Bucket list: да откриеш радостта от живота

Да усетиш аромата на живота, преди да гушнеш букета… Да направиш това, което винаги си искал, преди да стане твърде късно.

Всъщност никога не е късно. Необходими са химикалка и лист хартия или просто нов файл, където да напишеш най-съкровените си желания. Така нареченият Bucket list или списък с нещата, които искаш да направиш, преди да „гушнеш букета”. Изразът стана популярен от филма “Bucket list”, който на български е преведен „Да ритнеш камбаната с финес”.

В него Джак Никълсън е арогантен милионер, а Морган Фрийман – начетен автомонтьор. Но ги свързва диагноза рак и шестмесечна прогноза за живот. Двамата решават, че няма да планират погребенията си в болничната стая, а ще се забавляват. „Не се тревожи за парите, аз само това имам”, казва Джак Никълсън… И се започва скайдайвинг, татуировки, пирамидите, сафари, Китайската стена, Покривът на света…

the_bucket_list01 11
Героите на Джак Никълсън и Морган Фрийман решават да се забавляват вместо да чакат животът им да приключи в болничната стая.
Списъкът с желания става толкова популярен, че хиляди публикуват своя Bucket list в интернет

И започват да задраскват изпълнените си желания.

Съществуват и много сайтове, където всеки може да сподели мечтите си… А те са какви ли не:

 • да видиш Тадж Махал
 • да се гмуркаш в Тонга
 • да караш кучешки впряг в Аляска
 • да играеш на рулетка в Лас Вегас
 • ди имаш пингвин за домашен любимец
 • да срещнеш Майк Тайсън
 • да спиш в затворническа килия в Алкатраз
 • да се изкачиш на активен вулкан
 • да спиш под звездите на екзотичен остров
 • да плуваш с акули
 • да преследваш торнадо….

jack-nicholson-the-bucket-list

Има и много простички като

да изпратиш съобщение в бутилка,
да си купиш кола, да прочетеш сто книги

Под различните мечти има колко човека са го направили, споделен опит и емоции. Дори в някои сайтове за реализирани мечти се събират точки и има класация.

Има и виртуални пространства, къдете се сформират групи с общи цели. Хора, които търсят компании и спонсори, за да осъщестят мечтите – за пътуване, за образование, за учене на чужд език. Някои се интересуват как да станат доброволци и да помагат на бедстващи дечица, докато други просто искат някак си да срещнат Джъстин Бийбър. Има и такива, които молят за пощенски картички от цял свят.

Благотворителни организации залагат също на Bucket list, като целта им е да съберат средства, за да се осъществят мечтите на неизлечимо болни хора.

Изразът обаче е откраднат от туристическата индустрия и под формата на списък с желания се оферират най-различни дестинации. Някои са се изхитрили и представят туристическите си услуги като Bucket list, съобразен с празници, фиести, концерти, големи спортни събития.

Съществуват и финансови варианти на Bucket list, които показват как да спестяваш, да проучваш финансови възможности, да инвестираш… Както и желания за новата година, които може да са много простички като да пиеш повече вода, но и изискващи да преодолееш страха си – като например да скочиш с парашут.

И тъй като първоначалната оригинална концепция се е комерсиализирала тотално, се появява и контрата – fuck it. Която най-общо гласи – не ми пука нито за пирамидите, нито за Китайската стена, искам да виждам хубавите дребни неща всеки ден. Което си е първоначалната идея на Bucket list:

да откриеш радостта в живота, защото най-добрият момент е… настоящият.

А в списъка на Джак Никълсън и Морган Фрийман има много трудни неща, които не струват и стотинка. Като „Да помогна на непознат човек”, „Да се смея до сълзи”, „Да целуна най-хубавото момиче”…

Струва си човек да опита, без да мърмори, че няма време или пари.

bucket24

Как да  създадеш собствен Bucket list

За да го направиш е добре да си отговориш на някои въпроси като тези по-долу:

Какво би направил, ако имаш неограничено време, пари и ресурси?
Какво винаги си искал да направиш, а не си го направил?
Държавите и местата, където винаги си искал да отидеш?
Най-големите ти цели и мечти?
Кого искаш да срещнеш лично?
Какви умения и познания искаш да имаш?
На какво искаш да бъдеш свидетел?

Ако имаш нужда от идеи за щури и забавни занимания, провери https://bucketlist.org/ и други подобни сайтове, които ще ти излязат на търсачка. И не забравай – с или без списък, важното е да правиш нещата така че да ти доставят удоволствие, а не да те натоварват…

Отговор