15 любопитни факта за доматите

доматите
Любопитни факти за доматите.

Доматите са един от любимите зеленчуци на българина. Това, което всички вече знаем е, че всъщност доматът не е в действителност зеленчук, а плод. Покрай тазгодишната реколка, събрахме и няколко наистина любопитни факти за доматите, част от които вероятно не знаете и бихте се радвали да научите:

доматите
Доматите не са зеленчуци.

Колкото и странно да звучи, доматът е растение от семейство Картофови.


Чрез консумацията на домати можете да си набавите фибри, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор и други полезни микроелементи.


Доматите и доматените продукти помагат за здравето на сърцето, тъй като намаляват нивото на холестерола.

Най-високото доматено стъбло може да достигне 3 метра.


Съществуват над хиляда различни сорта домати по света и у нас.


Доматите са богат източник на антиоксиданти. Те помагат на организма да се пречисти от свободните радикали, които са причина за появата на различни възпаления, инфекции и дори рак.


Французите наричат домата “ябълка на любовта”. Във Франция дълго време домати били отглеждани като декоративно растение, а не като храна.


Доматеният сок доказано помага да се справим с махмурлука след “тежка” вечер.


33% от състава на всеки домат са чист витамин С. Освен това, доматите са богат източник и на други витамини – А, Е, D, K и голяма част от тези от група В (В2, В6, В12 и др.).

Томатина
Ла Томатина – испански фестивал, посветен на домата. Снимка: latomatinatours.com

Томатина (La Tomatina) е ежегоден фестивал, посветен на домата. Провежда се в последната сряда от август в испанския град Буньол, близо до Валенсия. Кулминацията на фестивала е боят с домати. Интересът към него е огромен, като броят на участниците е между 20 и 40 хил. души. “Доматаджиите” се впускат в сражение с развалени или негодни за консумация домати.


При изследване, проведено от Harvard Medical School през 1995 г. било установено, че консумирането на домати и техните производни повече от 2 пъти седмично намалява риска от рак на простатата при мъжете с между 21-34%.


Доматите са богати на веществото ликопен, което освен мощен антиоксидант, подпомага и здравето на костите.


Доматите са почитани в щата Ню Джърси. Те са официалният плод за щата Охайо, където доматеният сок е официална напитка.


Освен в добре познатия ни червен цвят, можем да видим и зелени, жълти, оранжеви, розови, кафяви, бели и дори черни домати.


С рекорд в книгата на Гинес за най-голям домат е отличен отгледаният през 1986 г. в Оклахома претендент, който тежал цели 3.51 кг.


Вижте още… 6 здравословни храни, които могат да навредят на здравето ви

Отговор