Константинопол, заснет в изумителни цветове през 1890 г.

1
Константинопол
Истанбул, когато е още Константинопол или на турски Константиние.

Наскоро ви показахме серия от изумителни цветни фотографии на Рим от 1890 г., направени с помощта на изумителния фотографски метод Photochrom. Днес ви предлагаме да се пренесем на изток и да посетим друга имперска столица, заснета в цвят. Отиваме до Истанбул, който тогава носи старото си име Константинопол (на турски Константиние).

На изображенията, които ще видите в галерията по-долу, са някои от най-знаковите забележителности в града. Джамията Султан Баязид ІІ, джамията Йени Ками, фонтанът на султан Ахмед III, мостът Галата, гробището Еюп, Златният рог. Разбира се, уловено е и пъстрото множество от хора от всякакви националности, които населяват столицата на Османската империя в края на 19 век.

Църквата Света София през 1890 г.
Църквата Света София през 1890 г.

Снимките на Константинопол са оцветени

с помощта на процеса Photochrom. При него се наслагват няколко слоя цветове и крайният резултат от това е учудващо реалистичен. Техниката е изобретена през 80-те години на XIX в. от швейцарския печатар Орел Геснер Фусли.

Вижте още: Рим, заснет в изумителни цветове през 1890 г.

Състои се в покриването на литографски камък с чувствителна на светлина емулсия и излагането ú на светлина, която преминава през вече заснетия черно-бял негатив. Това води до различно втвърдяване на емулсията, в зависимост от тоновете на негатива. Така се изготвят до 15 различни литографски камъка за всеки отделен цвят. Комбинирани, те съставят финалното изображение.

Крайният продукт на трудоемкия процес Photochrom са цветни изображения с изненадваща детайлност. И то в епоха,

когато цветната фотография тепърва прохожда

Вижте галерията с впечатляващите фотографии на Константинопол / Истанбул:

1 КОМЕНТАР

Отговор