Ниските мъже в лидерската история на света

0
ниските мъже
Ниските мъже често са предпочитани за лидери. Американците са изключение.

Знаете ли, че голяма част от политическите лидери в света са с ръст под средния? Това показва проучване на британския вестник Гардиън, чиито автори са се постарали да намерят достоверни данни за височината на едни от най-известните мъже в световната политика и история. Оказва се, че ниските мъже са по-често успешни, в сравнение с по-високите господа.

Владимир Путин например е с ръст от 170 см. Макар да не е исполин, той се оказва висок в сравнение с предшественика си на президентския пост – Дмитрий Медведев. Настоящият руски премиер е с цели 8 сантиметра по-нисък от Путин!

В списъка с не особено снажни управленци може да прибавим и имената на двама от последните френски президенти. Колкото Путин – 170 см, е висок Франсоа Оланд. Френският социалист стърчи с 5 сантиметра над предишния френски президент – Никола Саркози.

Друг известен с ниския си ръст политик е Силвио Берлускони. Бившият италиански премиер е висок едва 165 см. Въпреки ръста си Берлускони има отлично самочувствие, безумно голямо богатство, (изкуствена коса) и винаги е в компанията на едни от най-красивите жени в Италия.

Нисичък е и президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад. Със своите едва 157 см към момента той вероятно е най-ниският световен лидер.

ниските мъже
Бившият мексикански президент Бенито Хуарес

Рекордът в тази неофициална класация на

ниските мъже в политиката

обаче е на Бенито Хуарес. Президентът на Мексико има общо пет мандата на поста си – от 1858 и 1872 г. Хуарез остава в историята с необичайния си ръст от 137 см.

Спекулира се каква е била действителната височина на един от най-известните световни лидери известен както с грандоманските си амбиции, така и с ниския си ръст. Преди години експертите твърдяха, че Наполеон е бил висок едва 156 см. Днес тези данни се коригират заради грешки при конвертирането на височината му от френски в британски мерни единици и се излага тезата, че реалната височина на Наполеон е била 168 см.

Оказва, че “колегите” му, които са управлявали света и са прекроявали политическата карта на Европа няколко пъти през миналия, не са били особено по-високи от него.

Макар и страховит, Йосиф Сталин е бил висок 1.65 м.

Уинстън Чърчил се е издигал над 168 см над земята.

ниските мъже
Адолф Хитлер не е сред най-ниските мъже управленци, макар да не е особено висок за мъж.

Адолф Хитлер е бил 173 см – сравнително висок на фона на останалите важни политически фигури във Втората световна война.

За разлика от европейските лидери, по-известните американските президенти са били предимно снажни мъже. Ейбрахам Линкълн е бил с ръст от 193 см, Джордж Вашингтон – с 187 см, а със своите 188 сантиметра по време на конференцията в Ялта през 1945 г. Франклин Рузвелт е изглеждал като исполин на фона на Чърчил и Сталин  (на снимката по-долу).

ниските мъже
Чърчил, Рузвелт и Сталин в Ялта.
Настоящият американски президент Барак Обама е висок 185 см.

Сред високите световни политици се нареждат имената и на Шарл де Гол – 196 см, Фидел Кастро – 190 см и Хелмут Кол – 193 см.

Както става ясно – няма значение колко сте високи, по-важно е колко сте амбициозни!

Вижте още защо не е зле да си пожелаваме мъже, които четат

Отговор