Снимки на Париж от началото на XX в. в изумителни цветове

0
Снимки на Париж
Снимки на Париж - заснети от Албер Кан през 1914 г.

Париж не сте го виждали такъв досега! И няма как да го видите. Тази негова физиономия е запечатана единствено на снимките, които ще споделим с вас в галерията по-долу. Снимки на Париж от началото на XX в. в изумителни цветове.

Но нека ви разкажем историята на заснемането им преди това. Годината е 1909. Тогава милионерът и филантроп Албер Кан пътува до Япония по работа. Той е придружаван от шофьора си Алфред Дютетр, когото е наел да документира пътуването чу в снимки. Когато се завръща от Азия, Кан разглежда фотографиите, заснети от Дютетр и му хрумва идеята

да създаде “фотографски запис на цялата земя”

Той наема четиримата фотографи – Леон Гимпел, Стефан Пасе, Жорж Шевалие и Огюст Леон. И точно като в приказките изпраща четиримата смелчаги, въоръжени с фотографска техника, по четирите краища на света. Задачата им била да създадат “уникални кино и фотографски свидетелства за живота на хората по света”. Вълнуващо, нали?!

Албер Кан в офиса си през 1940 г.
Албер Кан в офиса си през 1940 г.

Използвайки Autochrome Lumière, ранен фотографски способ, който създава цветни изображения с помощта на скорбяла от картофи върху стъклени плаки, фотографите посещават повече от 50 различни страни в периода 1909-1929 г. и заснемат 72 хил. цветни фотографии и

повече от 180 хил. метра филм

Те успяват да документират краха на Османската и Австро-Унгарската империи, последните традиционни келтски села в Ирландия и участниците в Първата световна война. Фотографите на Кан заснемат първите цветни фотографии на толкова отдалечени една от друга страни като Виетнам и Бразилия, Монголия и Норвегия, Бенин и САЩ. Сред страните, посетени и документирани от Кан е и България.

Храма Свети Александър Невски, заснет от един от фотографите на Албер Кан през 1914 г.
Храма Свети Александър Невски, заснет от един от фотографите на Албер Кан през 1914 г.

Кан е идеалист и вярва, че документирането на пъстротата на човешката култура по света ще доведе до по-задълбочено разбиране на различията и

ще донесе глобален мир

Но с краха на Уолстрийт през 1929 г. и последвалата криза, Кан е принуден да изостави проекта си.

Той умира през 1940 г., но оставя един от най-важните фотографски архиви създавани някога.

vintage-color-photos-paris-albert-kahn-131__880

Преди време ви показахме цветни фотографии от Константинопол и Рим, заснети в края на XIX в. Днес ви предлагаме да хвърлите едно око на нещо също толкова хубаво!

Снимки на Париж в невероятни цветове

Те са заснети от Албер Кан във време, когато Градът на светлината, както е известна френската столица, е пред прага на титанични промени, предизвикани от Първата световна война.

Снимки на Париж, които показват този космополитен град още по-колоритен, отколкото сме си го представяли някога! Фасадите на магазините са боядисани в ярко червено, а стените са облепени с цветни плакати.

Вижте още: Снимки на Рим от 1890 г. в изумителни цветове

Снимките на Париж, такъв, както никога досега не сте виждали, може да разгледате в галерията по-долу.

Още по темата…

Константинопол, заснет в изумителни цветове през 1890 г.

Отговор