Топ 10 на най-разпространените суеверия в България

суеверия
Какво носи късмет и какво не според българските вярвания?

Всеки от нас си има различни ритуали, талисмани или думи, които използва в трудни моменти и вярва, че му носят късмет. Някои от тях сами си измисляме, а други се предават от незапомнени времена, от поколение на поколение. Днес ги наричаме суеверия. Те нямат логично обяснение. Тези

народни суеверия

се свързват по-скоро с магически или други свръхестествени сили. Голяма част от тези вярвания са подобни във всички краища на света.


Вижте още… най-шантавите поверия в света


Случва се едно и също нещо за едни народи да е добро знамение, а за други – лошо. Хубавото е, че за някои от тях, които предвещават лош късмет, има рецепта как да се избавим. Вижте някои от най-разпространените суеверия в България, които Lifebites.bg подреди в импровизирана класация!

Петък 13 е фатален ден

Казват, че за да избягате от лошия късмет на този ден, трябва да отидете и да поседите известно време в църква. Въпреки че религията отхвърля суеверията, често Бог и Дявола са главни герои в тях.

Черна котка да ти мине път

Вярва се, че това носи нещастие. Ето защо такава среща е доста неприятна и нежелана за повечето българи. Ако все пак ви се случи – завъртете се три пъти в кръг около себе си и така ще прогоните злите сили. За разлика от нас, англичаните смятат, че да видиш черна котка носи щастие.

Да чукнеш на дърво

Това правим, когато имаме повод да се похвалим – според народните вярвания, за да не ни чуе Дявола и да ни обърка плановете. Случва се толкова често, че даже вече не обръщаме внимание на този израз. Той е като естествено продължение на разказа ни.

счупено огледало
Счупеното огледало е на лошо, но счупената чаша носи късмет.

Счупеното огледало

Казват, че ако счупите огледало, носи ви очакват 7 години нещастна любов! За да се отървете от “прокобата” – съберете частите от огледалото и ги заровете в земята на лунна светлина. Чупенето на чаша или чиния обаче носи късмет.

Да минеш под разтворена стълба

Със сигурност сте го чували и това – едно от най-разпространените народни суеверия. Може би е измислено от съображения за сигурност. Но днес е считано за един от най-големите носители на лош късмет. Ако случайно минете под стълба, без да искате, веднага заключета показалеца и средния си пръст, за да го прогоните.

Червен конец против уроки

Много хора връзват червен конец на китката си, защото вярват, че това ги предпазва от лошите погледи и помисли на околните. Червен конец се връзва и на новородено, докато не бъде кръстено – поради същата причина.

Сърбят те дланите

Това от списъка си със суеверия българите свързваме с пари. Ако ви сърби лявата длан –  ще взимате. Ако е дясната – ще давате пари. За да не ви се наложи – трябва да се почешете с парче дърво или метал.

Наздраве – когато някой кихне

Това суеверие вече се е превърнало в навик. Както “чукането на дърво”, и то е част от ежедневието ни, на което никой вече не обръща по-особено внимание. Може би защото е разпространено и прието в цял свят (макар англичаните да заместват “Наздраве” с “Благословен да си”)

Four-Leaf-Clover

Да намериш подкова или четирилистна детелина 

Ако намерите подкова или четирилистна детелина – това според народните поверия ще ви донесе щастие. За да ви сполети то трябва да извършите малки ритуали. Да вдигнете подковата с дясната си ръка и след като се приберете в дома си я закачете на видно място. Детелинката трябва да сложите в лист хартия и да носите една година със себе си.

Хвърляне на сол 

Древно е вярването, че добрите сили живеят от дясната страна на човек, а лошите от лявата. Поради тази причина, когато се хвърли сол през лявото рамо, се смята, че я пращате право в очите на Дявола. Така си изграждате защита от беди и лоши случки.

Също така:

  • Внимавайте да не подминете късмета си под формата на калинка, стотинка или карфица. Ако намерите някое от тях – ще ви върви през целия ден.
  • Не отваряйте чадър вътре в къщата си. Не изхвърляйте боклука по тъмно и не показвайте болести и недъзи върху себе си.
  • Внимавайте да не си загубите ръкавицата и никога не се връщайте от пътя, след като вече сте тръгнали.
  • Ако искате да сте добре финансово – не оставяйте чантата си на земята. И винаги имайте паричка в джоба, за да сте подготвени, ако ви закука кукувица.

Отговор