добра приятелка”, а образът от другата страна отговорил: “Наистина?”. Тя продължила: “Да, какво искаш да правим днес?”.

Това я променило. Д-р Ливингстън започнала да прави неща със себе си, които иначе би правила с най-добрата си приятелка. Забавлявала се сама. Ходела на кино. Разхождала се. Това я карало да се чувства все по-добре и по-добре. Започнала да обича себе си повече. Тя наистина се променила. И така – като на магия – другите хора започнали да се появяват в живота ú.

“Аз бях най-добрата си приятелка. И в резултат на това получавах любов от много други хора”

– завършва Шарън в своята лекция.

Защото истинското приятелство винаги е породено от любов. Ето защо едно токсично приятелство не може да съществува дълго.

най-добри приятели
Бъдете най-добри приятели първо на самите себе си.

Но как можете да сте сигурни, че ще намерите истински приятели? Отговорът е простичък. И Шарън Ливингстън го дава – на първо място бъдете

истински приятели на себе се

Бъдете приятелите, които искате да имате. Всички ние привличаме в живота си хора, чийто характер е подобен на нашия. И хора, които имат поведение към нас, каквото ние самите имаме към себе си.

Само така ще имате онези истински приятели до себе си, които утре ще ви помогнат, ще застанат до вас, които ще ви покажат как изглеждате, когато сами не можете да се видите обективно.

Възползването, докато е налице лична изгода, и “изхвърлянето” – това е токсично приятелство. Една от разликите между истинските и токсичните обаче е, че истинските остават до нас. Остават в трудните ни периоди и се опитват да ни измъкнат от тях, докато всички останали си тръгват. И това ги прави истински и така ценни. За цял живот.


Прочете още… Приятелите, от които всички се нуждаем

СПОДЕЛИ
Предишна статия9 хубави неща, които се случват по време на ремонт
Следваща статияБлондинки: Вицове, митове, реалност
Нели Средкова
За да добие човек предства каква съм, може би трябва да спомена, че съм от онзи тип момичета, които биха прекарали деня си край реката. Да, точно там. На зелената полянка, изпъстрена с маргаритки, божури и макове. Да не забравяме и глухарчетата. Бих се наслаждавала на песента на птиците, пеещи в гората зад мен. Бих си играела с кучето си, защото обожавам животните. И след като то уморено отпусне глава, бих се зареяла из моите измислени светове. Бих извадила тетрадката от раницата си и бих изписала на един дъх целия лист. И бих рисувала от време на време между редовете. Или просто бих си подраскала нещо.

Отговор