За спорта и човещината с примери от тениса

0
човещината в тениса
Не случайно Гришо е един от фаворитите на публиката в тениса.

Когато спортът върви ръка за ръка с честната игра и човещината, тогава нещата винаги се получават добре. И се продават добре. Но пък какво лошо има? Важното е примерът да е положителен, в крайна сметка. А спортсменството – то винаги трябва да тържествува!

Във всеки спорт има множество случки, достойни за отбелязване. Но покрай еуфорията, която Григор Димитров за пореден път предизвика с рекордното си класиране в световната ранглиста и фантастичните му победи на заключителния турнир в Лондон, ще обърнем (заслужено) поглед точно към неговия спорт – негово високоблагородие Тенисът.

Следват няколко абсолютно случайно подбрани

примера за човещината на тенисистите. Защо ли? Защото са готини.

В своеобразния списък, който от Lifebites.bg решихме да изготвим (по абсолютно субективни и неангажиращи критерии), не можем да не започнем точно с нашата суперзвезда. Да, фаворитът ни сред добрите примери в тениса е Гришо. Неговите изпълнения, които трябва да се дават за пример, абсолютно нямат край. Всички помним например как през януари 2018-та на турнира в Бризбън прескочи мрежата, за да се притече на помощ на опонента си Кайл Едмънд, който падна заради контузия в глезена. Мачът все пак беше доигран и за наше щастие завърши с успех за Димитров.

През 2014 г. по време на мач с Кей Нишикори пък се притече на помощ на едно от децата-подавачи. И това няма как да се забрави. Причината – на детето му прилоша. И нашето момче, макар изключително концентриран върху играта, не можа да подмине вида на момичето. А публиката скандира името му и го аплодира, докато коментаторите се възхищаваха на хуманното му отношение.

По време на турнира в Шанхай през 2016-а пък Григор Димитров отново блесна с

човещината и състрадателността си

по време на мача му с Вашек Поспишил. Тогава опонентът му удари неволно едно от децата-подавачи, но така, че на детето буквално му се доплака от болка. Забавянето в играта в този момент определено се дължеше на нашия тенисист, който отново не остави незабелязано детето.

Подобни изпълнения имат и други тенисисти. Като Хуан Мартин дел Потро, който се притече на помощ на дете, ударено от Марин Чилич. Годината – отново 2016, срещата – за Купа Дейвис. А публиката – разбира се, беше във възторг.

Това ще да е била най-състрадателната година в тениса. Сякаш заразени един от друг, тенисистите се надпреварваха да се притичват на помощ. Големият Рафаел Надал също прекъсна мач, макар и демонстрационен и то на двойки. И всичко това, за да може обезпокоена майка да открие изгубеното си дете. А случката направо просълзи противника му на корта в този момент – големия Джон Макенроу.

Едно от култовите изпълнения на шегаджията Новак Джокович е от 2014 г. на откритото първенство на Франция – турнирът Ролан Гарос. Тогава той покани момчето, държащо чадъра над главата му заради дъжда, да поседне до него. Взе да държи чадъра, а на младежа подаде ракетата си. И дори го почерпи с вода. А своеобразната им наздравица предизвика най-искрения смях на турнира.

И за финал на тези прояви на състрадание, отново ще покажем любимеца на публиката и колегите си Хуан Мартин дел Потро. Той трогна всички с реакцията си на

отчаянието, връхлетяло испанеца Николас Алмагро

заради поредната травма. Това стана през тази година – 2017-а. Мястото е отново Франция, турнирът – Ролан Гарос. Но случката беше колкото затрогваща, толкова и очаквана, защото сам дел Потро знае по-добре от много други какво е травми да спират постоянно полета на таланта ти.

За финал ще ви почерпим не с проява на състрадателност, а с любима закачка. Разбира се, става дума за бой-бандата, сформирана от Маестро Роджър Федерер, нашата гордост Григор Димитров и немеца Томи Хаас. Да, те пеят далеч по-зле, отколкото играят тенис. Но какво от това? Важното е, че ако на корта са люти съперници, извън него са приятели и умеят да (се) забавляват заедно.


Вижте още за очернянето на успелите българи

Отговор