Защо децата трябва да се занимават с изкуство?

Снимка: fazen via Foter.com / CC BY-ND

Децата задължително трябва да се занимават с някакъв вид изкуство.

Това не е гола фраза, още по-малко е самоуверено изказване. Това е извод, до който са достигнали множество научни изследвания за развитието на малчуганите.

В наши дни повечето деца посещават курсове по чужди езици – английски, немски, испански и т.н. Голяма част от тях ходят и на някакъв спорт (без значение точно какъв, „детето трябва да спортува“). НО е време да помислим за нещо, което май ни се изплъзва в картинката. И то е, че освен знание и добра физическа форма, в децата ни, а и във всички нас, живее още едно „животно“, наречено творчески потенциал. И тук идва въпросът – Какво да направим, за да развием творческия свят на децата си? 

Снимка: Ishrona via Foter.com / CC BY
Снимка: Ishrona via Foter.com / CC BY

Като актьор по професия и човек, занимавал се с театрални школи за деца, веднага бих препоръчала на всички родители да запишат децата си именно на актьорско майсторство. Знам, че мнозина от вас биха реагирали негативно на предложението ми и биха си помислили, че говоря празни приказки, тъй като не може от всяко дете да стане актьор. Абсолютно вярно! Но бързам да кажа, че и самата цел не е такава.

Самородните таланти са рядкост. Някои от най-добрите актьори в световен мащаб са постигнали успехите си с МАЛКО талант и МНОГО труд. Школата по актьорско майсторство освен да развива артистичните заложби на децата, се грижи и за придобиването и развиването и на много други важни за тях качества. Участвайки в подобна група, децата се научават да работят в екип, което би било полезно умение и за в бъдеще, независимо с какво ще се занимават като пораснат. Упражненията по актьорско майсторство помагат на децата да развиват въображението и креативността, концентрацията и ги насърчават да творят и да изразяват себе си чрез изкуството.

Снимка: MikaelWiman via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: MikaelWiman via Foter.com / CC BY-NC-ND

Колкото до физическата изява – децата стават рефлективни, учат се да говорят правилно, да се изразяват точно, остроумно и да имат добра стойка, каквато трябва да е стойката на всеки актьор на сцената. Друг важен момент в актьорската работа е, че развива чувството за хумор, което е важна придобивка за социалния живот на дрeбосъците в момента и занапред. Да не забравяме и правилното дишане, песните и танците, които всеки актьор трябва да владее поне на задоволително ниво. Това са само част от нещата, за развитието на които помага посещаването на школа за малки актьори.

И тъй като си давам сметка, че вероятно съм твърде пристрастна към театралното изкуство, съм длъжна да кажа, че като цяло занимаването с какъвто и да било вид изкуство би дало добър резултат за развитието на емоционалността, душевността и творческата природа на вашето дете. Важно е сред дългия списък от „задължителни“ дисциплини, на които записваме малчуганите, да има и поне една такава – разтоварваща. Чрез игра и забавление детето да придобива нови знания и умения. Ето няколко примера:

Снимка: Sarah_Jones via Foter.com / CC BY-SA
Снимка: Sarah_Jones via Foter.com / CC BY-SA

Ателие по приложни изкуства може да се окаже добър избор за вашето дете, ако то е сръчно и му харесва да създава красиви картини и предмети чрез различни техники и разнообразни материали.

Музика – дали ще пее или ще свири на даден музикален инструмент, детето ви ще бъде истински щастливо, ако се занимава с музика. Както знаем, освен всичко останало, музиката има и терапевтичен ефект, така че си заслужава да опитате.

Танци – това също е чудесно занимание за малките деца (а и за порасналите хора). Народни, спортни или други танци са подходящи за деца, които са много енергични и имат нужда да изразходват тази енергия, в нещо занимателно и полезно. Най-добре би било, ако детето има и вродено чувство за ритъм.

Курс по изобразително изкуство – ако подозирате, че в детето ви се крие талантлив художник или просто му харесва да рисува, запишете го в такава група, даже ако във вашите очи просто “драска”.

Литературен курс за млади поети – ако създаването на текстове или истории е стихията на детето ви, тогава го запишете на курс, свързан с литературата, на който да развие таланта си.

Снимка: MikaelWiman via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: MikaelWiman via Foter.com / CC BY-NC-ND

Има още много подобни и най-разнообразни курсове, свързани с изкуството, на които бихте могли да запишете своя мъник. Но не забравяйте преди всичко да попитате самия него с какво би искал да се занимава. И въпреки, че не е задължително, но не е и изключено, в крайна сметка може да се окаже, че в детето ви се спотайва новият Пикасо, Моцарт или Шекспир. Така, че не пропускайте да му дадете възможност да го открие!

Отговор