Топ 20 на най-шантавите суеверия по света

суеверие
В какви суеверия вярва светът днес?

Всяка държава си има суеверия. Едни от тях са валидни и в други страни, а някои – само в конкретната. Вече ви разказахме кои са най-разпространените суеверия в България. Време е да ви представим и най-интересните суеверия по света. Някои от тях звучат наистина откачено. Други предизвикват смях. Трети доста приличат на някои от нашенски поверия.

Факт е, че хората с различни вярвания и култура, смятат определени ритуали, предмети и събития за опасни или ужасяващи, макар в тях да няма и капка логика. Убедете се сами! Представяме ви

някои от най-любопитните суеверия по света

подбрани от сайта distractify.com. 


АРЖЕНТИНА

суеверия по света
В Аржентина вярват, че името на Карлос Менем не е на късмет.

Едва ли сте подозирали, но много от аржентинците вярват, че ако изговорите на глас името на бившия им президент Карлос Менем, това може да ви навлече проклятие. За да се избавите от него, трябва да докоснете лявата си гърда при жените или тестисите при мъжете. И това, ако не е шантаво суеверие, здраве му кажете!


БРАЗИЛИЯ

суеверия по света
В Бразилия имат вярване, че чантите не трябва да се оставят на земята.

Подобно на България, в Бразилия вярват, че ако оставите чантата си на земята, това означава, че няма да имате пари. В много европейски страни подобно вярване е не само смешно, но и в противоречие с етикета. Интересно е обаче, че мнозина от нас българите вярват в същото суеверие.


КИТАЙ

суеверия по света
В Китай избягват цифрата 4.

За разлика от повечето места по света, където 13 носи нещастие, в Китай вярват, че цифрата 4 и нейните производни числа – например 14, 24, 34 и т.н. са причина за лош късмет. Суеверието води началото си от факта, че китайското произношение на четворката е почти идентично с това на думата “смърт”.


ДАНИЯ

суеверия по света
В Дания също вярват, че счупеното носи щастие.

Датчаните имат интересен обичай, свързан със счупените съдове. Също като нас българите, които казваме, че счупеното носи щастие, и в Дания вярват в същото поверие. Мнозина датчани събират и пазят всичко, счупено през годината, а в навечерието на Нова година то била хвърлено в къщите на приятелите и семействата им. С колкото по-голяма купчина от счупен порцелан разполагате, толкова по-голям късмет ще имат онези, в чиято къща сте го стоварили.


ЕГИПЕТ

суеверия по света
В Египет имат едно наум за ножиците.

В тази страна се счита за ужасно лош късмет да се отварят и затварят ножици, без да режете с тях. А още по-лошо – да ги оставите отворени. Египтяните вярват, че ножици под възглавницата може да ви излекуват от кошмари.


ФРАНЦИЯ

суеверия по света
Едно от шантавите суеверия по света е вярването, че има значение с кой крак ще настъпите кучешко изпражнение.

На късмет е, ако настъпите кучешко изпражнение с левия си крак. Ако обаче го направите с десния, това ще ви донесе неприятности.


ГЪРЦИЯ

суеверия по света
Гърция

Гърците имат своя-собствена версия на думата “карък”. Когато двама души кажат едно и също нещо по едно и също време, те трябва да произнесат “Piase Kokkino” (“докосни червено” – в превод от гръцки) и да докоснат вещ с червен цвят, за да избегнат лошия късмет.


ХАИТИ

суеверия по света
Хаити

Животът е коварен за майките в Хаити. Например, ако ходите само с една обувка, метете пода през нощта, лазите на колене или хапвате само върховете на дини или грейпфрути, хората в тази част на света вярват, че това може да доведе до преждевременната смърт на майка ви. Едно от наистина най-странните суеверия по света, нали?


ИНДИЯ

суеверия по света
В Индия вярват, че има дни, в които не трябва да подстригвате косата си. Още едно от шантавите суеверия по света!

В някои части на Индия хората вярват, че не бива да режете ноктите си във вторник и събота (или през нощта). Те също така са убедени, че не можете да се подстригвате или миете косата си в четвъртък и събота.


ЯПОНИЯ

суеверия по света
Япония

Децата в Япония са предупредени да крият пъповете си по време на гръмотевични бури, особено преди сън. Смята се, че ако не го направят, Raijin (богът на гръмотевиците) ще открадне и ще изяде пъпа им по време на бурята.


ЮЖНА КОРЕЯ

суеверия по света
В Южна Корея вярват, че вентилаторите оживяват.

Мнозина от хората в тази страна са убедени, че работещ вентилатор в затворена стая, особено по време на сън, може да те убие. Fan Death е толкова разпространено убеждение в Южна Корея, че много електрически вентилатори в страната имат автоматични таймери за изключване.


ЛИТВА

суеверия по света
Литва

Още едно от най-странните суеверия по света! В тази страна свиренето с уста на закрито е забранено. Причината – вярва се, че това ще призове малките дяволи, които ще ви тероризират.


МАЛАЙЗИЯ

суеверия по света
В Малайзия също имат интересни суеверия.

В Малайзия има поверие, че ако седнете на възглавница, дупето ви ще се окичи с циреи, мехури и рани. Гадничко, нали?


НИГЕРИЯ

суеверия по света
Нигерия

Поредното суеверие, което звучи доста шантаво! В Нигерия казват, че ако мъж се удари с метла ще стане импотентен или гениталиите му ще изчезнат. Някои от местните вярват, че на това може да се противодейства, ако друг човек удари мъжа по гърба не по-малко от 7 пъти. Всичко това звучи повече от болезнено… и някак твърде нереалистично!


ФИЛИПИНИТЕ

суеверия по света
Филипините

На Филипините слънчеви бури или дъжд с чисто и ясно небе се обясняват със сватбата на Тикбаланг (демон, наполовина човек, наполовина кон). Това е и държавата, където преди Великден се извършват кървави церемонии, които дори са се превърнали в туристическа атракция.


РУАНДА

суеверия по света
Руанда – страната, в която жените избягват козето месо.

В Руанда жените трябва да избягват да ядат ярешко (козе) месо от съвсем ранна възраст. Причината – да не им порасне брада!


ТУРЦИЯ

суеверия по света
Поредното от най-шантавите суеверия в света е с адрес Турция.

Вярвате или не, но на определени места в съседна Турция хората вярват, че не бива да се дъвче дъвка след залез слънце. Обяснението гласи, че тя се превръща в плът от умрели хора.


ВИЕТНАМ

суеверия по света
Във Виетнам вярват, че не трябва да ядеш банани, ако не искаш да се провалиш.

Виетнамските ученици избягват редица храни, за да се справят добре в училище. Бананите, например, се избягват, защото са “хлъзгави”, а на виетнамски думата “хлъзгам” означава също “провалям се”.


ЙЕМЕН

суеверия по света
Йемен

Бременните жени в Йемен определят пола на нероденото си дете като подхвърлят умряла змия във въздуха. Ако тя падне на земята по гръб – детето ще е момиче, ако падне по корем – момче. Интересно поверие….


ЗИМБАБВЕ

суеверия по света
В Зимбабве харесват черните магии.

В Зимбабве широко разпространено е правенето на черни магии. Едно от многото вярвания е, че мъж може да направи заклинание върху съпругата си, което да я предпази от изневяра.


Вижте още: Най-разпространените суеверия в България

Отговор