Забавление с децата – къде и как без значение кога

забавление с децата
Лесно е да се забавляваме с децата си, стига да поискаме.

Всеки малък човек има постоянна нужда от нови изживявания, приключения и забавни моменти, за да е щастлив и да изпълва с красиви моменти своето детство. За децата е лесно да се забавляват навсякъде и във всяка компания. Но това не означава, че ние като родители не трябва да мислим как да разнообразяваме игрите и забавленията им и да се задоволяваме с факта, че си изкарват добре и вкъщи. За всички е далеч по-добре да има съвместно забавление с децата.

Ако живеете в София или в някой от по-големите градове на страната, изборът за това къде и с какво да се забавлявате, заедно с децата си е по-голям и задачата не е чак толкова трудна. Ако пък живеете в някой от по-малките градове или селца в България – чудесно – тази статия е също и за вас.

Независимо дали е 1-ви юни, рожденият ден на детето ви, друг голям празник, или просто свободен ден, който сте решили да посветите и изкарате заедно с него, не забравяйте, че забавлението е едно от най-важните неща в живота на всеки човек, независимо на колко години е той!

Забавление с децата носи щастие

А какво по-хубаво от това да бъдем щастливи и да подаряваме щастие?!

Днес в Lifebites.bg споделяме с вас няколко идеи къде и как да се забавлявате с децата си.

Зоопаркът
Зоопаркът е едно от любимите места на децата.

Зоологическа градина

Разбира се, че това е първото място, на което бихме завели малкото си съкровище. Децата обожават животните. Особено, когато са истински и могат да ги наблюдават в реално време. С всичките им особености, навици и характерно поведение.

Ако за първи път ви предстои разходка из зоопарка, детето ви ще остане изумено от разнообразието от животни, които ще срещне там. Част от тях вероятно ще види за първи път – това ще е моментът, в който ще се запознае с тях и то съвсем отблизо. Но дори и да сте ходили десетки пъти в зоологическата градина със своя малчуган, не се притеснявайте. Там винаги има какво ново да се види. Винаги е забавно и всеки път е като за първи път. А и захарният памук по време на обиколката никак не е за пренебрегване.

Работилничка

Това е едно от най-достъпните забавления в съвременния свят. Можете да откриете всевъзможни ателиета, работилници или групи, в които вие и вашето дете свободно да творите. Рисуване, скулптиране с глина, работилници по архитектура, приложни изкуства, готварски ателиета, групи за йога, песни и танци… Това са малка част от предлаганите творчески дисциплини, на които ще попаднете само с един клик в Интернет. Дали ще са за постоянно или еднократни, тези посещения ще ви вдъхновят и заредят изключително позитивно. Забавлението е гарантирано, а креативността – предизвикана!

куклен театър
Децата просто обожават кукления театър.

Куклен театър

Да, именно там трябва да заведете детето си, ако искате да му подарите едно вълнуващо и приказно изживяване, което не може да се сравни с нищо друго. Кукленият театър е подходящо забавление за всички малчугани над 3-годишна възраст и техните родители.

Отивайки на представление, съвсем скоро децата заживяват с героите, които виждат на сцената. С техните вълнения, тревоги (които винаги завършват с „хепи енд“) и приключения. Те се радват и натъжават заедно с куклите. Съпреживяват историята им и всеки детайл вътре в нея. Взимат си поуките и радостите – в най-чистия им вид.

Кукленият театър има за цел да забавлява,

но и да възпитава мъниците

без това да става насила или да им се натяква по неприятен начин. След посещение в театъра, детето ви дълго ще си спомня и разказва за това невероятно преживяване. Така че заведете го в дома на куклите при първа възможност, няма да останете разочаровани.

Това е страхотно преживяване и за самите родители. Детските постановки, особено когато са добре изпипани, винаги се играят в 2 плана – първият (обозримият) – за децата и вторият (метафоричният) – за вече порасналите зрители.

площадка
Не е необходимо да правите чудеса от храброст, за да се забавлявате с детето си. Една обикновена разходка в парка е напълно достатъчна. Снимка: Norbert Reimer via Foter.com / CC BY-SA

Разходка в парка

Ако времето навън е хубаво и разполагате с ограничен бюджет точно в този момент – нищо не е изгубено. Подарете един страхотен ден на вашия малчуган в парка. Там винаги ще намери нови приятели, с които да си поиграе на воля. Люлките, пързалките и катерушките са безплатни, но пък винаги атрактивни и забавни. Можете да включите в програмата си и бонусчета като сладолед, пуканки, варена царевичка или 1-2 качвания на въртележката с жетоните или на батута. Не забравяйте да сложите в чантата си и пакетче цветни тебешири, за да порисувате заедно на асфалта в градинката.

Концерт

Децата определено си падат по музиката. От съвсем малки те започват да се интересуват и вълнуват от звуците, мелодиите, ритмите, песните. На 5-6-годишна възраст вече проявяват своя вкус към стилове или определени изпълнители. Някои малчугани предпочитат активно да се включват и да си припяват, заедно със солистите, вместо мълчаливо да наблюдават от мястото си случващото се на сцената.

Все едно от кой тип е вашето дете, да го заведете на концерт би било грандиозно събитие за него. Дали ще е концерт на детска вокална група или на вече изграден изпълнител, на когото детето симпатизира – това вече е въпрос на личните ви предпочитания и възможности.

цирк
Цирковото изкуство е сред най-предпочитаните забавления за малки и големи.

Цирк

Ето това се казва забавление от класа. Циркът и участниците в него са разнообразни, атрактивни, весели и изключително завладяващи. В София има, както гостуващи, така и постоянно работещи арени. Клоуни, животни, акробати, фокусници и какво ли още не…

Магията на цирковото изкуство е сред нещата, с които задължително трябва да запознаете децата си. Пък и кой не обича да ходи на цирк? Това преживяване ще е еднакво интересно както за малките, така и за големите зрители.

Спорт

Малчуганите (освен в моментите, когато са болни) просто преливат от енергия. Ето защо е препоръчително, в деня, който сте решили да посветите на тях да ги заведете на подходящ за сезона спортен час. Зимата може да отидете на ски или кънки на лед, а през лятото на плуване, да речем. През почти цялата година пък можете да се пробвате в ездата, катеренето или просто да карате заедно колело. Спортът е здраве, но в повечето случаи е и страхотно забавление. Така че не пропускайте да се позабавлявате, спортувайки заедно!

панаир
Да отидеш на панаира си е изживяване, което не бива да пропускате! Едно от най-старите забавления с децата.

Панаир

Ако чуете, че във вашия (или в съседен на него) град се провежда панаир – веднага тръгвайте натам. Подобно

 пъстро и разнородно забавление

изобщо не е за изпускане, а от него ще ви останат незабравими спомени за цял живот. Има неща, които може и да не ви се понравят – миризма на кебапчета и пушещи скари накъдето и да се обърнете, блъсканица от десетки хора, които сякаш нямат и прдстава накъде са тръгнали или музикален фон, с преобладаващо балкански, да не кажа ромски ритми, но…

Има и най-разнообразни атракциони –всевъзможни люлки, гондоли, карамелизирани ябълки, захарен памук, студена бира, стрелбища с награди, мъже, гълтащи ножове или огън и още, и още… А блъскащите колички са хитът във всяка подобна проява. Това няма как да не се хареса както на вашия малчуган, така и на вас самите!

пикник
Да си направите пикник или излет сред приропдата е чудесна идея.

Пикник

Ето и едно почти безплатно удоволствие, което по нищо не отстъпва на останалите. Да отидете на разходка или пикник в планината, защо не и къмпинг с палатки, да берете гъби, билки, горски плодове или шипки… Няма нищо по-прекрасно, с което да зарадвате децата, а и възрастните във вашето семейство. Освен забавно, това приключение е и много завладяващо. Детето ви ще се научи да обича и цени природата, да забелязва растенията и животните в нея, както и да се грижи за нея по много и различни начини.

Музей

Сред нещата, които вероятно доста биха допаднали на вашия малчуган, попада и това да го заведете на музей. Разбира се, важно е тематиката на експозициите в него да са любопитни за детето, за да ги разглежда с интерес и да остане впечатлено и доволно от това изживяване. Лесно е да намерите нещо подходящо, тъй като вече съществуват най-разнообразни музеи с причудливи предмети в тях. Но дори най-обикновените исторически или природо-научни сбирки биха могли да запалят малкия посетител и да го вдъхновят занапред. Така че не се притеснявайте да пробвате и да рискувате с ходенето по музеи – заедно.

кино
Мислите, че киното е само за възрастни? Грешите!

Кино

Въпреки, че е смятано основно за забавление за възрастни, киното се оказва мощен притегателен център за мъниците. Напоследък освен анимациите, има и дублирани филми за големи. С изненада разбрах, че 6-годишният ми племенник Коко много е настоявал да го заведат да гледа Star Wars на кино. Макар и да не е разбрал изцяло сюжета и всички врътки в него, е останал толкова впечатлен от филма, че няколко седмици след това продължаваше да разказва за него и дори играеше видео-игра със същото име. Към внушителния екран, на който се прожектира анимацията или филма, допълнителна и не по-малко важна екстра са пуканките и плодовият сок, които децата просто обожават.

ТВ Шоу

Това е нещо, което не бих се сетила да ви дам като идея за забавление с вашето дете. Но наскоро разбрах от няколко майки, че да заведат децата си като публика на някое шоу, което се излъчва по телевизията и

ДА СЕ ГЛЕДАТ СЛЕД ТОВА

на малкия екран, е върхът на сладоледа, както се казва, сред малките в момента. Не знам дали аз лично бих го направила, но ако идеята ви допада и сте в София, нищо не ви пречи да опитате.

сладкарница
Когато водите детето си на сладкарница, бъдете сигурни, че то ще е неземно щастливо.

Сладкарница

Това си остава любимото място на всеки малчуган. С повод или без, заведете детето си на сладкарница и му позволете да си избере което пожелае парче торта, сладкиш или шоколадов десерт. Не е чак толкова атрактивно в нашите очи, но за децата „Отиваме на сладкарница“ буквално означава „Днес е най-големият ти празник“. Не прекалявайте с това удоволствие, но и не се лишавайте напълно от него. Понякога малко вредна храна донася толкова много усмивки и истинско щастие, че просто си заслужава всяка изядена хапка – от първата, та чак до последната!

забавление с децата
Да си направим сами приказка – страхотно забавление с децата.

Приказка

Ако в крайна сметка ви се налага по някаква причина да си останете вкъщи и не можете да предложите нито едно от изброените по-горе забавления на детето си –

спокойно

Можете да се забавлявате заедно вкъщи. Има безброй неща, които да правите, но ако искате да е още по-забавно и запомнящо се – поканете и други деца у вас, заедно с техните родители и си направете собствен мини купон. Разиграйте някоя приказка, с роли и костюми (ръчно направени, разбира се) или поиграйте на любимите на малчуганите забавни игри заедно с тях.


Вижте още: Как да превърнем гледането на деца в забавление

Отговор