Майк Динсел: Красива София от птичи поглед

Статуята на София от птичи поглед
Статуята на София.

София от птичи поглед е толкова различна.

Забързани в ежедневието си, често пропускаме красотата около себе си. Тази, която ни чака, скрита зад ъгъла на прашната сграда. Която се е сгушила удобно на някоя пейка в столичен парк. Тази, която препуска по задръстените улици на големия град и често крие цветната си магия под пелена от пепеляк, шумотевица и мръсен въздух.

Майк Динсел
Майк Динсел пътува от 3 години и заснема местата, които посещава. Вижте как е видял българската столица руският пътешественик.

Докато не се появи някой като Майк Динсел, чийто фотоапарат като вълшебна пръчица да разкрие

приказното лице на нашата столица

Попаднах на страницата на пътуващия фотограф в Инстаграм преди време, привлечена от цветните картини, които Майк е запечатал по време на едномесечния си престой в страната ни. Или по-точно в София.

“Хареса ми страшно близостта на планината”

DNdZ0vDXkAAUp1o
София от птичи поглед – храмът Александър Невски.

– казва за столицата ни Динсел, който по паспорт е руснак. По дух е гражданин на света.

“Купих си първия дигитален огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR) преди около 10 г. Но за мен фотографията е само хоби. Понякога могат да минат месеци, без да направя дори една снимка”, казва Майк Динсел.

Този тип изкуство обаче става неизменна част от ежедневието му преди 3 г., когато младежът решава да си стегне багажа и да стане пътешественик на “пълно работно време”. Така попада и в нашата малка България.

DMA6FrcUQAAR0Y8
Църквата “Света Параскева” в София. Снимки: MIke Deensel, CC-BY

Трябваше да избирам между Хърватска, България и Румъния, но в България законите за снимане с дрон са най-либерални. Напоследък съм супер запален по този тип фотография, затова изборът къде да отида не беше никак труден”, разказва пред Lifebites.bg съвременният номад.

Майк заснема страхотни кадри на

София от птичи поглед

Любимите му места за снимане в София са катедралата Св. Александър Невски и всички сгради на фона, на които се вижда красивата Витоша. Има и нещо, което обаче никак не се е понравило на руския пътешественик.

“Пътищата са доста разбити. Придвижвах се с тротинетка-скутер и поради тази причина беше малко опасничко, особено нощно време”, казва Майк Динсел. Въпреки това, той е решил, че някой ден отново ще се върне в България.

DLs7ymeXkAA2XJD

“Нямам специална цел, аз съм просто номад, който пътува от едно място на друго. Но като цяло бих искал да посетя всички места на света. Определено ще се върна в страната ви, тъй като в България има толкова много места, които бих искал да посетя”

– обещава си Динсел.


Вижте още… Невероятни цветни снимки от България от 1932 г.


Дано, когато това се случи и руският пътешественик отново се озове на жълтите павета, местните власти да са постегнали софийските улици, както подобава на една истинска европейска столица. Но сега ви оставяме с фантастичната галерия от снимки на Майк Динсел, които Lifebites.bg публикува с негово съгласие. Пътуването му може да следите и чрез профила му в Туитър.

Отговор