Снимки на Русия отпреди век в изумителни цветове

0
снимки от Русия
Тези снимки от Русия отпреди век наистина ще ви впечатлят.

Преди време ви показахме цветни фотографии на Рим, Истанбул от края на XIX в. и такива на Париж от началото на XX в. Днес ще продължим пътешествието из големите империи със снимки от Русия на фотографа Сергей Прокудин-Горски.

Сергей Прокудин-Горски (1863–1944) се превръща в знаменитост в Русия с цветния си портрет на Лев Толстой и именно тази му слава привлича вниманието на руския император Николай II Александрович. Срещата на Прокудин-Горски с височайшето семейство е преломен момент в живота на фотографа. Николай II му осигурява както средствата, така и властта да започне работа по фотографски проект, който Прокудин-Горски по-късно ще нарече най-значимия в кариерата си.

Сергей Прокудин-Горски през 1919 г.
Сергей Прокудин-Горски през 1912 г.

В продължение на едно десетилетие, използвайки специално пригодена железопътна дрезина като фотографска лаборатория, Прокудин-Горски пътува нашир и надлъж из цяла Русия. Фотографът документира хората и местата, които среща по пътя си в повече от

10 хил. цветни снимки, които днес поразяват с реализма и детайлите си

Цветният процес, който Прокудин-Горски използва, се осъществява с помощта на три отделни черно-бели експозиции. Всяка от тях е направена с помощта на червен, зелен и син филтър. Комбинирани, трите образа съставят фотография, която поразява с реалистичните си цветове. С помощта на този процес Прокудин-Горски запечатва множество хора и гледки от всички кътчета на необятната руска империя.

http-%2f%2fa-amz-mshcdn-com%2fwp-content%2fuploads%2f2014%2f09%2fprokudin-14
Прокудин-Горски (първи ред, крайно дясно) и приятели на дрезина по железопътната линия Мурманск, която минава покрай бреговете на езерото Онега и град Петрозаводск.

Прокудин-Горски напуска Русия след Октомврийската революция от 1918 г. и се установява със семейството си в Париж. При заминаването му близо половината от негативите му са конфискувани от новата съветска власт.

Прокудин-Горски умира в изгнание през 1944 г., а през 1948 г. Библиотеката на конгреса на САЩ изкупува архива му от наследниците му. През 2000 г. Библиотеката показва част от фотографиите на Прокудин-Горски в изложба, озаглавена The Empire That Was Russia. Впоследствие всички налични негови фотографии са дигитализирани и днес са достъпни онлайн.

В галерията по-долу ви представяме селекция от изображения, които показват хора и места от Русия преди Октомврийската революция. Наистина

страхотни снимки на Русия

– не просто впечатляващи, а омагьосващи с картините и хората, които са запечатали. Приятно пътуване във времето!

Вижте още: Константинопол, заснет в изумителни цветове през 1890 г.

 

Отговор