Себастиао Салгадо, заснел цялата мъка и болка на света

0
Прочутият фотограф Себастиао Салгадо
Прочутият фотограф Себастиао Салгадо

Себастиао Салгадо e личност, която променя света и това не е само игра на думи. Един изключително интересен човек, обърнал представите на хората за фотографията и природата, чиято история Вин Вендърс разказва във филма си Солта на земята. 

Себастиао Салгадо

е роден в Бразилия на 8 февруари 1944 г. в Айморес, щата Минас Жерайс. Има седем сестри, любящо семейство и бащина ферма, в която работи от дете. Напуска дома си преди да навърши 18, за да учи. Завършва икономика в Сао Пауло и се жени за красивата архитектка Лелия Ваник, с която имат две момчета. Работи за Международната кафеена организация като икономист. Това често го води в Африка. Когато среща този различен свят, той винаги е с фотоапарат.

Започнало като хоби, увлечението на Салгадо скоро измества официалната професия, настанявайки се трайно в живота му. Така през 1973 г. той изоставя икономиката за сметка на фотографията и за радост на света.

Първо е фотограф на свободна практика, като се отдава на документална журналистика. От 1979 г. Себастиао Салгадо е част от Магнум фотос – международна фотографска организация. Редом до него винаги е съпругата му, която го подкрепя по всякакъв начин. Тя е тази, която се грижи снимките му да стигнат до широката публика.

фотография на Себастиао Салгадо
Фотография на Себастиао Салгадо. Photo by annalisa ceolin on Foter.com / CC BY-NC-SA

Трудно е да опиша кадрите, които запечатва бразилецът. Той има уникалната дарба да

вдъхва душа дори и на смъртта

Проектите му са една своеобразна история на света и природата от една страна, а от друга – на хората и доброто и лошото, което могат да причинят те.

През 1984 г. издава първата си книга Другите Америки, в която събира изключителни снимки на хора от Латинска Америка. Местни селяни и индианци застават живо между кориците ѝ.

След това идва ред на Сахел – проект посветен на глада в Африка. Той се присъединява към Лекари без граници и година и половина запечатва толкова човешки ужас и болка, че сам се разболява заради всички натрупани емоции. Себастиао споделя разбит, че ежедневно е ставал свидетел на хиляди смъртни случаи, които улавя с камерата си. Често рискува живота си и попада между куршуми и урагани, но не се поддава на страха. С огромно огорчение казва, че не заслужаваме да живеем, като визира целия човешки вид и

Себастиао Салгадо
Филмът “Солта на земята” разказва историята на Себастиао Салгадо.

ужасите, които си причиняваме едни на други

С проекта Работници (1986-1992 г.) запечатва тежкия труд на хора от 23 държави, които работят на границата между цивилизацията и миналите векове. Тази книга обикаля планетата в многохиляден тираж. А фотографиите от нея гостуват на повече от 60 музея по света. В тях има горящи нефтени кладенци, гасени от пожарникари, мини за диаманти, в които копаят доброволно модерни роби. Съдби, лица…

За да създаде следващия шедьовър – Изход – Себастиао Салгадо посещава 43 държави. В тях документира хора, бягащи от домовете си по една или друга причина, каквато може да е война, бедствие, глад, геноцид… Това са кадри, които могат да ни накарат да се отречем от човешкия вид. Толкова много жестокост на едно място и то в години, в които би трябвало да сме се поучили от грешките на миналото. Но уви – виждаме

пирамиди от човешки тела

Баща хвърля тялото на мъртвото си дете на купа и после говори с приятел все едно нищо не е станало. Тълпи от полуголи хора, чиито ребра се виждат, крачат сред мъртъвци…

Себастиао Салгадо
Бразилецът пътува по целия свят, за да заснеме впечатляващи кадри.

От Югославия до Руанда, той снима сълзи, но винаги пази достойнството на моделите си. Това за него е личен закон, независимо доколко те са изпаднали в живота си. Този проект съвсем го изтощава емоционално, тласка го към тежко автоимунно заболяване и Себастиао решава да се върне в Бразилия със семейството си.

Годините прекарани зад обектива са го променили завинаги, но благодарение на труда му, хиляди съдби са запечатани за вечността и безброй несправедливости са били видени.

Завръщането към корените го

среща с друго изпитание

Той помни района от детството си като райско кътче, обгърнато в зеленина, изпълнено с птичи песни и аромат на цветя. Но години по-късно заварва пустиня, от която животът е отнет безжалостно.


Вижте още как продължава тази история и какво прави Себастиао Салгадо, за да върне пустинята към живот

Отговор