Библиотеки като от филм, които си струва да посетите

7 библиотеки в Европа, в които непременно трябва да се разходите, ако книгите са вашата втора природа и първа страст

0
библиотеки
Цилиндричните арки на Старата библиотека в дъблинския колеж Тринити. Снимка: Tony Webster via Foter.com / CC BY

Отправяме се на пътешествие в света на уникалните библиотеки. Толкова уникални, че сякаш са от филм! Не, няма да ви водим из фантастичните светове на литературата. Взимаме ви с нас, за да ви разходим из реално съществуващи сгради, всяка със своята архитектура, история и колекция от книги. И за да е по-достъпно, няма да се отдалечаваме много.

Ще ви покажем точно 7 прекрасни библиотеки тук, в Европа. Готови ли сте да потегляме?!

1. Жуанина в Коимбра, Португалия

Разположен между Лисабон и Порто и малко по-навътре в сушата, бившата столица на Португалия – Коимбра, става голям културен център през Средновековието тъкмо благодарение на откриването на университета. И на Пиринеите, а и в цяла Европа това е един от най-старите и утвърдени университетски центрове.

Градът на студентите, както е известен Коимбра днес, предлага на посетителите достойни туристически атракции. Включително и археологически паметници отпреди Римско време.

Ако попаднете тук, не пропускайте да посетите и библиотека Жуанина в Университета на Коимбра. Кръстена е на крал Жоао V Великодушни, защото колекцията ценни книги тук е събрана от него през 1728 г. Кралят построил и грандиозното бароково помещение, където се съхраняват книгите.

2. В манастира Свети Флориан, Австрия

Третият по големина град в Австрия след Виена и Грац – Линц е прекрасно разположен на река Дунав (името му, дошло от древните келти, означава „на завоя на реката“). Исторически паметници има в изобилие, а цените са далеч по-поносими, в сравнение с други туристически дестинации.

Предимство е и, че е само на 16 км от градчето Санкт Флориан, възникнало покрай манастира на Свети Флориан. Може би сте виждали по телевизията момчешкия му хор – гордостта на най-големия манастир в Горна Австрия. Обърнете внимание на библиотеката му! Една от онези

библиотеки, които заслужават специално внимание

Не само заради книгите по лавиците. Мястото датира от 1750 г., а таванът ѝ украсен с фрески от Бартоломео Латомонте, най-забележителната от която е сцената Брачен съюз на добродетелта и мъдростта, сключен с помощта на учението на Свети Августин.

библиотеки
Библиотеката в манастира на Свети Флориан. Снимка: Renate Dodell via Foter.com / CC BY-ND

3. В манастира Страхов, Чехия

Има много причини да посетите Прага, няма какво да ви убеждаваме! Наравно с тях е и библиотеката на манастира Страхов. Затова – не я пропускайте.

Започнете с Богословската зала, завършена в далечната 1679 г. Ще я разпознаете по колекцията от глобуси (характерни за старинните библиотеки). Тук се съхраняват над 18 хил. книги, някои – още от XII в. Името на залата идва от съдържанието им (северната стена е все с различни издания на Библията, на всякакви езици). Забележете и фреските в стил рококо.

Философската зала е завършена в края на XVIII в. и съдържа над 42 хиляди издания. Фреската Интелектуалният прогрес на човечеството изобразява развитието на науката и религията, влиянието им една върху друга и жаждата за познание.

Скриновете на любопитството (Wunderkammer) пък са предшественици на съвременните музеи. Тези своеобразни витрини са поглед към зараждането на систематизираното знание. В една от тях например можете да видите 68 книги, побрали описания на видовете дървета, както и корени, клони, хербаризирани листа и цветове. 

4. В манастира Санкт  Гален, Швейцария

Свети Гален (ако трябва да го преведем), или Санкт Гален (официалното име на немски), Сен Гал (на френски) и Сан Гало (на италиански), е столицата на едноименния кантон в Швейцария, близо до Боденското езеро и границата с Германия. На около час път от Цюрих, мястото е и един от изходните пунктове за посещение на швейцарските Алпи.

Ако попаднете тук, не пропускайте гръцката православна църква Свети Константин и Елена, Градската баня, която е най-старата в Швейцария, и най-старата частна банка в страната – Вегелин. Основна забележителност обаче е католическата църква на абатството Санкт Гален. Тя е включена в

Списъка на ЮНЕСКО

не само заради ценните образци на бароковия стил в интериора, но и заради библиотеката си. В нея се съхраняват книги от IX в. (над 2 хил. ръкописа, 1600 оригинални издания и над 160 хил. други томове). Всички те са достъпни за четене, но по-старите се предоставят за ползване само в специални читални.

Със специални пантофи пък, връчени ви на входа, пристъпвате из цялата библиотека – една от най-старите и големите в Европа, за да запазите плетениците от борово дърво и орех по пода ѝ. Преместете поглед и нагоре. Красивият таван е правен от известните навремето братя Йохан Гьорг и Матиас Гигл, а заслуга за живописта има Джоузеф Ваненмахер.

Прочетете още и… къде в България може да намерите библиотека, в която също се влиза по пантофи. Мястото определено ще ви изненада.

библиотеки
Една от най-старите и големите библиотеки в Европа – Санкт Гален. Снимка: chippee via Foter.com / CC BY

5. В колежа Тринити, Ирландия

Дъблин си струва пътуването не само заради бирата, да знаете! Музеят на Гинес, катедралата Свети Патрик и Феникс парк заслужават да им отделите време. Но си оставете повече за Старата библиотека на колежа Тринити – най-старият в Ирландия. Тук са учили Оскар Уайлд, Самюъл Бекет, Брам Стокър, а сградата ще ви впечатли с архитектура от джорджианския период.

Самата библиотека е вече на близо 300 години, като през 1860 г. покривът ѝ е бил повдигнат, за да побере втори ред лавици. Така днес тук се съхраняват 200 хил. книги.

Най-ценната от тях е Книгата на келтите. Цветният ръкопис, правен от монаси с черно, лилаво и жълто мастило през 800 г., е уникално доказателство за келтския стил на разкрасяване. Страниците представят илюстрации на хора, природа, геометрични фигури и митични същества.

6. Библиотеката Сен Женевив, Франция

Париж и любовта са синоними, то се знае. Така че, каквито и чувства да са ви отвели насам, ако таите любов към четенето, пътят ви непременно ще мине и през Сен Женевив.

Наследила колекцията книги на абатството Сен Женевив, към наши дни библиотеката съхранява над 2 млн. книги и документи. Проектирана през 1843 г. от Анри Лабруст, тя е пример за величествено съчетание на желязо и стъкло. И предава идеята на архитекта за храм на знанието и място за размисъл.

Особено що се отнася до читалнята, заела целия втори етаж. Тя е наистина като от филм – виждали сте я в Изобретението на Хюго, лентата на Мартин Скорсезе от 2011 г.

7. Библиотеката на Ескориал, Испания

Само на 45 км от Мадрид се издига нещо повече от градче с история. А именно – една от най-популярните забележителности в околността. Ескориал! Пълното му име е Кралският дворец и манастир Сан Лоренсо де Ел Ескориал. Това е огромен комплекс с официална кралска резиденция и августински манастир, но и с библиотека.

библиотеки
Библиотеката на Ескориал. Снимка: PromoMadrid via Foter.com / CC BY-SA

Наричат я Regia Laurentina. Ще я откриете в западната част на архитектурния ансамбъл. Дължината ѝ от 45 метра е побрала над 45 хил. книги. Фреските са на италианския художник Пелегрино Тибалди. Проектът на тази част и дизайнът на лавиците са дело на Хуан де Ерера.

Ескориал вече над 30 години е част от списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Но освен историческа и архитектурна стойност, той крие и други уникални предложения. Като единствената университетска програма в света по Илюзионизъм, която се изучава три години към тамошния Кралски университетски център.

Дали ще се отправите към него заради магията, или магията на четенето ще ви отведе до други, по-близки или по-далечни библиотеки, бъдете любопитни. Защото, когато сте в света на книгите, това е начинът да бъдете смели. И да покорявате нови земи!

СПОДЕЛИ
Предишна статияХалед Хосейни за живота насред бомбения грохот
Следваща статияВиена от началото на XX в. в изумителни цветове
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор