Виена от началото на XX в. в изумителни цветове

1
Виена
Виена отпреди век...

В Lifebites.bg многократно сме ви показвали архивни снимки от България, заснети преди десетилетия. Както и изумителни цветни фотографии от Париж, Истанбул, Рим и Русия в края на XIX и началото на XX в. Днес продължаваме поредицата от цветни кадри от столиците на големите империи с Виена в началото на XX век.

По онова време столицата на Австро-Унгарската империя е един от най-големите градове в Европа и населението ú наброява над 2 млн. души. Но

Виена по това време

е нещо повече от голям град! Тя е един от центровете на културния живот в Европа, световна музикална столица и инкубатор на различни течения в областта на психологията, изобразителното изкуство, философията и архитектурата. По улиците на този красив град се разхождат гении като Густав Климт, Оскар Кокошка и Зигмунд Фройд. Тук през 1913 г. в рамките на няколко километра живеят световни величия като Адолф Хитлер, Йозеф Тито, Лео Бротски и Йосиф Сталин.

_66743546_vienna-compo
През 1913 г. Сталин, Фройд и Хитлер живеят във Виена и дори посещават едно и също кафене.

Кадрите, които ще видите в галерията по-долу са от архива на Библиотеката на Американския конгрес, в който има повече от 6 хил. кадъра. Те са направени в периода 1890-1910 г. Техни автори са базирани в Цюрих, Швейцария, компания Photoglob и американската Detroit Publishing Company.

Образите впечатляват с

изумителните си цветове

и изглеждат като фотографии, но всъщност са мастилени фото-литографии с размери 17 x 23 см. Време е да видите Виена, така както в началото на XX век са я виждали едни от най-известните хора в света!

1 КОМЕНТАР

  1. Невероятни цветове и снимки! Стара София също е била интересна и колоритна по това време

Отговор