Мистериозният случай с Ангел Ангелов

Българинът с нацистки възгледи открива стрелба в нюйоркски парк през 1968 г., убива един и ранява трима други, преди да бъде застрелян от полицията

0
Револвера M1917, който Ангел Ангелов използва.

На 3 юли, 1968 г. тихият и потънал в зеленина нюйоркски Сентръл парк става драматична сцена на терор и смърт. В горната му част, близо до ъгъла на Пето авеню и 110-а улица, точно срещу апартамента на Жаклин Кенеди, 42-годишният българин Ангел Ангелов застрелва 24-годишно момиче, след което продължава да стреля по хората в парка. Ангелов успява да рани трима други души, сред които двама полицаи, преди да бъде убит от полицията.

Инцидентът с Ангелов би потънал в местната криминална хроника, ако не беше свързан с далеч по-дълбоки процеси в американското общество. Два месеца по-рано, на 5 юни, палестинският имигрант Сирхан Сирхан убива Робърт Кенеди в хотел Амбасадор в Лос Анджелис.

Убийството на Кенеди, който е кандидат за президент от Демократическата партия разтърсва Америка из основи и в следващите месеци

страната е залята от необяснима вълна от насилие

Според Асошиейтед прес в седмицата след убийството на Робърт Кенеди 199 американци са намерили смъртта си от огнестрелно оръжие. В следващите седмици броят на убийствата нараства в смущаваща геометрична прогресия, чийто апогей е инцидентът с Ангел Ангелов. Случаят, макар и напълно непознат в България, е толкова емблематичен, че е включен в епизод 9 от сезон 6 на култовия сериал “Момчетата от Медисън авеню”.

dan 11
Робърт Кенеди минути след като е прострелян от Сирхан Сирхан в хотел Амбасадор в Лос Анджелис.

Всичко започва в една спокойна лятна утрин. Часът е 9,15 сутринта. Проливният летен дъжд току-що е спрял и Сентръл Парк започва да се изпълва с хора. 24-годишната Лила Кистлер, която разхожда кучета в парка срещу $80 на седмица завързва един от домашните любимци, порода унгарско пули пред обществената тоалетна, в съседство с Metropolitan Museum of Art и влиза в нея. Секунди по-късно, нищо неподозиращата Кистлер е застреляна от упор в задната част на главата от Ангел Ангелов, който се крие в тоалетната.

o

След като убива Кистлер, Ангелов отваря капандурата, която води към покрива на тоалетната и се покатерва на покрива й, който е отчасти закрит от дървета. Оттам се открива удобна гледка към близко разположената детска площадка. На нея са детегледачката Маргарет Лейси с едно от децата, за които се грижи и 45-годишният Пери Браун със сина си Браян, който се люлее на една от люлките.

Ангелов избира за следваща жертва 80-годишния Чарлз Бах

който седи на пейка наблизо и го прострелва в гърба.

s-l1600
Убитата от Ангелов Лила Кистлер (вдясно) разхожда кучета в Сентръл Парк срещу заплащане.

“Чух три изстрела. Погледнах нагоре и видях мъж, който стоеше на покрива. Револверът му все още димеше. Сграбчих сина си. Мъжът ме погледна. Насочи револвера си към нас. Изглеждаше толкова нереално. Но след това го помести наляво и каза “мърдай”. Това е всичко. Каза просто “Мърдай!”. Избягах в другия край на площадката. Полицията пристигна момент по-късно”, разказва Пери Браун.

RRW70131_1024x1024
Лила Кистлер

Полицията е сигнализирана за стрелбата в парка от хора, живеещи на Пето авеню, които стават свидетели на инцидента от самото му начало. След минути на място пристигат повече от 100 полицаи с коли, мотоциклети и коне. Те влизат в престрелка с Ангелов, по време на която са произведени повече от 50 изстрела. Българинът ранява двама полицаи – Филип Шеридан (30) е прострелян в десния крак, а колегата му Джеймс Хъбард (35) в лявата ръка.

Screen Shot 2016-01-01 at 13.52.47
Статия в американската преса, публикувана в деня на инцидента с Ангелов.

В околностите на парка се събира тълпа от около 1000 зяпачи. На съседното Пето авеню настава паника. Хората напускат колите си и побягват към близките сгради. Пътниците в автобусите залягат на пода. Точно срещу детската площадка, на адрес Пето авеню No. 1040, е апартаментът на Джаки Кенеди, която в този момент не е в града.

Междувременно снайперистът Албърт Салан се покатерва на дърво откъдето успява да простреля Ангелов, който пада на колене в локва дъждовна вода на покрива на тоалетната. Двама полицаи с бронежилетки хвърлят гранати със сълзотворен газ и със стълби се изкачват до покрива, където откриват стрелба отблизо по Ангелов. Българинът, който е тежко ранен, успява да се надигне един последен път и стреля три пъти по посока на полицаите. Лейтенант Артър Дойч стреля дванадесет пъти.

Десет от изстрелите попадат в тялото на Ангелов

Полицаят Артър Маклоклин на свой ред също стреля десет пъти. Ангелов е убит на място час след началото на инцидента. Двамата ранени полицаи са в сравнително добро състояние, а Ричард Бах е откаран в манхатънската болница Lenox Hill, където е подложен на животоспасяваща операция.

Лейтенант Артур Дойч в бронежилетката слиза по стълбата от покрива на тоалетната, държейки в ръка пистолета на Ангелов.
Лейтенант Артур Дойч (вдясно) слиза по стълбата от покрива на тоалетната, държейки пистолета на Ангелов.

Инцидентът в Сентръл Парк шокира за пореден път Америка, която все още не се е отърсила от травмата с убийството на Робърт Кенеди. На другия ден президентът Линдън Джонсън и сенаторът на Ню Йорк Нелсън Рокфелер призовават американския конгрес да гласува по-строги закони относно притежанието на огнестрелни оръжия. Хенри Хес, пресаташе на The National Rifle Association of America казва, че е ужасен от случилото се, като в същото време подчертава, че щатът Ню Йорк има един от най-стрикните закони по отношение на огнестрелните оръжия.

12 юли, 1968 г. Лиза Адамс на Лексингтън Авеню подканя минувачи да подпишат петиция организирана от Emergency Committee for Gun Control в Манхатън за засилен контрол върху огнестрелните оръжия.
12 юли, 1968 г., Лексингтън авеню, Ню Йорк. Активистката Лиза Адамс подканя минувачи да подпишат петиция, организирана от Emergency Committee for Gun Control за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия.

Полицията започва разследване на инцидента с Ангел Ангелов и се натъква на някои доста интересни подробности. Оказва се, че българинът е пристигнал в САЩ на 18 февруари, 1966 г. с гръцки паспорт. Разследващите установяват, че преди това той е живял в Съветския съюз, България и Югославия. Полицията също така посещава квартирата на Ангелов на Десето авеню, където се натъква на шокираща гледка.

По стените ú открива налепени десетки снимки на Хитлер, Гьоринг и Гьобелс

Разследващите констатират, че револверът на Ангелов Smith & Wesson 45-и калибър, произведен през 1917 г., е собственост на друг българин емигрант на име Кирил Димитров. 56-годишният Димитров е купил оръжието на черно от полицаите Франклин Уайт и Гюстав Ланди от град Джаксън, Ню Джърси. Димитров твърди, че Ангелов е откраднал револвера от дома му десет дни преди инцидента и той въобще не е разбрал това.

Вестник New York Times публикува обширна статия за Ангелов, когото кръщава “Убиеца от Сентръл Парк”. Вестникът го описва като “раздразнителен и недоверчив” и отбелязва, че българинът има навик да спи с нож под възглавницата си, както и че изпитва огромна ненавист спрямо комунистите в България.

Инцидентът с Ангел Ангелов е използван от враждуващите български емигранти за разчистване на стари сметки. Г. М. Димитров публикува статия в Свободна и независима България, вестникът на Българския национален комитет (БНК), в която пише, че Ангелов е свързан с Иван Дочев и Българския национален фронт (БНФ). Оказва се, че е точно обратното. Разследване на New York Times установява, че Ангелов е член на ръководения от Г. М. Димитров БНК. Нещо повече Кирил Димитров, чийто револвер Ангелов открадва, също членува в споменатата организация. В публикувани онлайн документи става ясно, че ФБР е разследвало случая и не е установило съпричастност на Ангелов към БНФ и Иван Дочев.

Може би най-голямата мистерия в инцидента с Ангелов са мотивите на българина, които остават неизвестни и до днес. Разследващите не откриват доказателства за психическата нестабилност на Ангелов, нито информация за предишни престъпления, извършени от него.

Отговор