Защо имаме лоши дни?

0

Страдате ли от трискадекафобия? С други думи – страх ли ви е от петък 13-и? Астролозите твърдят, че всеки месец има 9 лоши дни и 21 добри. Това, разбира се, са пълни глупости.

И все пак всеки е имал дни, в които не му върви. Дни, в които не е на себе си. Дни, в които иска да се откаже от всичко и да се върне обратно в леглото. Дни, в които не иска да вижда никого… Лошите дни могат да бъдат причинени от нас самите, както и от външни обстоятелства. И ако щастието е въпрос на избор, то онези лоши дни не питат, когато се случват.

Добрата новина е, че повечето психолози са на мнение, че явлението лоши дни просто не съществува. По-точно, те съществуват, но единствено в начина, по който интерпретираме действителността. Според д-р Питър Д. Бентли, автор на книгата “Why Sh*t Happens: The Science of A Really Bad Day”, вината за лошите дни е в самите нас.

“Статистиката показва, че хората, които вярват в лошия късмет претърпяват повече инциденти на петък 13-и. Тези, които имат негативно отношение, са по-склонни да придават мистично значение на малките инциденти. Някои психолози дори смятат, че това е подсъзнателно избягване на отговорност за действията ни. Те казват – “Беше петък 13-и и затова си залепих пръстите със секундно лепило” или “Инцидентите винаги се случват по три, така че след първия, следващите два са неизбежни”. Това разбира се са глупости”, казва Бентли.

лоши дни
Лоши дни или негативно отношение ни тормозят понякога?

Така че, колкото и да не ви се вярва, ние притежаваме магическата способност да предизвикваме лоши дни. Въпросът тогава е, ако знаем, че такива дни съществуват само в представите ни, защо им позволяваме да се материализират в реалността? Защо сме склонни да отпишем деня като лош, казвайки си “Днес не ми върви”?

Отговорът е: Защото така ни е удобно

Способността ни да опростяваме е изключително полезно качество, развито в продължение на милиони години еволюция. Мозъците ни са развили система от символи – абстрактни образи на комплексни идеи, които ни позволяват да свързваме една идея с друга, без да се налага да боравим с всички детайли. С други думи, опростяването държи мозъка ни във форма, позволявайки му да прави връзка между множество идеи, информации или преживявания.

[Още: Какъв човек сте според това как приемате петък 13-ти]

Но какво става, когато започнем да опростяваме събития, като им придаваме погрешно символно значение? Тогава се случва това, което наричаме “лош ден”. Тогава започваме да вярваме в петък 13-и и търсим причините за нещастието си във фактори, които са извън нашия контрол, за да избегнем анализирането на истинските причини поради които нещата са “кофти”. Следователно е лесно да повярваме, че просто не ни е ден, вместо да потърсим причините за това. Недостатъкът на този тип мислене е, че когато приемем, че ще имаме лош ден, то остатъкът от него е наистина ужасен. Дори денят да не е непременно по-лош от останалите.

Разбира се това в никакъв случай не означава, че не бива да вярваме в късмета. Точно обратното – изследване на сп. Psychology Today показва, че хората, които вярват в късмета, са по-успешни и щастливи от онези които не вярват. Какво тогава да правим, когато усетим, че денят ни не тръгва на добре?

лоши дни
Лоши дни в действителност няма…

Ето седем изпитани метода, с които можем да се справим със заплахата ЛОШИ ДНИ:

1. Усмихнете се. Може и да звучи сладникаво, но очевидно е истина – усмивката е в състояние да преобърне лошия ден.

2. Скачайте. Вкарайте малко ендорфини в тялото си, като скачате на място или на въже.

3. Миришете. Учените са открили, че определени миризми, като портокал или лавандула премахват безспокойството и подобряват настроението.

4. Дъвчете. Доказано е, че дъвката успокоява и намалява стреса.

5. Яжте шоколад. Това не се нуждае от обяснение.

6. Фантазирайте. Представете си най-добрата версия на себе си, това със сигурност ще ви накара да се чувствате добре. Дори да сте далеч от перфектното ви аз.

7. Запалете свещ. Блещукащите светлини горят стреса и подобряват настроението.

И все пак, за протокола – петък 13-и тази година е цели три пъти –  следващите два са през март и ноември.

Вижте още: Топ 10 на най-разпространените суеверия в България

Отговор