Седемте природни чудеса: Най-великите творения на природата

седемте природни чудеса
Знаете ли, че има класация на седемте природни чудеса на света?

Чудесата в нашата природа не са едно и две. В никакъв случай не са и само и точно седем, както гласи заглавието на тази статия. Но хората обичаме да правим списъци. Да квалифицираме нещата и постоянно да определяме кое е по-по-най от другите. В този ред на мисли Седемте природни чудеса на света всъщност е списък, в който са поместени определените като най-впечатляващи 7 природни феномена. Зад изготвянето на списъка стои Seven Natural Wonders. Организация, създадена през 2008 г., чиято цел и мисия е да опазва и подпомага природните чудеса по света.

Причина за появата ú е кампанията New 7 Wonders (Новите 7 чудеса на света), в която са избрани именно те. Колизеумът, Статуята на Христос в Рио, Тадж Махал, Чичен Ица, Петра, Великата китайска стена и Мачу Пикчу. Всичките създадени от човешката ръка. Отговорът на Seven Natural Wonders не закъснява. Така не след дълго се появява и прословутата

класация на седемте природни чудеса на света

Избрани не от кого да е, а от хората. Това според тях са седемте най-респектиращи и величествени творения на природата. Днес ви предлагаме виртуална разходка из тези приказни местенца, разпръснати в различните части на света. Насладете им се, отдъхнете си като се потопите в атмосферата на седемте природни чудеса и си припомнете най-важните факти за всяко от тях. Готови ли сте? Потегляме…


ГРАНД КАНЬОН


Първото от седемте природни чудеса, на което мислено ще отлетим днес, е Гранд каньон (Големият каньон). Намира се в щата Аризона, САЩ. Каньонът се е образувал постепенно в течение на милиони години, докато се превърне в невероятното творение, което достига до нас днес.

Гранд каньон
Гранд каньон е един от най-дълбоките каньони в света.

Причина за изграждането му е непрестанното врязване на река Колорадо в скалите, намиращи се там и безотказните ѝ опити да си проправи път през тях. Чрез това взаимодействие дългата над 2300 км река успява да издълбае и да разруши голяма част от скалната маса. И да сътвори по този начин

живописната американска пропаст

обградена от внушителни отвесни стени. Дължината на Големия каньон е 446 км. А дълбочината му на места достига до 1800 м., което го прави един от най-дълбоките каньони в света. Гранд каньон се намира на територията на едноименния национален парк, който се нарежда сред най-старите подобни паркове в Америка и е създаден в далечната 1893 г.


ГОЛЕМИЯТ БАРИЕРЕН РИФ


Най-голямата в света система от коралови рифове и острови се нарежда под номер две в списъка със седемте природни чудеса на света. В състава ѝ влизат над 2900 коралови рифа и 900 острова. Всички те на територията на нареченото неслучайно така Коралово море. То се простира край североизточните брегове на Австралия. Големият бариерен риф е най-голямата отделна структура на планетата, изградена от живи организми – каквито са кораловите полипи.

голям бариерен риф
Големият бариерен риф е най-голямата структука, изградена от живи организми на Земята.

Голяма част от феноменалния риф е обявена за защитена територия и принадлежи на Морски парк Големия бариерен риф. По тези места с цел опазване на богатството и красотата на природното чудо са абсолютно забранени риболовът, туризмът и всички други човешки въздействия, за които бихте могли да се сетите. Освен човешката дейност обаче има и други фактори, които влияят

неблагоприятно за опазването на Големия бариерен риф

Сред тях са изливането на повърхностни води от сушата, промяната в климата, съпътствана с обезцветяване на коралите, периодичните скокове в популацията на морската звезда и др.

Според данни от изследване, направено през 2012 г. се оказва, че рифът е изгубил повече от половината от своята коралова покривка спрямо резултатите отчетени през 1985 г. През 2016 г. пък е установено, че обезцветяването е обхванало значителни области от северните части на рифа.


ПРИСТАНИЩЕТО В РИО ДЕ ЖАНЕЙРО


Номер 3 – Пристанището в Рио де Жанейро, Бразилия. То е разположено в югозападните части на залива Гуанабара (в превод: Ръката на морето). Вдадено е в океана и е проектирано така сякаш се влива в него, паралелно с устието на река Рио де Жанейро.

Рио
Пристанището в Рио е изградено по делтата на река Рио де Жанейро.

Именно в това е уникалността на бразилския кей. Не е за пренебрегване и фактът, че пристанището е обградено от самия град Рио де Жанейро и огромните, величествени скали, надвиснали гордо над него. Най-големият и популярен връх сред тях е Корковадо (710 м). Там се намира прочутата статуя на Христос Спасителя, която е една от най-големите забележителности в бразилския град. Тя е висока почти 40 м. Безспорен символ на християнството и почитан паметник от последователите му от целия свят.


ЕВЕРЕСТ


Дойде моментът да погледнем от високо и към поставеното под номер 4 от седемте природни чудеса – връх Еверест. Сигурни сме, че знаете много за него. Например това, че е най-високият планински връх в света и един от 14-те осемхилядника на планетата.

Еверест - най-високият връх в света.
Еверест – най-високият връх в света.

Може би знаете и точната му височина – 8 848 м. Чували сте за алпинистите – български и чуждестранни, които са успели да се изкачат на него. Чували сте и истории за тези, които никога не са се завърнали оттам. И тъй като Еверест се намира в Хималаите – на границата между Непал и Тибет, днес решихме да ви изненадаме с кратък лингвистичен урок. Който може и да не запомните, но със сигурност ще ви е любопитно да прочетете. Ето го и него:

На тибетски името на най-недостъпния връх в света звучи така: Джомолунгма. В превод това означава: Богинята-майка на света. Колкото до името на върха във втората му родина – Непал, той е наричан Сагарматха. И ако се питате какво ли значи пък това – буквално преводът на непалското име на Еверест е Високо в небесата.


СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ


Категорично можем да отбележим, че уникалното светлинно шоу, което може да се види единствено и само в небето над полярните области на Земята няма аналог и е наистина феноменално. То представлява оптично явление, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от Слънчевия вятър с магнитосферата. И ако тези понятия не ви говорят много – веднага обясняваме.

северното сияние
Шеметно светлинно шоу – съвсем натурално!

Слънчевият вятър е поток от заредени частици (плазма), който се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на Слънцето. Когато източникът на плазмата е друга звезда от нашата галактика явлението се нарича Звезден вятър.

Магнитосферата пък е онова място от пространството около Земята (или друг астрономически обект), на което е

зададено магнитното поле

на съответното тяло. Магнитното поле на Земята се дължи на движението на разтопената магма в сърцевината на планетата и се променя непрекъснато.

Северното сияние и неговите магични появи са станали храна за много легенди и митове в бита на най-отдалечените от Екватора народи. Според викингите – това са воини, препускащи на коне в небесата. Ескимосите пък вярвали, че това са добри духове, които палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.


ПАРИКУТИН


Вулканът Парикутин се намира в Мексико. На територията на щата  Мичоакан. Тялото му, образувано вследствие на изригванията преди години и полепналата по лавата пепел, е с височина 424 м. Парикутин се появява внезапно през 1943 г., но остава да стърчи завинаги по мексиканските земи. Освен това става популярен по целия свят и често е обект на научно-изследователски експедиции.

Парикутин
Вулканът Парикутин и до днес е обект на интерес и изследвания.

Уникален е най-вече защото при него се наблюдава цялостният цикъл на един вулкан. От появата му, през изригванията

в активния период до заспиването

каквото е състоянието му днес. Всъщност Парикутин е направил доста пакости по време на активния си период. До 1952 г., когато заспива, мексиканският вулкан увеличава постепенно височината си, достигайки днешните си размери.

Изригванията му нанасят опустошителни разрушения по земите на разстояние 233 кв.км спрямо неговото разположение. Причина са изхвърлените множество камъни, пепел и лава. Трима човека са убити, два града са изцяло евакуирани и погребани под огнените пръсти на Парикутин. А още 3 града са сериозно засегнати от действието му.


ВОДОПАДЪТ ВИКТОРИЯ


За последното от седемте природни чудеса ви разказахме не отдавна в Lifebites.bg. Водопадът Виктория е най-дългата водна завеса в света и една от най-големите забележителности в Африка.

Виктория
Водопадът Виктория е наричан от местните племена Гърмящият дим.

Някои учени дори твърдят, че именно това е най-големият водопад в света. Местните хора го наричат Гърмящият дим, заради грохота, който издават водите му при падането си и мистичната мъгла (дим), която се образува около него. Ако сте пропуснали да прочетете материала ни за водопада Виктория, съветваме ви незабавно да поправите тази грешка като цъкнете тук.


Вижте още… и тези няколко райски селища в нищото

Отговор